Varíme s medveďom - Rodopské závitky s horčicovo uhorkovou omáčkou

Autor: Roman Daniel Baranek | 28.4.2013 o 12:00 | Karma článku: 13,44 | Prečítané:  5897x

Tak sme zase raz fúzovali. Obvykle to robíme v obývačke pri počítači. Macko vytiahol ďalšiu silnú kartu zo svojich bulharských receptov. Veľmi chutné Rodopské závitky. Ja som súhlasil, ale chcelo to ešte nejakú bodku, a tak som navrhol klasickú horčicovú omáčku. Macko súhlasil a mne bolo okamžite jasné, akú vyberie prílohu. Tak poďme na fúzovanú bulharskú kuchyňu.

Na Rodopské závitky budeme potrebovať 60dkg mletého mäsa, dva krajce chleba, päť vajec, červenú zaváranú kapiu (možno zameniť so sterilizovanou uhorkou), mrkvu a strúhanku.

Jedlo ochutíme cesnakom, čiernym korením, čerstvou petržlenovou vňaťou, soľou a nepovinné sú provensálske bylinky, ci saturejka. Našou snahou je, aby zavitky nechutili klobásovo, ako chutia naše obligátne fašírky. Samozrejme nič proti dobrej fašírke s MČK, cesnakom, rascou a majoránom...

001.JPG

Najprv si pripravíme mäso, dve vajcia, namočený a vyžmýkaný chlieb, hrsť strúhanky, korenia a soľ.

002.JPG

Všetko poriadne spracujeme na hutnú jemne lepivú hmotu a odložíme do chladničky.

003.JPG

Pripravíme si náplň. Jedno vajíčko uvaríme na tvrdo a mrkvu do polomäkka. Nastrúhame ich na hrubom strúhadle a pridáme nadrobno nasekanú kapiu a petržlenovú vňať. Jemne osolíme a premiešame.

004.JPG

Mäsovú hmotu rozdelíme na 6 väčších gúľ.

005.JPG

Na tvarovanie závitkov budeme potrebovať čistú utierku namočenú do studenej vody. Utierku rozprestrieme a do jej stredu roztlačíme mäsovú guľu na tenkú pozdĺžnu placku.

Naplníme ju plnkou, ale len toľko, aby sa dala zrolovať.

Mokrou handrou postupne obtáčame mleté mäso okolo plnky.

Počas obtáčania mäso jemne pritláčame a nakoniec máme hotový závitok. Chce to len trochu šikovnosti.

No a ak sa nám nezadarí, ešte vždy môžeme plnku rozmiešať s mäsovou zmesou a urobiť výborné karbonátky. :)

006.JPG

Každy závitok opatrne obalíme v strúhanke.

007.JPG

Zvyšné vajíčka rozšľaháme so štipkou soli a môžeme pridať aj lyžičku hladkej múky. Vo vzniknutom cestíčku obalíme závitky a v horúcom oleji ich opražíme zo všetkých strán.

008.JPG

Toto sú hotové Rodopské závitky. Stačí poriadny letný šalát a skvelá večera je hotová.

009.JPG

Ale už som spomínal, že sme fúzovali. Horčicová omáčka je veľmi jednoduchá. Na oleji opražíme nasekanú cibuľu, osolíme, poprášime hladkou múkou a chvíľu popražíme. Pridáme vodu, mlieko, poriadnu dávku horčice, jemne nastrúhanú kyslú uhorku a uvaríme omáčku. A máme hotovo.

010.JPG

Ako prílohu podávame zemiakovú kašu. Hutný a voňavý závitok s pikantnou omáčkou a jemnou zemiakovou kašou.

011.JPG

 Dobrú chuť.

012.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Kupujúci Japonec? Neexistuje, tvrdia stánkari z vianočných trhov

Strávili sme jeden deň so stánkarmi, aby sme zistili ako vidia návštevníkov spoza svojich pultov.

EKONOMIKA

Deti boháčov majú vlastnú sieť, stojí za ňou Slovák

Byť bohatým je nuda, keď vás nikto nevidí.


Už ste čítali?