Varíme s medveďom - Zeleninové fašírky

Autor: Roman Daniel Baranek | 10.2.2013 o 12:00 | (upravené 10.2.2013 o 12:15) Karma článku: 11,49 | Prečítané:  17465x

Pamätám si že bol začiatok osemdesiatich rokov minulého storočia, keď sa jeden z členov našej domácnosti vrátil od lekára s odporučením: "Obmedziť mäso." Všade zúril socializmus a jediné "bezmäsité" jedlá na jedálnych lístkoch v reštauráciach boli vyprážaný syr so šunkou a bryndzové halušky so slaninou. Bol február a rodinná rada rozhodla, že odteraz sme vegetaráni. Jediná vec, ktorá v obchodoch pripomínala čokoľvek bez mäsa boli sáčky miešanej mrazenej zeleniny s názvom Dunajská zeleninová zmes za 4,50 Kčs. Tri mesiace sme všetko varili z Dunajskej zeleninovej zmesi, kým prišla jar a v obchodoch bolo dostať čerstvú zeleninu.

Naše najobľúbenejšie jedlo boli vtedy zeleninové fašírky. Mali sme ich skoro každú nedeľu. Dnes už ich pripravujeme bežne z čerstvej zeleniny, ale tento recept som schválne pripravil z mrazenej. Ako poctu Dunajskej  zeleninovej zmesi, ktorá nám pomohla prežiť našu prvú vegetariánsku zimu.

Okrem mrazenej zeleniny si pripravíme ešte dva grahamové rožky, dve vajcia, jednu veľkú cibuľu a cesnak. Fašírky okoreníme klasicky rascou, čiernym korením, červenou paprikou, majoránkou a soľou.

Ďalej budeme potrebovať hladkú múku, vajíčka a strúhanku na obaľovanie a olej na vyprážanie,

DSCN3262.JPG

Do veľkej panvice dáme olej, rozohrejeme ho, opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a vysypeme všetku mrazenú zeleninu.

DSCN3267.JPG

Zeleninu pod pokrievkou podusíme do mäkka. Potom ju jemne roztlačíme tlačidlom na zemiaky. Nie celkom na kašu, len sa snažíme rozbiť niektoré kúsky zeleniny.

DSCN3271.JPG

K vychladnutej zelenine pridáme namočené a vyžmýkané rožky, vajcia, cesnak a všetky koreniny. Občas ak zmes dobre nelepí, pridáme aj veľkú lyžicu hladkej múky. Premiešame a necháme odstáť.

DSCN3272.JPG

Vlhkými rukami vytvarujeme malé fašírky, ktoré obalíme v trojobale.

DSCN3278.JPG

Vypražíme v horúcom oleji z oboch strán dozlatova.

DSCN3281.JPG

Fašírky necháme odkvapkať od prebytočného oleja a voňavá zeleninová lahôdka je hotová.

DSCN3286.JPG

Pre zachovanie vintage nálady sme podávali s varenými zemiakmi s maslom a petržlenovou vňaťou a kyslou uhorkou. Jemné, šťavnaté a voňavé fašírky sú skvelou alternatívou ku klasickým nedeľným rezňom.

DSCN3290.JPG

Dobrú chuť.

DSCN3292.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?