reklama

Varíme s medveďom - Rozlúčka zo zimou - Koložvárska kapusta

Zimy máme už naozaj dosť, a tak sa s ňou dnes, či sa jej to páči či nie, rozlúčime veľmi klasickým receptom. Koložvárska kapusta patrí medzi tie jedlá, ktoré sa za každým kopcom varia trochu inak. Skoro každý má svoj vlastný rodinný recept, na ktorý nedá dopustiť. Trošku sme sa pohrali a vypracovali sme náš vlastný recept, ktorý ako to už obvykle býva, vznikol trochu náhodou a trochu omylom. Ale odteraz ho už asi vždy budeme robiť len takto.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Aby sme sa nelúčili so zimou v malom, nasledujúci rozpis je na osem poriadnych porcií. Pripravíme si jeden a pol kilogramu kyslej kapusty, kilogram mletého mäsa (najlepšie kombinácia bravčového a hovädzieho), dvadsať dekagramov ryže, štyri nohy domácej klobásy (Áno viem sú tam len tri a pol, ale môžem ja za to? Môžem!), tridsať dekagramov prerastenej údenej slaniny, tri vajíčka, pol litra smotany na varenie, cibuľu a cesnak.

Koložvársku ochutíme, mletou rascou, červenou paprikou, čiernym korením a soľou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Najprv prípravné práce. Klasickým spôsobom uvaríme ryžu a krátko podusíme kyslú kapustu.

Obrázok blogu

Na panvici vyškvaríme slaninu nakrájanú na kocky.

Obrázok blogu

Pridáme klobásu a opražíme do chrumkava. Slaninu aj klobásu vyberieme.

Obrázok blogu

Do výpeku pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak. Popražíme, pridáme koreniny a mleté mäso a všetko podusíme do svetlo hneda.

Týmto sú prípravné práce hotové a ide sa vrstviť koložvárska.

Obrázok blogu

Pekáč vytrieme masťou. Ako prvú vrstvu rozložíme polovicu kyslej kapusty.

Obrázok blogu

Na ňu rozložíme podusené mäso.

Obrázok blogu

Následuje vrstva uvarenej ryže.

Obrázok blogu

Druhá vrstva kyslej kapusty.

Obrázok blogu

Celkom navrch porozhadzujeme klobásu a slaninu. V smotane na varenie rohabarkujeme vajcia, jemne prisolíme a touto zmesou zalejeme pripravené vrstvy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Pečieme pri stosedemdesiatich stupňoch najprv zakryte tridsať minút, potom odokryté ešte ďalších pätnásť. Klobása a slanina, ktoré sme neschovali medzi ostatné vrstvy, ostanú prijmene chrumkavé.

Obrázok blogu

Šťavnaté vrstvy kapusty a mäsa a chrumkavá bodka na povrchu. Najlepšia je s varenými zemiakmi. A teraz už tá zima môže naozaj odísť. Aspoň na pol roka.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu