Varíme s medveďom - Rozlúčka zo zimou - Koložvárska kapusta

Autor: Roman Daniel Baranek | 24.3.2013 o 12:00 | Karma článku: 11,32 | Prečítané:  13873x

Zimy máme už naozaj dosť, a tak sa s ňou dnes, či sa jej to páči či nie, rozlúčime veľmi klasickým receptom. Koložvárska kapusta patrí medzi tie jedlá, ktoré sa za každým kopcom varia trochu inak. Skoro každý má svoj vlastný rodinný recept, na ktorý nedá dopustiť. Trošku sme sa pohrali a vypracovali sme náš vlastný recept, ktorý ako to už obvykle býva, vznikol trochu náhodou a trochu omylom. Ale odteraz ho už asi vždy budeme robiť len takto.

Aby sme sa nelúčili so zimou v malom, nasledujúci rozpis je na osem poriadnych porcií. Pripravíme si jeden a pol kilogramu kyslej kapusty, kilogram mletého mäsa (najlepšie kombinácia bravčového a hovädzieho), dvadsať dekagramov ryže, štyri nohy domácej klobásy (Áno viem sú tam len tri a pol, ale môžem ja za to? Môžem!), tridsať dekagramov prerastenej údenej slaniny, tri vajíčka, pol litra smotany na varenie, cibuľu a cesnak.

Koložvársku ochutíme, mletou rascou, červenou paprikou, čiernym korením a soľou.

001.JPG

Najprv prípravné práce. Klasickým spôsobom uvaríme ryžu a krátko podusíme kyslú kapustu.

002.JPG

Na panvici vyškvaríme slaninu nakrájanú na kocky.

003.JPG

Pridáme klobásu a opražíme do chrumkava. Slaninu aj klobásu vyberieme.

004.JPG

Do výpeku pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak. Popražíme, pridáme koreniny a mleté mäso a všetko podusíme do svetlo hneda.

Týmto sú prípravné práce hotové a ide sa vrstviť koložvárska.

005.JPG

Pekáč vytrieme masťou. Ako prvú vrstvu rozložíme polovicu kyslej kapusty.

006.JPG

Na ňu rozložíme podusené mäso.

007.JPG

Následuje vrstva uvarenej ryže.

008.JPG

Druhá vrstva kyslej kapusty.

009.JPG

Celkom navrch porozhadzujeme klobásu a slaninu. V smotane na varenie rohabarkujeme vajcia, jemne prisolíme a touto zmesou zalejeme pripravené vrstvy.

010.JPG

Pečieme pri stosedemdesiatich stupňoch najprv zakryte tridsať minút, potom odokryté ešte ďalších pätnásť. Klobása a slanina, ktoré sme neschovali medzi ostatné vrstvy, ostanú prijmene chrumkavé.

011.JPG

Šťavnaté vrstvy kapusty a mäsa a chrumkavá bodka na povrchu. Najlepšia je s varenými zemiakmi. A teraz už tá zima môže naozaj odísť. Aspoň na pol roka.

012.JPG

Dobrú chuť.

013.JPG

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?