Varíme s medveďom - Králik na čierno

Autor: Roman Daniel Baranek | 23.9.2012 o 12:00 | Karma článku: 12,89 | Prečítané:  4295x

Minulý týždeň sme to s tým varením veľmi neprehnali, ale dnes vám to naplno vynahradíme. Staročeský recept Králik na čierno je jedno z tých jedál, do ktorého minulotýždňový recept využijeme. Králik na čierno má neobvyklú, ale veľmi zaujímavú chuť a hodí sa aj ako súčasť slávnostné menu. Mne osobne to celé pripadalo ako silný gurmánsky zážitok. Navyše je to jedlo, ktoré obsahuje minimálne množstvo tuku, hoci na naše zvyky neobvyklé množstvo cukru.

Zohnať dobrého králika sa môže zdať byť niekedy naozaj veľký problém. Nakoniec sa ukázalo, že stačí zájsť do Tesca a tam môžeme nájsť pekné kúsky okolo jeden a pol kilogramu. Treba si však priplatiť. Ale ak máme šťastie, môžeme pekný kúsok dostať aj do daru. My sme šťastie mali, ale len na take králičie nedochôdča, tak sme ďalšieho králika kúpili v už zmienenom Tescu. Pravdou je, že sme fotku králikov vcelku nepoužili, aby slabšie povahy netrpeli. Samotný naporciovaný králik však už pôsobí naozaj lákavo. Biele hutné mäso temer bez tuku len tak volá po tom, aby sme z neho pripravili niečo výnimočne...

Na jeden kilogram očisteného a naporciovaného mäsa si pripravíme asi štvrť kilogramu koreňovej zeleniny, jednu cibuľu, štvrť kila sušených sliviek, dve lyžice ríbezľového džemu, dva decilitre suchého, ale nie príliš ťažkého červeného vína, desať dekagramov perníku na strúhanie (sú to dva kúsky z minulotýždňového receptu), desať gulôčok čierneho korenia, päť gulôčok nového korenia, dva-tri lístky bobkového listu, citrovú šťavu, olej a soľ.

001.JPG

Všetku koreňovú zeleninu nakrájame na malé kúsky, alebo nastrúhame. Cibuľu nakrájame na kocky, slivky na drobné kúsky a perník nastrúhame. Prípravné práce sú týmto hotové a ide sa variť.

002.JPG

Na oleji speníme cibuľu.

003.JPG

Pridáme nastrúhanú koreňovú zeleninu, koreniny, soľ a krátko urestujeme.

004.JPG

Naukladáme porcie králika, zalejeme vodou a necháme pomaly variť. Občas premiešame.

005.JPG

Varíme pokiaľ mäso celkom nezmäkne. Takto mladému králikovi stačí päťdesiat minút až hodina.

006.JPG

Uvarené mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto.

007.JPG

Do vývaru pridáme sušené slivky, džem, červené víno a perník. Všetko spolu varíme asi dvadsať minút.

008.JPG

Omáčku rozmixujeme tyčovým mixérom, alebo prepasírujeme.

009.JPG

Získame úplne hladkú hutnú omáčku, ktorú dochutíme soľou a citrónovou šťavou.

010.JPG

Porcie králika vrátime do omáčky.

011.JPG

Ešte sme neskončili. Ku Králikovi na čierno sa najlepšie hodia tradičné české "houskové knedlíky". Nie su tak savé ako klasické parené knedle a udržia svoju konzistenciu aj v naozaj hutnej omáčke.

Pripravíme si suché pečivo. Už z obrázku je vidieť, že to môže byť akékoľvek biele pečivo, ktoré nám ostalo a potrebujete sa ho zbaviť. Množstvo na obrázku je približne ako šesť rožkov. K nim potrebujeme dve vajcia, tri decilitre mlieka a štyri lyžice hrubej múky.

012.JPG

Pečivo by malo byť naozaj suché. Ak nie je, tak kocky vsypeme do pekáča a na na sedemdesiatich stupňoch sušíme v rúre približne pätnásť minút.

013.JPG

Vajcia vymiešame s mliekom a štipkou soli.

014.JPG

Suché pečivo aj mlieko s vajíčkami vylejeme do väčšej nádoby. Necháme dvadsať minút odstáť. Počas státia dva krát premiešame, aby pečivo nasiaklo rovnomerne. Po dvadsiatich minútach pridáme hrubú múku a zľahka premiešame ale tak, aby vznikla kompaktná hmota.

015.JPG

Mokrými rukami vyformujeme knedle. Každú knedľu naozaj poriadne rukami postláčame, aby pri varení neodpadávalo priveľa kúskov pečiva.

016.JPG

Uvaríme v osolenej jemne bublajúcej vode bez pokrievky asi za pätnásť minút. V polovici varenia knedle opatrne otočíme, aby sa uvarili rovnomerne.

017.JPG

Vyberieme dierovanou naberačkou z vody a necháme voľne vychladnúť. Počas chladnutia tiež aspoň raz pretočíme. Je to jednoduchá, ale veľmi chutná knedľa, ktorá sa hodí k akýmkoľvek hutným omáčkam, jedlám z diviny a podobne.

018.JPG

Plný divokej sladko slano kyselkavej chute s mäkkým šťavnatým mäsom a jednoduchou príjemnnou knedľou. Taký bol Králik na čierno.

19.JPG

Dobrú chuť!

20.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

U. S. Steel odchádza, o košickú fabriku bojujú Třinecké železárny

U. S. Steel predáva košické železiarne, ponuku predložili Číňania a skupina slovenských miliardárov.

KOMENTÁRE

Úbohá stredná trieda, tá sa vo Ficovom vlaku nevezie zadarmo

Ak sa niektorí chcú mať závratne dobre, musia sa tí ostatní mať horšie.

KOMENTÁRE

Ako o tridsať rokov rozvrátim našu spoločnosť

Moderné demokracie sa premenia na vlády starých.


Už ste čítali?