Varíme s medveďom - Vegesviečková

Autor: Roman Daniel Baranek | 27.1.2013 o 12:00 | Karma článku: 12,27 | Prečítané:  8356x

Našou obľúbenou kuchárskou výzvou je transformovať známe mäsové recepty do vegetariánskej podoby.  Nájdete ich na našom blogu celú kopu. Používame pri tom najmä dva výrobky zo sóje, tofu a takzvané "sójové mäso", ale použili sme už napríklad aj seitan, alebo červenú šošovicu. Najúspešnejší recept z nášho blogu sme ale doteraz nikdy do vegetariánskej podoby nepreniesli. Sviečková na smotane aj pre nejedlíkov mäsa sa dnes konečne dočkala.

Na obrázku sú ingrediencie pre väčší počet stravníkov, približne osem porcií. Pre štyri osoby budeme potrebovať jeden balík sójových plátkov, jedno vajce, sójovú omáčku, dve lyžice hladkej múky, mrkvu, petržlen, zeler, cibuľu, smotanu na varenie, hnedý cukor a olej. Omáčku okoreníme bobkovým listom a celým čiernym a novým korením.

Na dochutenie omáčky použijeme soľ, cukor, ocot a plnotučnú horčicu.

001.JPG

Najprv si uvaríme omáčku. Do hrnca dáme hnedý cukor. Pripravíme z neho karamel, ktorý zalejeme vrelou vodou a rozpustíme. Získame tým karamelovú vodu

002.JPG

Do nej nahádžeme očistenú zeleninu a korenie. Doplníme vodou a pridáme lyžicu oleja.

003.JPG

Varíme do úplného zmäknutia zeleniny. Vyberieme korenie, rozmixujeme ponorným mixérom do hladka a vrátime korenie. V smotane rozmiešame lyžicu hladkej múky, vlejeme do omáčky a ešte päť minút varíme.

005.JPG

Teraz dochutíme omáčku poriadnou lyžicou horčice a chuť dokončíme soľou, cukrom a octom. Samozrejme že každý podľa svojej chuti. Prevaríme a omáčka je hotová.

006.JPG

Sójové plátky varíme v osolenej vode asi dvadsať minút. Zlejeme ich jemne vyžmýkame a každý plátok pokvapkáme trochou sójovej omáčky.

Z vajca, vody, hladkej múky a soli pripravíme redšie, jemne slané cesto. Každý plátok obalíme najprv v hladkej múke, potom v ceste a z oboch strán vypražíme do zlato hneda.

007.JPG

Cesto je redšie, pretože by ho mala byť len tenká vrstva. Chrumkavé plátky sú hotové a môžeme jedlo dokončiť. Celé to chutí oveľa lepšie, keď plátky niekoľko hodín odstoja namočené v omáčke. Takže plátky vložíme do omáčky premiešame a necháme odstáť.

008.JPG

Podávame s knedľou a lyžičkou brusnicovej zaváraniny. Jemná zeleninová, sladko slano kyslá omáčka a mäkké plátky sóje potešia mnohých vegetariánov.

009.JPG

Dobrú chuť.

010.JPG

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?