Varíme s medveďom - Netradičný tradičný baraní kotlíkový guláš

Autor: Roman Daniel Baranek | 8.7.2012 o 12:00 | (upravené 8.7.2012 o 12:54) Karma článku: 12,16 | Prečítané:  7840x

Čas letných grilovačiek a gárdenpárty je v plnom prúde. Veľke letné stretnutia s chutným jedlom a množstvom chladených nápojov, ktorých súčasťou je veľmi často aj kotlíkový guláš varený na otvorenom ohni. Práve otvorený oheň dodá tomuto už aj tak úžasnému jedlu skvelú špecifickú dochuť a neopakovateľnú exkluzivitu.  My ho takto varíme najmenej raz ročne. Tento rok sme sa rozhodli navyše zvýšiť exkluzivitu jedla použitím nie práve v súčasnosti bežne používaného i keď v minulosti tradičného mäsa. Bežne používanú hovädzinu sme nahradili baraninou a bolo to vynikajúce rozhodnutie.

Baranie mäso sme bez akéhoľvek premýšľania išli kúpiť k mäsiarovi, u ktorého nie bežné mäso nakupujeme vždy najmä preto, že tam dokážu zákazníkovi naozaj pomôcť a poradiť. Baranie mäso nemali! Lenže bez najmenšieho otáľania zvolali do ďalšej svojej pobočky, aby zistili či a kedy si môžeme pre baranie mäso prísť. Odchádzali sme s nádherným baraním stehnom z mladého barana, ktoré nám pán mäsiar perfektne vykostil. Dva kilogramy čistého kvalitného baranieho mäsa. Množstvo stačí na približne pätnásť porcií. Cena mäsa je skutočne vyššia o tom niet pochýb. Za nadštandard je potrebné zaplatiť. Máme však za to, že raz do roka a pre výbornú spoločnosť je príprava takého jedla sviatkom a to k tomu patrí.

Najmenej deň pred varením gulášu baranie mäso naložíme. Nakrájame ho na kocky, pridáme celú veľkú hlavičku roztlačeného cesnaku (alebo aj dve hlavičky), lyžicu drvenej rasce, pol lyžice čierneho korenia a deciliter oleja. Všetko premiešame a uložíme do chladničky.

No a ešte jedna maličkosť, na ktorú nesmieme zabudnúť. Pre dosiahnutie dobrého výsledku potrebujeme nejaké takéto kombo. Za fotku "kuchyne" patrí vďaka malej Alžbete.

001.JPG

No ale poďme už variť. Na obrázku vidíme mäso, ktoré bolo naložené 24 hodín a k nemu si pridáme ešte dve kilá cibule, dva kilogramy zemiakov (áno sú to ružiaky, v zelovoci mali okrem nich už len veľmi staré zemiaky, ktorým hrozilo, že sa pri varení rozpadnú), pol kilogramu paradajok, rovnaké množstvo paprík, pätnásť dekagramov bravčovej masti, horčicu a soľ.

K tomu potrebujeme ešte tradičné gulášové korenie teda rascu, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku, majoránku a podľa chuti ešte aj štipľavú papriku.

002.JPG

V kotlíku rozohrejeme masť a pridáme nakrájanú cibuľu. Osolíme a poriadne osmažíme. Dáme cibuli čas, aby naozaj zmäkla a začala aj trochu zlatnúť a hnednúť. Cibuľu je potrebné miešať, aby sa nespálila.

003.JPG

Pridáme mletú červenú papriku (kto má rád, môže pridať aj pálivej...), trochu čierneho mletého korenia a rasce dbajúc na to, že mäso je nimi naložené, takže nepreháňať a podľa potreby dosolíme. Premiešame a znova poriadne popražíme, aby sa mäso s každej strany pekne zatiahlo.

004.JPG

Mäso pustí vlastnú šťavu a už teraz to všetko začína neodolateľne voňať.

005.JPG

Pridáme nasekané papriky a paradajky.

006.JPG

Premiešame a teraz už dusíme pod pokrievkou. Ak je potrebné, prilejeme trochu vody, ale jedlo sa stále pripravuje vo vlastnej šťave, takže vodou šetríme.

007.JPG

Takto to vyzerá asi po hodine. Kotlík potrebuje dosť času na poriadne rozohriatie, čo proces predĺži, ale zároveň skvalitní.

008.JPG

Všetko dusíme pod pokrievkou, pokiaľ mäso nie je už skoro celkom hotové. Ak je potrebné (napríklad my sme mali novú cibuľu a tá tak nezahusťuje) vezmeme 2 zemiaky, jemne ich nastrúhame a pridáme do gulášu. Krásne sa tým zahustí.

009.JPG

Pridáme nakrájané zemiaky a vodu. Privedieme k varu, čo potrvá aspoň 20 minút a varíme ešte asi 10 minút. Zemiaky budú v prostredí guláša, ktorý má slano-sladko-kyselkavú chuť mäknúť pomalšie. Je dobré guláš radšej odstaviť skôr, kým sú zemiaky ešte na skus a nechať ich 'dojsť'. Aj tak je guláš natoľko horúci, že jesť ho hneď nebudeme. Teda vy ho hneď jesť nebudete, naša spoločnosť sa naň vrhla ihneď a potom netrpezlivo vrnela nad nabratými taniermi, lebo jesť sa fakt ešte nedal. V každom prípade nie je dobré nechať zemiaky v guláši rozvariť, pokazí sa tým jeho pracne dosiahnutá štruktúra.

010.JPG

Pridáme majoránku, podľa potreby dosolíme, premiešame a vynikajúci baraní guláš je na svete.

011.JPG

Ak varíme vonku, nebudeme ho predsa jesť vo vnútri. Voňavý, hutný a hustý plný skvelých chutí použitých ingrediencií.

012.JPG

Dobrú chuť a pekné leto.

013.JPG

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?