Varíme s medveďom - Musaka ala Macko

Autor: Roman Daniel Baranek | 24.2.2013 o 12:00 | Karma článku: 12,25 | Prečítané:  7733x

Ja už mám tej tohoročnej zimy naozaj plné zuby. Už by som chcel jar. Vysoké nebo, slnko, ktoré hreje, rozkvitnuté púpavy a voňavú zem... Dnešný recept je také malé antidepresívum. Jedlo s vôňou leta a dovoleniek spája v sebe klasickú grécku musaku a typický bulharský guveč. Je to taký Mackov výmysel a ja musím povedať, že naozaj vynikajúci výmysel.

Recept na tento musako-guveč je dosť prácny. Pripravuje sa v niekoľkých krokoch, ktorých výsledky sa skompletizujú na konci do vynikajúceho zapekaného jedla.

Jedna z vecí, ktorú potrebujeme je pečená červená paprika. Upečieme ju na horúcej platni a necháme vychladnúť pod pokrievkou v hrnci, aby sa sparila a dala ošúpať.

001.JPG

K upečenej paprike si pripravíme ešte pol kilogramu mletého hovädzieho mäsa, pol kilogramu ryže, dva väčšie baklažány, celé maslo, paradajkovú konzervu, pol litra mlieka, pol litra pochúťkovej smotany, cesnak, tvrdý syr a poriadny kus petržlenovej vňate.

Jedlo okoreníme mletou škoricou, rozdrvenými klinčekmi, čiernym mletým korením a soľou.

002.JPG

Baklažán popicháme nožom a v rúre rozohriatej na stosedemdesiat stupňov upečieme celkom do mäkka. Trvá to asi štyridsaťpäť minút. Necháme vychladnúť a dužinu vydlabeme.

Ryžu uvaríme klasickým spôsobom.

Upečené papriky ošúpeme, zbavíme jadrincov a nakrájame na kúsky.

003.JPG

Na panvicu dáme polovicu masla, cesnak nasekaný na plátky a jemne osmažíme.

004.JPG

Pridáme mleté hovädzie a popražíme.

005.JPG

Na osmažené mäso vylejeme paradajkovú konzervu, pridáme nakrájanú pečenú papriku, baklažánovú dužinu, nasekanú petržlenovú vňať, soľ a všetky koreniny.

006.JPG

Premiešame a privedieme k varu. Takto sme vlastne pripravili mäso na bulharskej lutike, ktoré sme okorenili klasickým gréckym korením na musaku. Naozaj archaický recept na bulharskú ľutiku (ľutenicu) je tu.

007.JPG

Z druhej polovice masla...

008.JPG

...hrubej múky...

009.JPG

... a mlieka pripravíme bešamel.

010.JPG

Vmiešme do neho smotanu, dve vajíčka, nasekanú petržlenovú vňať a strúhaný syr.

012.JPG

No a konečne môžeme začať vrstviť musaku do veľkého pekáča vymazaného olejom. Najprv vrstva uvarenej ryže.

013.JPG

Na ňu mäsovo lutikovú zmes.

014.JPG

Následuje ďalšia vrstva ryže.

015.JPG

A úplne na záver bešamel.

Opakom varechy poprepichujeme musaku niekoľko krát cez všetky vrstvy.

016.JPG

Pečieme pri stosedemdesiatich stupňoch asi tridsaťpäť až štyridsať minút.

017.JPG

Vynikajúca šťavnatá voňavá musaka s vôňou letnej dovolenky, mora, slnka a pláže.

018.JPG

Dobrú chuť.

019.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

U. S. Steel odchádza, o košickú fabriku bojujú Třinecké železárny

U. S. Steel predáva košické železiarne, ponuku predložili Číňania a skupina slovenských miliardárov.

KOMENTÁRE

Úbohá stredná trieda, tá sa vo Ficovom vlaku nevezie zadarmo

Ak sa niektorí chcú mať závratne dobre, musia sa tí ostatní mať horšie.

KOMENTÁRE

Ako o tridsať rokov rozvrátim našu spoločnosť

Moderné demokracie sa premenia na vlády starých.


Už ste čítali?