reklama

Varíme s medveďom - Jesenný hrniec

Je tu čas na tohoročný recept z tekvicou. Dnes sa prenesieme do francúzskej kuchyne a pripravme klasický  francúzsky eintopf. Tento je o niečo menej známy ako kohút na víne, alebo burgyňon, ale je určite rovnako vynikajúci. Očakávať od francúzskej kuchyne hoci len náznaky toho, čomu sa dnes väčšinou hovorí zdravá strava, je úplne zbytočné. Dnešný recept by sa pôvodne mal pripravovať na prepustenom masle, ale my sme sa rozhodli použiť klasický olej. Množstvo tuku je už na prvý pohľad zarážajúce, ale výsledné jedlo napriek tomu pôsobilo ľahko a príjemne. Asi na tom francúzskom spôsobe stravovania niečo bude.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Ak sa rozhodnete použiť k príprave prepustené maslo, tak recept nájdete tu. Ak nie, pripravte si klasický olej. Okrem neho budeme potrebovať ešte asi jeden a pol kilogramu kuracieho mäsa (my sme použili kuracie stehná, ale môžete rozporcovať aj celé kura), asi dvoj až troj kilogramovú tekvicu, z ktorej získame jeden až jeden a pol strúhanej tekvicovej dužiny, dvadsať dekagramov slaniny, desať šalotiek, dva strúčiky cesnaku, pol litra suchého bieleho vína, dve lyžice paradajkového pretlaku, malú kytičku čerstvých byliniek (bazalka, rozmarín, tymián a bobkový list), viazaničku petržlenovej vňate, soľ a čierne korenie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

V hrnci rozohrejeme olej (alebo maslo), kúsky kuraťa zo všetkých strán opražíme dozlatova a odložíme ich. Počas praženie kura jemne osolíme.

Obrázok blogu

Do výpeku pridáme očistenú šalotku a nakrájanú slaninu. Pražíme pokiaľ šalotky jemne neskaramelizujú.

Obrázok blogu

Zalejeme vínom, pridáme dve lyžice paradajkového pretlaku, bylinkovú kytičku a privedieme k varu.

Obrázok blogu

Pridáme nastrúhanú tekvicu, premiešame dosolíme a dokoreníme a znova privedieme k varu.

Obrázok blogu

Vložíme porcie kuraťa, prikryjeme pokrievkou a na jeden a pol až dve hodiny odložíme do rúry vyhriatej na stopäťdesiat stupňov. A máme hotovo.

Obrázok blogu

Na tanieri bohato posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. V správnej francúzskej domácnosti podávajú toto jedlo s čerstvou chrumkavou bagetou a litrom bieleho stolového vína. My sme trošku podvádzali a ako prílohu sme pripravili ryžu. Šťavnaté a jemné mäso s bohatou, voňavou, lahodnou omáčkou. Hoci je to vlastne sedliacke jedlo, neurazí ani na slávnostnom stole.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu