reklama

Varíme s medveďom - Vianočná terina

Podľa toho čo som čítal, vraj slovenské rodiny preferujú na Vianoce tradičné menu. Vysmážaný kapor, zemiakový šalát, kapustnica. Radšej celkom vynechám diskusiu o tom, čo je na tomto menu tradičné, pretože zažité zvyky sa len veľmi ťažko menia a skúsim to z druhej strany. Čo tak do slávnostnej štedrovečernej večere zakomponovať nejaké zaujímavé netradičné predjedlo? Vianočná terina je dokonca vhodná aj pre vegetariánov. A môžeme ju použiť aj do obložených silvestrovkých mís.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Na Vianočnú terinu si pripravíme, jednu konzervu hrášku, jednu konzervu kukurice, päť väčších kyslých uhoriek, asi polovicu z pohára zaváranej kápie, štyri vajcia, jednu šľahačkovú smotanu, jednu veľkú majonézu, dve lyžice plnotučnej horčice a dve balenia plátkovej želatíny.

Terinu okoreníme mletým čiernym korením, mletou rascou a troškou soli.

Obrázok blogu

Vajíčka uvaríme na tvrdo, ošúpeme a nasekáme na drobno. Rovnako nadrobno nasekáme aj kyslé uhorky, Pridáme scedený hrášok, kukuricu a kápiu.

Obrázok blogu

V druhej mise zmiešame šľahačkovú smotanu, majonézu, horčicu a korenie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Tekutinu vylejeme na zeleninu s vajíčkami...

Obrázok blogu

a všetko opatrne, ale poriadne premiešame. A základ na terinu je hotový.

Obrázok blogu

Plátkovú želatínu namočíme v studenej vode pokiaľ nezmäkne.

Obrázok blogu

Potom vodu jemne ohrejeme, aby sa želatína rozpustila (pozor nevaríme) a všetko spolu vylejeme k základu na terinu.

Obrázok blogu

Pripravíme si nádobu v ktorej necháme terinu tuhnúť.

Teraz sa dostávame k otázke ako nádobu na terinu pripraviť, aby sa zmes po stuhnutí ľahko a bez nehôd vyklopila. My sme sa rozhodli použiť potravinársku fóliu. Vtedy je dobré, ak nádobu najprv navlhčíme. Fólia potom lepšie prilne k povrchu nádoby a tekutina sa pod ňu nedostane.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ale možno by celkom stačilo nádobu poriadne natrieť olejom a pred vyklopením ju na chvíľku ponoriť do teplej vody.

Obrázok blogu

Zmes vylejeme do pripravenej nádoby a necháme v chladničke stuhnúť. Najlepšie dvadsaťštyri hodín.

Obrázok blogu

Vianočné predjedlo by malo byť aj trochu štedré, a tak si k terine pripravíme aj roládu z údeného lososa. Potrebujeme plátky údeného lososa, desať dekagramov mascapone, jednu lyžicu pochúťkovej smotany a jednu lyžicu nasekaného kôpru.

Obrázok blogu

Mascapone, kôpor a smotanu zmiešame.

Obrázok blogu

Na rovnú podložku rozprostrieme potravinársku fóliu a lososa na ňu rozložíme do tvaru obdĺžnika.

Obrázok blogu

Natrieme krémom s mascapone a za pomoci fólie zrolujeme do pevného valčeka. Odložíme do chladničky aby roláda trochu stuhla.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Vianočná terina s jemne zeleninovou, kyslastou, sviežou chuťou, slaný losos a jemný kôprový krém. K tomu trochu studenej omáčky vyšľahanej z citrónu a olivového oleja a do chrumkava ogrilované plátky bagety. Vynikajúca kombinácia pre netradičné Vianočné predjedlo.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Alebo ju môžete použiť na vaše obložené misy. Výborna bude najmä ako príloha k mäsovej mise, pretože ju nádherne farebne aj chuťovo oživí.

Obrázok blogu

Všetkým vám želáme dobrú chuť, požehnané Vianoce a šťastný nový rok.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu