reklama

Varíme s medveďom - Kokosové barfi

Barfi je indická cukrovinka, ktorá sa obvykle podáva ako posledný chod na veľkých slávnostných hostinách. Existuje množstvo variácii a najčastejšie sa pripravuje z najemno mletých mandlí, pistácií, alebo iných orechov. Kokosové barfi ma zaujalo preto, že je až neuveriteľne jednoduché a rýchle.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Ako každá indická cukrovinka je aj barfi poriadne sladké. Krájame ho preto na malé kocky a pomerne malé množstvo je určené pre veľký počet stravníkov. Málokto zvládne viac ako dva tri kusy. Rozpis v recepte je na väčšiu rodinnú oslavu. Plánovali sme približne desať ľudí. Ak chcete barfi len tak vyskúšať doma, bude vám stačiť polovičný rozpis.

Pripravíme si jeden hrnček mlieka, dva hrnčeky cukru a štyri hrnčeky strúhaného kokosu.

Najdôležitejšie pri barfi je korenie. Na obrázku je pol lyžičky kardomónových semien nahrubo rozdrvených v mažiari a štipka šafránu. Kardamón je v recepte povinný. Okrem neho môžeme ale použiť napríklad aj zázvor, kurkumu, alebo chilli.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Mlieko vylejeme do hrnca a pridáme koreniny. Zohrejeme tak, aby mlieko bolo horúce, ale nesmie sa variť.

Obrázok blogu

Vysypeme cukor a za stáleho miešania ho v mlieku rozpustíme. Ani teraz by mlieko nemalo vrieť.

Obrázok blogu

Zoslabíme plameň a vysypeme všetok kokos.

Obrázok blogu

Na slabom plameni varíme ešte asi dve až tri minúty pričom zmes stále miešame.

Obrázok blogu

Malé misky vystelieme potravinárskou fóliou a kokosovú zmes do nich natlačíme. Výška by mala byť maximálne dva centimetre. Všetko necháme odpočinúť v chladničke najmenej dvanásť hodín.

Obrázok blogu

Vyklopíme a nakrájame na malé kocky. V Indii sa kocky barfi zvyknú ešte ozdobiť. Napríklad nahrubo mletými opraženými mandľami, alebo kúskami kandovaného ovocia či zázvoru.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Na obrázku je polovica z celej dávky a myslím, že štvorčlenná rodina by mala dosť a dosť. Jednoduché, sladké, kokosové s jemnou dochuťou kardamónu a exotických diaľok.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu