Varíme s medveďom - Štedrák

Autor: Roman Daniel Baranek | 30.12.2012 o 12:00 | Karma článku: 14,29 | Prečítané:  4777x

Štedrák je veľmi tradičný sviatočný koláč z kysnutého cesta. Pripravuje sa predovšetkým na štedrý deň, ale prečo si túto pochúťku nepripraviť aj kedykoľvek v priebehu sviatkov. Napríklad ako efektný múčnik na oslavu konca roka. Kysnuté cesto hoci vyzerá zložito je v podstate jednoduché. Má len niekoľko základných pravidiel, ktoré je vždy dobré dodržať a môžeme sa do neho pustiť bez strachu.

Keď ideme pripravovať kysnuté cesto, snažíme sa dodržať nasledujúce pravidlá
- všetky suroviny na kysnuté cesto by mali mať rovnakú teplotu
- múku do misy by sme vždy mali preosiať
- nikdy neošmeknime miesenie. Čím sa viac s cestom "pohráme" tým, bude lepšie.

Pripravíme si veľkú misu, do ktorej preosejeme tridsať dekagramov hladkej múky, štyridsať dekagramov polohrubej múky a dve kopcovité lyžice práškového cukru. K tomu pridáme dva žĺtky, dvadsaťpäť dekagramov masla, alebo iného tuku na pečenie, jeden sáčik vanilínového cukru, nastrúhanú kôru z polovice citróna a štipku soli. Teraz necháme všetky ingrediencie odstáť tak pol hodinu, aby získali tú potrebnú rovnakú teplotu.

DSCN3007.JPG

Zatiaľ si pripravíme kvasnice. Do dvoch decilitrov teplého mlieka dáme polievkovú lyžicu cukru, premiešame, rozdrobíme kocku kvasníc a znova premiešame. Po približne pol hodine kvasnice naskočia a môžeme pokračovať.

DSCN3011.JPG

Kvasnice vylejeme k ingredienciám na cesto a všetko premiesime.

Najprv všetko mačkáme dohromady, prehadzujeme a znova mačkáme. Snažíme sa aby sa všetky ingrendiencie spojili. Ak je cesto príliš suché môžeme pridať vlažnú vodu, ale určite jej nebude treba viac ako dva decilitre.

Mieseniu cesta treba dať čas a námahu. Je to tá najprácnejšia časť prípravy kysnutých koláčov. Môže ju za nás vykonať aj kvalitný robot.

DSCN3013.JPG

Naozaj sa snažíme vytvoriť čo najkompaktnejšiu a najhladšiu hmotu.

Prikryjeme uložíme na teplé miesto a necháme hodinu kysnúť.

Po hodine znova premiesime a znova necháme kysnúť.

DSCN3019.JPG

Počas kysnutia cesta si pripravíme plnky. Mali by byť najmenej štyri. Vyberte si z nasledujúcich, alebo si vymyslite svoje vlastné.

Slivková - do troch kopcovitých lyžíc slivkového lekváru pridáme dve lyžice vriacej vody a hrsť nadrobno nasekaných sušených sliviek

Tvarohová - dvadsaťpäť dekagramov klasického tvarohu vymiešame s hrsťou hrozienok a dvomi bielkami

Orechová - do hrnca dáme variť deciliter mlieka a päť dekagramov masla. Pridáme mleté orechy, lyžicu rumu, alebo rumovej esencie a práškový cukor podľa chuti.

Maková - do hrnca dáme variť deciliter mlieka a päť dekagramov masla. Pridáme mletý mak, hrozienka a práškový cukor podľa chuti.

Jablková - jablká nastrúhame a spolu s decilitrom vody dáme variť. Varíme pokiaľ sa nevyvarí všetka tekutina.  Pridáme cukor a škoricu. Premiešame a necháme vychladnúť

Kakaová - kakao pomiešame s práškovým cukrom. Keď budeme plnku sypať na cesto poukladáme na ňu oriešky masla.

Ovocná - zmes ovocia podľa chuti nakrájame na veľmi malé kocky a premiešame s piškótovou strúhankou.

Študentská - nahrubo nasekané sušené ovocie a orechy

Verím, že dokážete vymyslieť aj ďalšie plnky. Na obrázku sú plnky maková, tvarohová, slivková a orechová.

DSCN3021.JPG

Cesto druhý krát vykyslo. Rozdelíme ho na päť častí. Každú samostatne premiesime do bochníka a znovu necháme vykysnúť.

DSCN3023.JPG

Tortovú  formu vymažeme olejom a odspodu vystelieme aj papierom na pečenie. Bochník vyvaľkáme na hrúbku najviac dvoch milimetrov a vyrežeme z neho kruh, ktorý presne zapasuje do tortovej formy.

DSCN3026.JPG

Natrieme plnkou a vyvaľkáme ďalší plát a použijeme ďalšiu plnku. A znova, a znova až pokiaľ neminieme všetky pripravené plnky.

DSCN3029.JPG

Ako poslednú plnku sme použili tvarohovú. Z posledného cesta našúlame krátke tenké "šnúrky" z ktorých spravíme vrchnú mriežku. Celé necháme ešte najmenej pol hodinu odpočívať.

Potom štedrák šupneme do trúby vyhriatej na stopäťdesiat stupňov a pečieme približne tridsaťpäť až štyridsať minút.

DSCN3030.JPG

Necháme trochu vychladnúť. Opatrne vyberieme z tortovej formy, posypeme práškovým cukrom a šup s ním na sviatočný stôl.

DSCN3044.JPG

Ak dodržíme presný postup, cesto bude aj o tri dni mäkké a pružné. Plné chutí a vôní použitých plniek.

Želáme vám, aby váš nový rok bol rovnako sladký voňavý a štedrý ako je tento koláč. K tomu zdravie, radosť, šťastie, lásku, pokoj a samozrejme dobrú chuť.

DSCN3048.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?