Varíme s medveďom - Cvikla v hlavnej úlohe

Autor: Roman Daniel Baranek | 7.10.2012 o 12:00 | Karma článku: 11,12 | Prečítané:  16567x

Väčšina ľudí ju pozná len ako sladkokyslú zaváraninu, alebo jednu z hlavných zložiek ruského boršču. Pri tom cvikla je vynikajúca zelenina s množstvom využitia v studenej aj teplej kuchyni. Dnes si pripravíme tri úžasné a pri tom absolútne jednoduché recepty, v ktorých je cvikla dôležitou ingrendienciou. Okrem iného je cvikla aj naozaj zdravá potravina, ktorá sa perfektne vyrovná aj dnes tak modernému a trendovému Acai, ba v mnohom ho aj prekoná. Tak poďme variť.

001.JPG

Pred tým ako cviklu použijeme tepelne ju upravíme. Obvykle sa varí v jemne posolenej a octovej vode, ale mi ju dnes budeme piecť.

Cviklu poriadne umyjeme v studenej vode, každú zvlášť zabalíme do alobalu a dáme ju piecť do rúry vyhriatej na dvesto stupňov.

Menšie cvikly pečieme päťdesiat minút až hodinu, väčšie potrebujú aspoň jeden a štvrť hodiny. Po upečení ich necháme vychladnúť a olúpeme z nich kožu.

002.JPG

Krásne mäkká, voňavá a po upečení nasládlá cvikla je teda ingredienciou všetkých dnešných receptov. A začneme, ako je dobrým zvykom predjedlom.

003.JPG

Cviklové carpaccio

Pripravíme si jednu stredne veľkú upečenú cviklu, lyžicu lúpaných slnečnicových semienok, čerstvé zelené bylinky (tymián a bazalka), cottage syr, olivový olej, biely vínny ocot, soľ a čerstvo mleté čierne korenie.

004.JPG

Postup je neuveriteľne jednoduchý. Cviklu nakrájame na tenučké plátky a rozložíme po tanieri.

Slnečnicové jadierka opražíme na suchej panvici do zlatohneda a rosypeme ich po cviklových plátkoch. Pridáme nasekané bylinky a kôpku cottage syra. Všetko jemne posolíme, polejeme olivovým olejom a pokvapkáme octom. Na záver jemne posypeme čerstvo mletým čiernym korením.

005.JPG

Naozaj vynikajúce predjedlo, ktoré ponúka skvelý gurmánsky zážitok pri minimálnej námahe.

006.JPG

Po predjedle príde na rad hlavné jedlo.

Kuracie stehná s cviklou

Okrem upečenej cvikly si pripravíme aj vykostené kuracie stehná s kožou a cesnak. K tomu už len trochu oleja, soľ a čierne korenie.

007.JPG

Kuracie stehná umyjeme, osušíme, nasolíme a okoreníme. V panvici rozohrejeme olej a kuracie stehná na ňom opražíme kožou dolu.

008.JPG

Pražíme ich približne desať minút. Potom stehná otočíme a pražíme ešte dve až tri minúty z druhej strany.

009.JPG

Preložíme ich do pekáčika, podlejeme vodou a strčíme do vyhriatej rúry pod gril na ďalších päť minút.

010.JPG

Do výpeku po kuracích stehnách vysypeme cviklu nakrájanú na krížalky, očistené strúčiky cesnaku a krátko všetko opražíme.

011.JPG

Prikryjeme a dusíme pokiaľ cesnaky nezmäknú. Nesmú sa však rozvariť. Skaramelizovanú zeleninu jemne osolíme.

012.JPG

Chrumkavé mäso, skramelizovaná cvikla a mäkký cesnak. Všetko len s jednoduchou, priamočiarou no pri tom plnou chuťou použitých ingrendiencií.

013.JPG

Ak potrebujete, pridajte aj pár zemiakov, alebo zemiakovú kašu, ale ide to aj bez nich.

014.JPG

Vrcholom každého dobrého menu je múčnik a tento dnešný sa naozaj dá považovať za vrchol.

Cviklovo čokoládový koláč s krémom z bielej čokolády

Najprv na jemno rozmixujeme stopäťdesiat gramov upečenej cvikly a pripravíme si aj stodvadsať gramov polohrubej múky, stodvadsať gramov hnedého cukru, päťdesiat gramov kakaa, jeden prášok do pečiva, deciliter oleja, deciliter mlieka a dve vajcia.

Na krém potrebujeme dvestopäťdesiat gramov mäkkého tvarohu a dvesto gramov bielej čokolády.

015.JPG

V jednej miske zmiešame suché suroviny, v druhej mokré. Potom suché vysypeme do mokrých a všetko spolu premiešame.

016.JPG

Spodok tortovej formy vystelieme papierom na pečenie. Vylejeme do nej cesto, uhladíme a pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov asi tridsať minút, až do takzvanej suchej špajle.

Vyberieme z tortovej formy a necháme celkom vychladnúť.

017.JPG

Vo vodnom kúpeli rozpustíme bielu čokoládu.

018.JPG

Ručným šľahačom ju zašľaháme do mäkkého tvarohu a vzniknutý krém necháme aspoň hodinu v chladničke.

019.JPG

Vychladnutý krém rovnomerne natrieme na vychladnutý koláč a ešte na niekoľko hodín odložíme chladničky.

020.JPG

Vynikajúci, šťavnatý zákusok je úžasnou bodkou za dnešným cviklovým menu.

021.JPG

Dobrú chuť a na zdravie!

022.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

U. S. Steel odchádza, o košickú fabriku bojujú Třinecké železárny

U. S. Steel predáva košické železiarne, ponuku predložili Číňania a skupina slovenských miliardárov.

KOMENTÁRE

Úbohá stredná trieda, tá sa vo Ficovom vlaku nevezie zadarmo

Ak sa niektorí chcú mať závratne dobre, musia sa tí ostatní mať horšie.

KOMENTÁRE

Ako o tridsať rokov rozvrátim našu spoločnosť

Moderné demokracie sa premenia na vlády starých.


Už ste čítali?