Varíme s medveďom - Talianske hovädzie ragú s nokmi

Autor: Roman Daniel Baranek | 9.12.2012 o 12:00 | Karma článku: 10,94 | Prečítané:  3831x

Od čias, kedy Jamie spravil svoju päťminútovú bolognskú omáčku na špagety, sme vlastne inú ani nerobili. Je rýchla, chutná a koniec koncov, je podľa Jamieho. Ale niekedy jednoducho potrebujete slow cooking. Vo mne pomalé s dlhé varenie vzbudzuje pocit blahobytu a gurmánstva. Dnešný recept je veľmi pekná ukážka takéhoto dlhého a pomalého varenia. Málo kvalitných ingrediencii, jednoduchý postup, ale dlllllhý čas prípravy.

Ale ten čas sa investovať oplatí. Vznikne ragú na cestoviny, s ktorým sa tá päťminútová omáčka nedá porovnať. Na jeho prípravu budeme potrebovať asi osemdesiat dekagramov hovädzieho mäsa, tridsať dekagramov talianskej slaniny, alebo šunky (napríklad pancetta, alebo prosciutto), veľkú cibuľu, tri strúčiky cesnaku, zväzok šalvie, pol litra vývaru, hrsť sušených hríbov, hrsť strúhaného parmezánu a jednu konzervu sekaných paradajok.

DSCN2816.JPG

Mäso pomelieme. Cibuľu, cesnak a slaninu nakrájame. Na horúcej panvici všetko spolu pražíme, pokiaľ sa jednotlivé kúsky slaniny nezačnú od seba oddeľovať.

DSCN2825.JPG

Pražíme ešte chvíľu, pokiaľ všetko nezhnedne (spolu asi dvadsať minút) a pridáme pomleté hovädzie.

DSCN2829.JPG

Všetko neustále premiešavame, aby sa jednotlivé kúsky mletého mäsa oddelili a rovnomerne opiekli. Bude to trvať najmenej pätnásť minút. Do opraženého mäsa vylejeme vývar a prudko varíme na silnom ohni odokryté.

DSCN2835.JPG

Varením zredukujeme tekutinu temer do sucha. Vývar musí "vsiaknuť" do mäsa. Pridáme paradajkovú konzervu, nalámané sušené huby a nasekanú šalviu. Premiešame a podlejeme vriacou vodou. Zoslabíme plameň, prikryjeme a prikryté dusíme najmenej jeden a pol hodiny. Ak potrebujeme, podlievame počas dusenia ďalšou vriacou vodou. Zároveň sa ale snažíme tekutinu v ragú zredukovať, aby celé jedlo získalo jemnú krémovitú konzistenciu.

DSCN2840.JPG

Najčastejšie podávame tak, že na tanier naložíme ragú, na neho noky a na vrch posypeme parmezánom. Ale môžeme použiť aj akékoľvek obľúbené cestoviny. Ragú má silnú mäsovú chuť, ktorú ešte podčiarkuje šalvia a uvarené sušené hríby. Jemné noky a pikantný parmezán chuť omáčky skvele dopĺňajú.

DSCN2842.JPG

Dobrú chuť

DSCN2845.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?