Varíme s medveďom - Ázijské variácie

Autor: Roman Daniel Baranek | 12.8.2012 o 12:00 | Karma článku: 9,75 | Prečítané:  3255x

Najmodernejšou kuchyňou súčastnosti je vraj panázijská kuchyňa. Napríklad aj reštaurácia ktorá sa orientuje práve na túto kuchyňu, bola vyhlásená za najlepšiu reštauráciu na Slovensku. Panázijská kuchyňa v sebe spája chute zo všetkých slávnych ázijských kuchýň. Voľne ich kombinuje a nechá sa nimi inšpirovať pri vytváraní neobvyklých kombinácii. Pritom nezriedka pripojí aj celkom inú neázijskú kuchyňu. Tak takéto niečo ma naozaj lákalo vyskúšať a preto vznikol aj dnešný recept, ktorý sa dá podávať ako predjedlo, alebo ľahká večera.

Pripravíme si šalát kim-chi a plnené omeletky. Kim-chi je kórejský recept na kvasenú kapustu s kopou korenia. Má veľmi prenikavú chuť a vôňu a nie každý ju zvládne. Ako inšpiráciu si teda pripravíme šalát na spôsob kim-chi. Plnené omeletky sú inšpirované japonskou kuchyňou a čínskymi jarnými rolkami. Tak poďme na to.

Na šalát Kim-chi budeme potrebovať jednu hlavu čínskej kapusty, kúsok zázvoru, dva strúčiky cesnaku, tmavú sójovú omáčku, vínny ocot, sezamový olej (môžeme nahradiť iným kvalitným za studena lisovaným olejom) chili, pol lyžičky kurkumy a soľ.

001.JPG

Vrchnú tretinu kapustnej hlavy odrežeme a odložíme. Zbytok nakrájame na polcentimetrové prúžky. Kapustu poriadne nasolíme a necháme najmenej hodinu odstáť.

002.JPG

Preložíme ju do sitka a pod studenou vodou poriadne opláchneme, aby sme ju zbavili nadbytočnej soli.

003.JPG

V miske zmiešame dve lyžice oleja, nastrúhaný zázvor, roztlačený cesnak, lyžičku sójovej omáčky, kurkumu, dve lyžice vínneho octu a podľa chuti chili.

004.JPG

Zálievku zmiešame s odtečenou kapustou a necháme v chladničke vychladnúť.

005.JPG

Na plnené omeletky si pripravíme kus čínskej kapusty, ktorý zostal z predchádzajúceho receptu, kus kuracích pŕs, sladkú sójovú omáčku, olej, soľ a samozrejme vajcia.

006.JPG

Wok poriadne rozpálime a nasypeme do neho na prúžky nakrájanú čínsku kapustu. Pridáme sladkú sójovú omáčku, soľ a opražíme asi minútu.

007.JPG

Pridáme mleté kuracie mäso, premiešame a pražíme pokiaľ sa neodparí všetka tekutina. Počas praženia miešame a rozprestierame zmes na horúce steny woku. Urýchli to celú prípravu, stratí sa tekutina, ale mäso nevyschne.

008.JPG

Hotová plnka by mala mať slano sladkú chuť. Presypeme ju do misky a necháme vychladnúť.

009.JPG

V miske rozmiešame jedno vajce, pol lyžičky sladkej sójovej omáčky a soľ. Všetko by malo byť spojené do kompaktnej masy, ale nesmie to byť vyšľahané ako vajíčka na piškótu. Ázijci používaju na vymiešanie vajíčka paličky, my to skúsime asi radšej vidličkou.

010.JPG

Poriadne rozpálime čistý vok, potrieme ho olejom a vymiešané vajíčko do neho vylejeme. Okamžite ho krúživým pohybom rozlejeme po čo najväčšej ploche woku. Vrstva vajíčka by mala byť papierovo tenká. Do stredu vložíme náplň a začneme rolovať omeletu.

011.JPG

Mne sa na to najviac osvedčili dve ploché naberačky. Najprv preložíme protiľahlé konce a vytvoríme obdĺžnik.

012.JPG

Potom ho zrolujeme do omeletky a je to hotové. Môžeme rozmiešať ďalšie vajíčko.

013.JPG

Podávame ihneď. Omeletky by mali zostať chrumkavé a horúce v kombinácii so studeným pikantným šalátom.

014.JPG

Dobrú chuť.

015.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?