Varíme s medveďom - Sójové plátky na srbský spôsob

Autor: Roman Daniel Baranek | 9.9.2012 o 12:00 | Karma článku: 10,32 | Prečítané:  3724x

Pamätáte sa na jedlo s názvom "Srbské bravčové rebierka"? Bývala to klasická súčasť jedálnych lístkov v školských a podnikových jedálňach, alebo v jednoduchších reštauráciach. Srbské rebierka sú ďalší recept, ktorý sme sa rozhodli pretransformovať do vegetariánskej podoby. Dnes dokonca vo vegánskej úprave. Stále si myslíme, že produktom zo sóje treba dať šancu a keď sa dobre pripravia dokážu príjemne prekvapiť. Samozrejme, že v recepte môžete sójové plátky nahradiť bravčovými kotletami, ale nechcete to aspoň raz skúsiť bez mäsa?

Pripravíme si sójové plátky, údené tofu, cibuľu, cesnak, šampiňóny, papriky a paradajky, jednu kocku zeleninového  bujónu (ja viem že to stále opakujem, ale dnes ich už predávajú aj v biokvalite a bez pridaného glutamánu).

Na dochutenie použijeme len soľ, čierne korenie, drvenú rascu a čerstvú petržlenovú vňať.

001.JPG

Najprv si v osolenej vode uvaríme sójové plátky. Najčastejšie to robíme tak, že ich privedieme k varu, päť minút povaríme a potom v horúcej vode necháme odstáť, pokiaľ nedokončíme ostatné prípravné práce.

Zmäknuté plátky zlejeme a jemne vyžmýkame.

002.JPG

Obalíme ich v hladkej múke.

003.JPG

Z každej strany ich opražíme v horúcom oleji.

004.JPG

Odložíme na teplé miesto.

005.JPG

Do panvice, v ktorej sme pražili sójové plátky pridáme nasekané údené tofu a z každej strany opražíme do hneda.

006.JPG

Pridáme nasekanú cibuľu a cesnak, osolíme a okoreníme.

007.JPG

Po piatich minútach prídu na rad šampiňóny. Všetko premiešame a desať minút dusíme pod pokrievkou.

008.JPG

Vlejeme pol litra zeleninového bujónu, doplníme vodou, vrátime sójové plátky a všetko spolu dusíme asi tridsať minút.

009.JPG

Pridáme nasekané paradajky, papriky a čerstvú petržlenovú vňať. Premiešame, prikryjeme, odstavíme z ohňa a necháme zeleninu len jemne zapariť v horúcom jedle.

09.JPG

Zelenina by mala zostať aldente a zachovať si svoju prirodzenú chuť.

10.JPG

Podávame s ryžou.  Príjemné jednoduché jedlo vhodné aj pri diéte, alebo ako obed, po ktorom v práci nezaspávate nad klávesnicou.

11.JPG

Dobrú chuť.

12.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

TECH

Falošné správy a fabriky na trolov: Ako funguje propaganda 2.0

Ako sociálne siete a falošné správy stvorili dnešných populistov.

TECH

Gene Cernan videl z Mesiaca svet bez hraníc

Posledný muž na Mesiaci priniesol späť na Zem československú vlajku.

SVET

Savčenková pre SME: Ukrajina nie sú skorumpovaní politici

Musím Ukrajincov prebudiť, hovorí poslankyňa.


Už ste čítali?