Varíme s medveďom - Kokosové barfi

Autor: Roman Daniel Baranek | 21.4.2013 o 12:00 | Karma článku: 13,13 | Prečítané:  6635x

Barfi je indická cukrovinka, ktorá sa obvykle podáva ako posledný chod na veľkých slávnostných hostinách. Existuje množstvo variácii a najčastejšie sa pripravuje z najemno mletých mandlí, pistácií, alebo iných orechov. Kokosové barfi ma zaujalo preto, že je až neuveriteľne jednoduché a rýchle.

Ako každá indická cukrovinka je aj barfi poriadne sladké. Krájame ho preto na malé kocky a pomerne malé množstvo je určené pre veľký počet stravníkov. Málokto zvládne viac ako dva tri kusy. Rozpis v recepte je na väčšiu rodinnú oslavu. Plánovali sme približne desať ľudí. Ak chcete barfi len tak vyskúšať doma, bude vám stačiť polovičný rozpis.

Pripravíme si jeden hrnček mlieka, dva hrnčeky cukru a štyri hrnčeky strúhaného kokosu.

Najdôležitejšie pri barfi je korenie. Na obrázku je pol lyžičky kardomónových semien nahrubo rozdrvených v mažiari a štipka šafránu. Kardamón je v recepte povinný. Okrem neho môžeme ale použiť napríklad aj zázvor, kurkumu, alebo chilli.

DSCN3787.JPG

Mlieko vylejeme do hrnca a pridáme koreniny. Zohrejeme tak, aby mlieko bolo horúce, ale nesmie sa variť.

DSCN3789.JPG

Vysypeme cukor a za stáleho miešania ho v mlieku rozpustíme. Ani teraz by mlieko nemalo vrieť.

DSCN3791.JPG

Zoslabíme plameň a vysypeme všetok kokos.

DSCN3793.JPG

Na slabom plameni varíme ešte asi dve až tri minúty pričom zmes stále miešame.

DSCN3794.JPG

Malé misky vystelieme potravinárskou fóliou a kokosovú zmes do nich natlačíme. Výška by mala byť maximálne dva centimetre. Všetko necháme odpočinúť v chladničke najmenej dvanásť hodín.

DSCN3797.JPG

Vyklopíme a nakrájame na malé kocky. V Indii sa kocky barfi zvyknú ešte ozdobiť. Napríklad nahrubo mletými opraženými mandľami, alebo kúskami kandovaného ovocia či zázvoru.

DSCN3800.JPG

Na obrázku je polovica z celej dávky a myslím, že štvorčlenná rodina by mala dosť a dosť. Jednoduché, sladké, kokosové s jemnou dochuťou kardamónu a exotických diaľok.

DSCN3809.JPG

Dobrú chuť.

DSCN3813.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Kupujúci Japonec? Neexistuje, tvrdia stánkari z vianočných trhov

Strávili sme jeden deň so stánkarmi, aby sme zistili ako vidia návštevníkov spoza svojich pultov.

EKONOMIKA

Deti boháčov majú vlastnú sieť, stojí za ňou Slovák

Byť bohatým je nuda, keď vás nikto nevidí.


Už ste čítali?