Varíme s medveďom - Vianočná terina

Autor: Roman Daniel Baranek | 16.12.2012 o 12:00 | (upravené 16.12.2012 o 21:59) Karma článku: 12,04 | Prečítané:  3937x

Podľa toho čo som čítal, vraj slovenské rodiny preferujú na Vianoce tradičné menu. Vysmážaný kapor, zemiakový šalát, kapustnica. Radšej celkom vynechám diskusiu o tom, čo je na tomto menu tradičné, pretože zažité zvyky sa len veľmi ťažko menia a skúsim to z druhej strany. Čo tak do slávnostnej štedrovečernej večere zakomponovať nejaké zaujímavé netradičné predjedlo? Vianočná terina je dokonca vhodná aj pre vegetariánov. A môžeme ju použiť aj do obložených silvestrovkých mís.

Na Vianočnú terinu si pripravíme, jednu konzervu hrášku, jednu konzervu kukurice, päť väčších kyslých uhoriek, asi polovicu z pohára zaváranej kápie, štyri vajcia, jednu šľahačkovú smotanu, jednu veľkú majonézu, dve lyžice plnotučnej horčice a dve balenia plátkovej želatíny.

Terinu okoreníme mletým čiernym korením, mletou rascou a troškou soli.

DSCN2925.JPG

Vajíčka uvaríme na tvrdo, ošúpeme a nasekáme na drobno. Rovnako nadrobno nasekáme aj kyslé uhorky, Pridáme scedený hrášok, kukuricu a kápiu.

DSCN2934.JPG

V druhej mise zmiešame šľahačkovú smotanu, majonézu, horčicu a korenie.

DSCN2937.JPG

Tekutinu vylejeme na zeleninu s vajíčkami...

DSCN2940.JPG

a všetko opatrne, ale poriadne premiešame. A základ na terinu je hotový.

DSCN2942.JPG

Plátkovú želatínu namočíme v studenej vode pokiaľ nezmäkne.

DSCN2949.JPG

Potom vodu jemne ohrejeme, aby sa želatína rozpustila (pozor nevaríme) a všetko spolu vylejeme k základu na terinu.

DSCN2951.JPG

Pripravíme si nádobu v ktorej necháme terinu tuhnúť.

Teraz sa dostávame k otázke ako nádobu na terinu pripraviť, aby sa zmes po stuhnutí ľahko a bez nehôd vyklopila. My sme sa rozhodli použiť potravinársku fóliu. Vtedy je dobré, ak nádobu najprv navlhčíme. Fólia potom lepšie prilne k povrchu nádoby a tekutina sa pod ňu nedostane.

Ale možno by celkom stačilo nádobu poriadne natrieť olejom a pred vyklopením ju na chvíľku ponoriť do teplej vody.

DSCN2947.JPG

Zmes vylejeme do pripravenej nádoby a necháme v chladničke stuhnúť. Najlepšie dvadsaťštyri hodín.

DSCN2955.JPG

Vianočné predjedlo by malo byť aj trochu štedré, a tak si k terine pripravíme aj roládu z údeného lososa. Potrebujeme plátky údeného lososa, desať dekagramov mascapone, jednu lyžicu pochúťkovej smotany a jednu lyžicu nasekaného kôpru.

DSCN2959.JPG

Mascapone, kôpor a smotanu zmiešame.

DSCN2964.JPG

Na rovnú podložku rozprostrieme potravinársku fóliu a lososa na ňu rozložíme do tvaru obdĺžnika.

DSCN2966.JPG

Natrieme krémom s mascapone a za pomoci fólie zrolujeme do pevného valčeka. Odložíme do chladničky aby roláda trochu stuhla.

DSCN2971.JPG

Vianočná terina s jemne zeleninovou, kyslastou, sviežou chuťou, slaný losos a jemný kôprový krém. K tomu trochu studenej omáčky vyšľahanej z citrónu a olivového oleja a do chrumkava ogrilované plátky bagety. Vynikajúca kombinácia pre netradičné Vianočné predjedlo.

DSCN2978.JPG

 

DSCN2976.JPG

Alebo ju môžete použiť na vaše obložené misy. Výborna bude najmä ako príloha k mäsovej mise, pretože ju nádherne farebne aj chuťovo oživí.

DSCN2983.JPG

Všetkým vám želáme dobrú chuť, požehnané Vianoce a šťastný nový rok.

DSCN2985.JPG

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

U. S. Steel odchádza, o košickú fabriku bojujú Třinecké železárny

U. S. Steel predáva košické železiarne, ponuku predložili Číňania a skupina slovenských miliardárov.

KOMENTÁRE

Úbohá stredná trieda, tá sa vo Ficovom vlaku nevezie zadarmo

Ak sa niektorí chcú mať závratne dobre, musia sa tí ostatní mať horšie.

KOMENTÁRE

Ako o tridsať rokov rozvrátim našu spoločnosť

Moderné demokracie sa premenia na vlády starých.


Už ste čítali?