Varíme s medveďom - Tart Tatin

Autor: Roman Daniel Baranek | 2.12.2012 o 12:00 | Karma článku: 11,71 | Prečítané:  3406x

Tart Tatin (čítaj tart tatén) je recept, ktorý mi tak povediac, chýba do série. Treba niečim zakončiť recepty, ktoré sú inšpirované úžasnou francúzskou kuchyňou. Ako predjedlo si dáme napríklad Quiche, alebo Ratatouille. Ako hlavný chod nás zasýti napríklad Bourgignon, úžasný Coq au Vin, prípadne Jesenný hrniec. No? A čo chýba? Predsa nejaký poriadny múčnik. A menu na tému francúzskej sedliackej kuchyne bude kompletné.

Tart Tatin je vlastne koláč naopak. Najprv spravíme náplň a potom ju prikryjeme cestom. Nápad (ako veľa iných dobrých nápadov) vznikol omylom. Ale to je vlastne jedno. Dôležité je, že vznikol a že stojí za to ho vyskúšať.

Na cesto si pripravíme dvadsať dekagramov hladkej múky, päť dekagramov cukru, desať dekagramov masla a jedno vajce.

Na náplň dvadsať dekagramov cukru, desať dekagramov masla a jeden kilogram jabĺk.

DSCN2769.JPG

Najprv si pripravíme cesto. Zmiešame múku, cukor, maslo a vajce do kompaktnej hmoty. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky najmenej na dve hodiny.

DSCN2770.JPG

Pokiaľ cesto chladne a tuhne, pripravíme si jablká. Ošúpeme ich, zbavíme jadrincov a nakrájame na štvrťky. Nakrájané krížalky potrieme citrónovou šťavou aby nezhnedli.

DSCN2773.JPG

Na horák dáme liatinovú platňu a na ňu umiestnime okrúhly plech, v ktorom budeme piecť koláč. Vysypeme dvadsať dekagramov kryštálového cukru a pomaly zahrievame.

DSCN2776.JPG

Keď je všetok cukor rozpustený na karamel, pridáme maslo. Miešame len veľmi veľmi jemne. Všetko sa musí spojiť do úžasnej karamelovej omáčky.

DSCN2781.JPG

Do omáčky naukladáme jablká.

DSCN2783.JPG

Teraz musíme pracovať pomerne rýchlo.

Cesto vyberieme z chladničky a rozbalíme

Rozvaľkáme ho pomúčenej doske na kruh vo veľkosti pekáča a v hrúbke približne pol centimetra.

Za pomoci valčeka prenesieme rozvaľkané cesto na plech. Prikryjeme ním jablká a okraje zahneme.

DSCN2786.JPG

Pečieme v rúre rozohriatej na stosedemdesiat stupňov dvadsať až dvadsaťpäť minút.

DSCN2791.JPG

Vyberieme a ešte horúce preklopíme na servírovaciu misu. Jednoducho misu položíme zvrchu na pekáč. Chytíme do utierok a preklopíme. Z koláča môže vytiecť omáčka zložená s karamelu, masla a šťavy z jabĺk. Je výborná a môžeme ju použiť na poliatie pri servírovaní.

DSCN2798.JPG

Najlepšie ako ho podávame ešte teplý so šľahačkou, zmrzlinou, alebo poriadnou lyžicou gréckeho jogurtu. Vynikajúci sladký múčnik s jemnou chuťou maslového cesta, sladkohorkého karamelu a ovocnej ľahkosti jabĺčok.

DSCN2805.JPG

Dobrú chuť.

DSCN2802.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

U. S. Steel odchádza, o košickú fabriku bojujú Třinecké železárny

U. S. Steel predáva košické železiarne, ponuku predložili Číňania a skupina slovenských miliardárov.

KOMENTÁRE

Úbohá stredná trieda, tá sa vo Ficovom vlaku nevezie zadarmo

Ak sa niektorí chcú mať závratne dobre, musia sa tí ostatní mať horšie.

KOMENTÁRE

Ako o tridsať rokov rozvrátim našu spoločnosť

Moderné demokracie sa premenia na vlády starých.


Už ste čítali?