Varíme s medveďom - Sviatočná žemľová knedľa

Autor: Roman Daniel Baranek | 11.11.2012 o 12:00 | Karma článku: 11,21 | Prečítané:  8987x

Zopár receptov na knedľu sme už na našom blogu priniesli. Napríklad v samostatnom recepte dve klasické kysnuté, alebo v rámci iného receptu pečenú tu, alebo rýchlu žemľovú tu. Tento dnešný recept môžete brať ako prvú pripomienku tohoročných vianočných sviatkov na našom blogu. Perfektne sa totiž hodí ku klasickým obedom počas druhých dvoch sviatočných dní, keď sa na jedálničkoch objavujú pečené husi, kačice, kapusta a knedle. Dnešný recept sa hodí ku všetkým jedlám, kde nie je dominantou omáčka, alebo je omáčka výrazná a hustejšia a teda nepotrebujeme savú knedľu.

Na prípravu sviatočnej knedle potrebujeme dva svetlé krájané sendviče, pol litra mlieka, tri vajcia, dvadsať dekagramov slaniny, viazaničku mladej cibuľky, môžeme použiť aj šalotku prípadne klasickú cibuľu, hrsť hrubej múky, olej, soľ.

Môžeme pridať aj nasekanú petržlenovú vňať.

001.JPG

Sendviče nakrájame na kocky.

002.JPG

Zalejeme ich mliekom a občas premiešame, aby zvlhli. Robíme to počas toho, ako pripravujeme slaninu a cibuľu. Takto vyzerá výsledná masa.

006.JPG

Slaninu nakrájame na drobné kocky a na horúcej panvici...

003.JPG

opražíme dozlatova.

004.JPG

Pridáme nasekanú cibuľku aj so zelenou vňaťou. Všetko ešte päť minút opekáme a necháme chvíľu chladnúť.

005.JPG

K zvlhnutým sendvičovým kockám pridáme vajcia, opraženú cibuľu so slaninou, múku, soľ a teraz môžeme pridať aj nasekanú petržlenovú vňať, alebo iné bylinky.

007.JPG

Všetko spolu premiešame a spracujeme na masu. Musí byť jemne lepivá, ale zároveň v nej musia zostať kúsky sendviča.

008.JPG

Odtrhneme kus alobalu a mokrými rukami vyformujeme knedľu.

009.JPG

Zvinieme ju do alobalu a konce poriadne uzavrieme.

010.JPG

Knedle vložíme do vriacej vody a vodu necháme opäť zovrieť. Varíme pätnásť minút. Počas varenia aspoň raz prehodíme spodné knedle s vrchnými, alebo aspon vrchne knedle otočíme.

Ak vám alobal zvonku stmavne, ostante pokojný, je to naozaj len zvonku.

011.JPG

Knedle odbalíme. Ide to celkom ľahko, ak sa aj na niektorých miestach alobal prilepil, nožíkom ho bez problémov odstránime.

Knedle necháme vychladnúť a odložíme.

012.JPG

Sú naozaj vynikajúce a pôsobia sviatočne. Ale nebudeme ich predsa skladovať do Vianoc. Čo dobré si k nim môžeme pripraviť, si ukážeme hneď o týždeň.

Dobrú chuť.

013.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?