Varíme s medveďom - Sójové plátky na srbský spôsob

Autor: Roman Daniel Baranek | 9.9.2012 o 12:00 | Karma článku: 10,32 | Prečítané:  3696x

Pamätáte sa na jedlo s názvom "Srbské bravčové rebierka"? Bývala to klasická súčasť jedálnych lístkov v školských a podnikových jedálňach, alebo v jednoduchších reštauráciach. Srbské rebierka sú ďalší recept, ktorý sme sa rozhodli pretransformovať do vegetariánskej podoby. Dnes dokonca vo vegánskej úprave. Stále si myslíme, že produktom zo sóje treba dať šancu a keď sa dobre pripravia dokážu príjemne prekvapiť. Samozrejme, že v recepte môžete sójové plátky nahradiť bravčovými kotletami, ale nechcete to aspoň raz skúsiť bez mäsa?

Pripravíme si sójové plátky, údené tofu, cibuľu, cesnak, šampiňóny, papriky a paradajky, jednu kocku zeleninového  bujónu (ja viem že to stále opakujem, ale dnes ich už predávajú aj v biokvalite a bez pridaného glutamánu).

Na dochutenie použijeme len soľ, čierne korenie, drvenú rascu a čerstvú petržlenovú vňať.

001.JPG

Najprv si v osolenej vode uvaríme sójové plátky. Najčastejšie to robíme tak, že ich privedieme k varu, päť minút povaríme a potom v horúcej vode necháme odstáť, pokiaľ nedokončíme ostatné prípravné práce.

Zmäknuté plátky zlejeme a jemne vyžmýkame.

002.JPG

Obalíme ich v hladkej múke.

003.JPG

Z každej strany ich opražíme v horúcom oleji.

004.JPG

Odložíme na teplé miesto.

005.JPG

Do panvice, v ktorej sme pražili sójové plátky pridáme nasekané údené tofu a z každej strany opražíme do hneda.

006.JPG

Pridáme nasekanú cibuľu a cesnak, osolíme a okoreníme.

007.JPG

Po piatich minútach prídu na rad šampiňóny. Všetko premiešame a desať minút dusíme pod pokrievkou.

008.JPG

Vlejeme pol litra zeleninového bujónu, doplníme vodou, vrátime sójové plátky a všetko spolu dusíme asi tridsať minút.

009.JPG

Pridáme nasekané paradajky, papriky a čerstvú petržlenovú vňať. Premiešame, prikryjeme, odstavíme z ohňa a necháme zeleninu len jemne zapariť v horúcom jedle.

09.JPG

Zelenina by mala zostať aldente a zachovať si svoju prirodzenú chuť.

10.JPG

Podávame s ryžou.  Príjemné jednoduché jedlo vhodné aj pri diéte, alebo ako obed, po ktorom v práci nezaspávate nad klávesnicou.

11.JPG

Dobrú chuť.

12.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?