Varíme s medveďom - Kuracie krídielka na môj spôsob

Autor: Roman Daniel Baranek | 16.6.2013 o 12:00 | Karma článku: 13,41 | Prečítané:  7132x

Môj spôsob prípravy kuracích krídielok je inšpirovaný dvoma pomerne známymi receptami. "Pollo con chorizo" je klasický španielsky recept, v ktorom sa kombinuje kuracie mäso so španielskou klobásou a "Lepkavé kura" je kura marinované v mede a upečené. Uznajte toto jednoducho musí byť ono.

Pre štvorčlennú rodinu si pripravíme asi dva a pol kilogramu kuracích krídielok. Marinádu priporavíme z dvoch lyžíc medu, dvoch lyžíc horčice, šťavy z jedného citrónu, olivového oleja a cesnaku. K tomu pridáme ešte jednu nohu kvalitnej klobásy a soľ.

Ak to potrebujete, pridajte aj akékoľvek obľúbené korenie, ale myslím, že trocha čerstvo namletého čierneho korenia bude absolútne postačujúca.

001.JPG

Najprv si pripravíme samotné krídielká. Umyjeme ich, osušíme a odrežeme kus od posledného kĺbu. Tieto kúsky kuraťa určite nevyhadzujte. Ešte sa k nim vrátime.

002.JPG

Cesnak ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Pridáme všetky ingrediencie na marinádu a premiešame.

003.JPG

Krídielká oblejeme marinádou, pridáme k nim na kúsky nakrájanú klobásu a všetko premiešame. Uzavrieme do misy a odložíme do chladničky najlepšie na dvanásť hodín cez noc.

004.JPG

Výhodou mís s vodotesným uzáverom od nemenovaného amerického výrobcu je, že ich v chladničke môžete postaviť akýmkoľvek smerom. Marináda nevytečie a  všetky krídielká sa namarinujú rovnomerne.

005.JPG

Veľký plech na pečenie vystelieme papierom, naukladáme krídielká, klobásu a polejeme všetkou marinádou z misy. Až teraz je čas, aby sme mäso osolili a okorenili. So soľou to ale nemusíme nijako preháňať. Pridáme ešte dva decilitre vody a celý plech zabalíme alobalom.

006.JPG

Strčíme do rúry vyhriatej na dvesto stupňov a pečieme asi tridsať minút. Potom odstránime alobal a vrátime do rúry.

007.JPG

Pečieme dvadsať minút. Potom každé krídielko otočíme.

008.JPG

Vrátime do rúry. Ak máme v rúre gril, tak posledných desať minút krídielká grilujeme na najvrchnejšej polici. Ak nemáme, tak len pečieme ešte posledných pätnásť minút.

009.JPG

Krásne skaramelizované kúsky mäsa sú znakom, že je všetko hotové.

010.JPG

U nás najradšej podávame s veľkým šalátom (tento krát Šopským) a čerstvo upečeným chlebom, alebo posúchom. Od medu jemne nasladlé, mäkké a od kosti sa oddeľujúce mäso významne prevyšuje chuťou svoju pomerne nízku cenu.

011.JPG

A čo urobíme s odrezanými člámkami krídielok? Spolu s mrkvou, cibuľou, čiernym korením a bobkovým listom vložíme do väčšieho hrnca do studenej vody a privedieme k varu. Potom plameň zoslabíme a veľmi pomaly varíme asi tri až štyri hodiny. Počas varenia zbierame z povrchu šedivú penu.

Nakoniec vývar scedíme cez plátno, alebo husté sitko. Ešte horúce nalejeme do pohárov a odložíme do chladničky.

012.JPG

Skvelý číry vývar sa hodí v kuchyni skoro každý deň.

013.JPG

Dobrú chuť!

pozadie.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?