Varíme s medveďom - Pečená fazuľa so zeleninovou sekanou

Autor: Roman Daniel Baranek | 5.5.2013 o 12:00 | Karma článku: 12,73 | Prečítané:  9733x

O pečenej fazuli som prvý krát počul kedysi veľmi dávno, keď som videl nejakú starú americkú kovbojku. Nespomínam si presne kde to bolo, ale pamätám si, že som na pečenú fazuľu dostal chuť. Pred nedávnom mi túto chuť pripomenul Macko, keď recept na pečenú fazuľu priniesol zo svojej obľúbenej bulharskej stránky. Trochu si ten recept prepracoval, niečo pridal, niečo ubral a výsledkom bolo úžasné jedlo, ktoré chutilo celej rodine. Preto sme sa rozhodli, že recept musí na blog.

Premýšľali sme, s čím budeme pečenú fazuľu podávať. Skvelo sa hodí ku grilovaným mäsám, ale chceli sme zachovať vegetariánsky ráz jedla a pripravili sme k nej zeleninovú sekanú.

Na pečenú fazuľu potrebujeme do mäkka uvarenú fazuľu (najlepšia je veľká biela fazuľa, ktorú uvaríme v čistej vode len s pridaním bobkového listu), dve farebné papriky, dve paradajkové konzervy, cibuľu, poriadnu hrsť petržlenovej vňate, lyžičku cukru, soľ a čierne korenie.

Na zeleninovú sekanú potrebujeme mrkvu, grahamové pečivo, kukuričku, hrášok, dve vajcia, petržlenovú vňať, soľ, čierne korenie, rascu, bazalku, oregáno (alebo akékoľvek iné obľúbené bylinky) a cesnak.

DSCN3852.JPG

Na oleji speníme nasekanú cibuľu.

DSCN3855.JPG

Pridáme nakrájané farebné papriky a jemne podusíme do sklovita.

DSCN3857.JPG

Pridáme paradajkové konzervy, časť petržlenovej vňate, soľ, cukor a čierne korenie. Zmes premiešame s uvarenou fazuľou.

DSCN3861.JPG

Rozložíme do pekáča a ešte bohato posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

DSCN3864.JPG

Pečieme pri stosedemdesiatich stupňoch asi tridsať minút.  Skvelá pečená fazuľa sa hodí ako príloha k mäsu, alebo len ako samostatné jedlo s kúskom chleba. Alebo ako som už spomínal, pripravili sme k nej ešte zeleninovú sekanú.

DSCN3866.JPG

Mrkvu uvaríme do mäkka a nastrúhame nahrubo, pridáme jedno pečivo namočené vo vode a vyžmýkané, dve vajcia, kukuričku hrášok, petržlenovú vňať, cesnak, čerstvú strúhanku z druhého pečiva, koreniny a soľ.

DSCN3868.JPG

Vypracujeme na stredne tuhú hmotu. Môžeme z nej vytvarovať fašírky, obaliť ich v trojobale a vypražiť, ale ide leto a treba pozerať aj na kalórie, tak preto to rozhodnutie, že z nej pripravíme sekanú. Hmotu rovnomerne roztlačíme do pekáča.

DSCN3873.JPG

Pečieme na stosedemdesiat stupňoch asi tridsať minút.

DSCN3876.JPG

Možno to spolu vyzerá trochu prekombinované a pokojne si každý recept spravte samostatne, ale verte, že to bolo až prekvapujúco chutné a skvele to ladilo. Šťavnaté, mäkké fazule a chrumkavá sekaná boli skvelým obedom, ktorý do nášho jedálnička určite zaradíme častejšie.

DSCN3881.JPG

Dobrú chuť!

DSCN3883.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?