Varíme s medveďom - Morčacie v hríbovej omáčke

Autor: Roman Daniel Baranek | 18.11.2012 o 12:00 | Karma článku: 12,91 | Prečítané:  4768x

Sľúbili sme, že pripravíme niečo k tej minulo týždňovej knedli. A aby ste nemuseli čakať dlho ideme na to hneď tento týždeň. Pracovné povinnosti sa už nakopili. Asi si všimli, že s približuje koniec roka. Chcelo by to nejakú chutný recept, ktorý sa dá zvládnuť pomerne jednoducho. V prípadoch, keď nieje veľa času, vždy potešia eintopfy. Nie len, že šetríme čas pri varení, ale aj následne, pri umývaní riadu.

Cez vianočné sviatky u nás často varievame hríbovú omáčku s duseným hovädzím mäsom. Práve k nej sa podobné žemľové knedle veľmi dobre hodia. Lenže je to varenie na dlhú trať. Treba vymyslieť niečo, čo toto trojhrncové varenie nahradí a bude rovnako chutné. Nakoniec to vyšlo perfektne a tento dnešný nový recept naše tradičné vianočné jedlo preskočil o hodný kus.

Čo budeme potrebovať

Jeden a pol kilogramu vykosteného morčacieho stehna, pol kilogramu šampiňónov, jedna poriadna hrsť sušených hríbov, ktorú necháme cez noc namočenú vo vode, pol litra bieleho vína, pol litra smotany na varenie, 300 gramov šalotky, zelené bylinky (petržlen, tymián), cesnak a veľkú lýžicu horčice.

Jedlo okoreníme mletým čiernym korením, novým korením, soľou a bobkovým listom.

Ingrediencie stačia na osem porcií.

DSCN2624.JPG

Mäso nakrájame na kocky, šampiňóny na plátky. Šalotku očistíme, väčšie kusy prepolíme, petržlen nasekáme.

DSCN2627.JPG

Na olej hodíme šampiňóny a restujeme pokiaľ jemne nezmenia farbu a nerozvoňajú sa. Pridáme šalotky premiešame a prehrejeme.

DSCN2631.JPG

Pridáme mäso, polovicu pripraveného vína, sušene hríby aj s vodou, v ktorej boli namočené, lyžicu horčice a všetky koreniny, len petržlenovej vňate použijeme len polovicu.

DSCN2653.JPG

Pod pokrievkou dusíme približne jednu hodinu.

DSCN2662.JPG

Tri lyžice hladkej múky nasucho opražíme a do hladka rozmiešame v motane na varenie. Pridáme k mäsu spolu z druhou polovicou bieleho vína a petrlenovej vňate. Chuť omáčky ešte dokončíme pridaním lyžice cukru. Varíme ešte päť až desať minút. Celková chuť omáčky sa naplno rozvinie až istý čas po skončení varenia. Môže za to víno pridané ku koncu, takže je dobré jedlo aspoň na hodinu odložiť a až potom začať servírovať.

DSCN2666.JPG

Mäkké kúsky morčacieho mäsa vo výraznej hríbovej omáčke s jemnou dochuťou vína. Žemľové knedle výborne doplnili toto jednoduché ale vynikajúce jedlo.

DSCN2673.JPG

Dobrú chuť

DSCN2675.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?