reklama

Varíme s medveďom - Kyslá kapusta bez suda

Kyslú kapustu počas sviatkov používame v kuchyni veľmi často. Chodíme pre ňu na trh, aby sme mali tú pravú domácu. Radi by sme si spravili aj vlastnú, ale nemáme sud a nejako sa nám nikdy nechcelo zisťovať aký, kde a za koľko. Jednoducho potrebovali by sme nejaký super jednoduchý recept na to, ako pripraviť kyslú kapustu v jednoduchých domácich podmienkach, bez špeciálneho vybavenia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (34)

A našli sme ho. A vyskúšali sme ho. A keďže sa nám výsledok páčil, chceme ho ukázať aj vám. Ak to s nami skúsite, vianočnú kapustnicu si z tej kyslej kapusty asi nepripravíte, ale nejaký dobrý segedín, alebo trebárs koložvársku kapustu... No veď aj nám ešte zostala, takže niečo z našej kyslej kapusty určite uvaríme aj pre blog.

Pripravíme si kapustné hlavy (my sme mali štyri kilá kapusty) k nim budeme potrebovať ešte 3 lyžice soli (na 10kg kapusty 20dkg soli), lyžicu mletej rasce, celé čierne korenie, bobkový list a celé nové korenie. Okrem toho budeme potrebovať aj klasické zaváracie poháre. Je úplne jedno či s klasickým, alebo šróbovacím viečkom.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Kapustu nakrájame, alebo nastrúhame. Pridáme soľ a mletú rascu a premiešame.

Obrázok blogu

Všetko necháme odležať najmenej dve hodiny, aby kapusta pustila tekutinu.

Obrázok blogu

Potom všetko poriadne natlačíme do pohárov.

Obrázok blogu

Ale naozaj poriadne. Palcami stláčame kapustu, aby na povrchu zostala len tekutina. Bude k tomu potrebné trochu sily. Veď si len spomeňte, ako sa kapusta šliape vo veľkých sudoch. My musíme toto šliapanie nahradiť tlakom palcov. Pokojne si pri tom môžeme aj zaspievať: "Do dvorečka do dvorááááá..."

Obrázok blogu

Z našej kapusty sme naplnili tri poháre. Na povrch každého pohára uložíme niekoľko guliek čierneho aj nového korenia a jeden dva bobkové listy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Poháre poriadne uzavrieme a odložíme na tri týždne na teplé miesto. Treba ich dať do nejakej väčšej nádoby, pretože z nich asi tak prvý týždeň bude vytekať šťava. Nebojte sa, všetko je v poriadku. My sme mali poháre vo veľkej mise v spálni na skrini. Dosť som sa bál, že to celé bude cítiť, ale bolo to absolútne v pohode. Aj som na to, že nám v izbe kvasí kapusta úplne zabudol. Viečka na pohároch sa možno zdujú, aj to je úplne v poriadku a po prekvasení sa vrátia do pôvodného tvaru.

Obrázok blogu

Po troch týždňoch je kyslá kapusta hotová. Má menej šťavy ako sme zvyknutí u tej z trhu, ale je vynikajúca. Teraz ju už môžeme odložiť na chladnejšie miesto do pivnice, alebo do špajze. Mala by vydržať celý rok. (No to chcem vidieť! Nemáme ju ešte ani týždeň hotovú a už je polovica fuč.)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak chcete prirobiť šťavu. Kapustu vyberte z pohára, podlejte vodou a nechajte ešte niekoľko dní odležať. Ale podľa mňa je to zbytočné. Kapusta má vynikajúcu pikantnú kyslú chuť a kapustnica z nej bude proste báseň.

Obrázok blogu

Tak vám želáme krásne, šťastné a požehnané Vianoce a samozrejme dobrú chuť!

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu