Varíme s medveďom - Zbojnícke špízy

Autor: Roman Daniel Baranek | 5.8.2012 o 12:00 | Karma článku: 13,11 | Prečítané:  5239x

Toto je klasický recept z obdobia neskorého socializmu. Zbojnícky špíz mali vtedy v každom zariadení RaJ (reštaurácie a jedálne). Na klasickom jedálnom lístku, napísanom na písacom stroji v piatich kópiách cez prieklepový papier. K tomu varené zemiaky a kyslú uhorku. Už som ho dávno nikde na jedálnom lístku nevidel. Predsa len, nie je to žiadna perla modernej gastronómie a ani s prelepenými očami sa to nedá nazývať zdravé. Ale taký príjemný rodinný obed na terase... podľa mňa celkom môže byť.

Pripravíme si na osobu jeden hrubší rezeň bravčového karé, pol klobásy, pol cibule (radšej menšie hlavičky), kus slaniny, horčicu a dva decilitre bieleho vína.

Na ochutenie použijeme soľ, čierne korenie a tymian.

DSCN1096.JPG

Mäso nakrájame na väčšie kocky, slaninu na plátky, klobásu na hrubšie kolieska a cibuľu na štvrtiny. Všetky kúsky by mali mať približne podobný rozmer, aby na špíz pekne sadli.

DSCN1099.JPG

Jednotlivé ingrediencie striedavo napicháme na drevenú špajdľu. Hotový špíz jemne osolíme a poprášime mletým čiernym korením.

DSCN1101.JPG

Naukladáme do pekáčika, zalejeme bielym vínom a pečieme približne štyridsať minút pri stosedemdesiatich stupňoch.

DSCN1106.JPG

Špízy odložíme na teplé miesto a výpek zlejeme do panvice. Pridáme veľkú lyžicu horčice a lyžičku tymianu. Privedieme k varu a necháme zredukovať na omáčkovitú konzistenciu.

DSCN1109.JPG

Toto voňavé a plné jedlo môžeme podávať napríklad s varenými zemiakmi, alebo zemiakovou kašou, alebo ho uložíme na drevený podnos spolu s horčicou, zredukovanou omáčkou, nakladnou zeleninou a kusom čerstvého voňavého chleba.

DSCN1114.JPG

Dobrú chuť!

DSCN1116.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?