Varíme s medveďom - Jesenný hrniec

Autor: Roman Daniel Baranek | 4.11.2012 o 12:00 | (upravené 4.11.2012 o 12:23) Karma článku: 12,25 | Prečítané:  3317x

Je tu čas na tohoročný recept z tekvicou. Dnes sa prenesieme do francúzskej kuchyne a pripravme klasický  francúzsky eintopf. Tento je o niečo menej známy ako kohút na víne, alebo burgyňon, ale je určite rovnako vynikajúci. Očakávať od francúzskej kuchyne hoci len náznaky toho, čomu sa dnes väčšinou hovorí zdravá strava, je úplne zbytočné. Dnešný recept by sa pôvodne mal pripravovať na prepustenom masle, ale my sme sa rozhodli použiť klasický olej. Množstvo tuku je už na prvý pohľad zarážajúce, ale výsledné jedlo napriek tomu pôsobilo ľahko a príjemne. Asi na tom francúzskom spôsobe stravovania niečo bude.

Ak sa rozhodnete použiť k príprave prepustené maslo, tak recept nájdete tu. Ak nie, pripravte si klasický olej. Okrem neho budeme potrebovať ešte asi jeden a pol kilogramu kuracieho mäsa (my sme použili kuracie stehná, ale môžete rozporcovať aj celé kura), asi dvoj až troj kilogramovú tekvicu, z ktorej získame jeden až jeden a pol strúhanej tekvicovej dužiny, dvadsať dekagramov slaniny, desať šalotiek, dva strúčiky cesnaku, pol litra suchého bieleho vína, dve lyžice paradajkového pretlaku, malú kytičku čerstvých byliniek (bazalka, rozmarín, tymián a bobkový list), viazaničku petržlenovej vňate, soľ a čierne korenie.

DSCN2533.JPG

V hrnci rozohrejeme olej (alebo maslo), kúsky kuraťa zo všetkých strán opražíme dozlatova a odložíme ich. Počas praženie kura jemne osolíme.

DSCN2538.JPG

Do výpeku pridáme očistenú šalotku a nakrájanú slaninu. Pražíme pokiaľ šalotky jemne neskaramelizujú.

DSCN2542.JPG

Zalejeme vínom, pridáme dve lyžice paradajkového pretlaku, bylinkovú kytičku a privedieme k varu.

DSCN2550.JPG

Pridáme nastrúhanú tekvicu, premiešame dosolíme a dokoreníme a znova privedieme k varu.

DSCN2551.JPG

Vložíme porcie kuraťa, prikryjeme pokrievkou a na jeden a pol až dve hodiny odložíme do rúry vyhriatej na stopäťdesiat stupňov. A máme hotovo.

DSCN2558.JPG

Na tanieri bohato posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. V správnej francúzskej domácnosti podávajú toto jedlo s čerstvou chrumkavou bagetou a litrom bieleho stolového vína. My sme trošku podvádzali a ako prílohu sme pripravili ryžu. Šťavnaté a jemné mäso s bohatou, voňavou, lahodnou omáčkou. Hoci je to vlastne sedliacke jedlo, neurazí ani na slávnostnom stole.

DSCN2577.JPG

Dobrú chuť.

DSCN2582.JPG

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

U. S. Steel odchádza, o košickú fabriku bojujú Třinecké železárny

U. S. Steel predáva košické železiarne, ponuku predložili Číňania a skupina slovenských miliardárov.

KOMENTÁRE

Úbohá stredná trieda, tá sa vo Ficovom vlaku nevezie zadarmo

Ak sa niektorí chcú mať závratne dobre, musia sa tí ostatní mať horšie.

KOMENTÁRE

Ako o tridsať rokov rozvrátim našu spoločnosť

Moderné demokracie sa premenia na vlády starých.


Už ste čítali?