Varíme s medveďom - Pomaly pečený bravčový bôčik

Autor: Roman Daniel Baranek | 3.3.2013 o 12:00 | Karma článku: 11,05 | Prečítané:  34888x

Dnes na úvod upozornenie. Dnešný recept sa z nijakého uhlu, ani zavretím nijakého množstva očí, nedá označiť za zdravý. Použiť názov tohoto jedla v jedinej vete spolu so slovom výživa, je nehanebnosť. A ak sa bežne stravujete klíčkami a slanina sa vám zdá nechutná, určite ďalej nečítajte. Možno radšej reštartujte celý počítač. A hlavne mi nehovorte, že som vás nevaroval. Vy ostatní teda pokračujte ďalej.

Dnes toho nebudeme potrebovať veľa. Stačí kus pekného vykosteného bôčika a soľ. Celá príprava začne najmenej deň pred pečením. Kožu narežeme ostrým nožom na malé štvorčeky, celý bôčik nasolíme a odložíme do chladničky.

Druhý deň ho kožou dole uložíme do pekáča, podlejeme pol litrom vody, celý pekáč poriadne prekryjeme alobalom, utesníme a dáme piecť.

001.JPG

Pečieme pri sto stupňoch dve až tri hodiny podľa hrúbky bôčika. Počas toto pomalého pečenia sa tuk z mäsa len minimálne vytopí. Zato sa skvele uvarí a má jemnú, veľmi delikátnu chuť.

Zvýšime teplotu v rúre na dvesto stupňov, bôčik otočíme kožou hore a pečieme ďalších tridsať až štyridsať minút.

002.JPG

Počas tohoto pečenia mäso v pekáči pravidelne polievame výpekom, najmenej tak päť krát. Ak chceme, môžeme na začiatku tohoto pečenia mäso potrieť naprklad cesnakom, alebo nejakou chilli pastou a podobne. Ale odporúčam vyskúšať iba čistú chuť osoleného mäsa a tuku.

Keďže tuk je už uvarený, vytopí sa ho znova len málo a tak práve len polievanie výpekom zabezpečí chrumkavú, vypečenú kôrku.

Takto upečený bôčik sa dá jesť teplý aj za studena.

003.JPG

My si dnes k nemu pripravíme veľmi klasické prílohy. Dusenú kyslú kapustu na český spôsob a bavorské zemiakové knedle.

Asi kilogram kyslej kapusty dáme variť do hrnca. Podľa kyslosti pridáme aj vodu z kapusty, prípadne kombinovanú s čistou vodou. Prikryjeme pokrievkou a pomaly varíme až do úplného zmäknutia kapusty.

004.JPG

Na oleji do hneda opražíme na drobno nakrájanú cibuľu.

005.JPG

Pridáme veľkú kopcovitú lyžicu hladkej múky a všetko popražíme.

006.JPG

Keď je kapusta celkom mäkká, pridáme k nej cibuľovú zápražku, premiešame a ešte dve tri minúty povaríme.

Recept na bavorské knedle nájdete v tomto recepte nižšie.

007.JPG

Mäkké rozpadávajúce sa kusy mäsa a perfektne uvareného bravčového tuku, hutná zemiaková knedľa a jemná kyslá kapusta sú perfektnou kombináciou na nedeľný obed s priateľmi, ktorí sa len tak niečoho nezľaknú.

A samozrejme jedno studené orosené k tomu.

Dobrú chuť.

009.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?