Varíme s medveďom - Ryžová musaka

Autor: Roman Daniel Baranek | 23.6.2013 o 12:00 | Karma článku: 12,18 | Prečítané:  11290x

Musaka je jednoducho naše obľúbené rodinné jedlo. Varievame bulharskú, grécku, chorvátsku a najrôznejšie vlastné kombinácie, ktoré voláme všezahrňujúcim názvom balkánska. Takže takúto balkánsku musaku s ryžou si pripravíme dnes. Je to veľa krájania a potom ukladania a potom pečenia a potom to príde.

Na dnešnú musaku si pripravíme ryžu, kuracie prsia, cibuľu, cesnak, mrkvu, cukinu, paradajky, biely jogurt, vajíčka, olej, petržlenovú vňať a tvrdý údený syr.

Jedlo okoreníme soľou, oregánom (saturejkou či čubricou) a čiernym korením. Môžete použiť akékoľvek obľúbené bylinky.

001.JPG

Najprv si pripravíme jednotlivé ingrediencie. Cibuľu a cesnak nasekáme, mrkvu očistíme a nastrúhame, kuracie prsia nakrájame na kocky, cukinu na kolieska, paradajky na kúsky. Nadrobno nasekáme petržlenovú vňať a ryžu opláchneme vo vode.

002.JPG

Kuracie prsia posolíme, okoreníme a opražíme najlepšie na zmesi oleja a masla, vyberieme ich a odložíme.

003.JPG

Do výpeku pridáme cibuľu, cesnak a opražíme do sklovita.004.JPG

Pridáme mrkvu a petržlenovú vňať. Premiešame a podusíme.

005.JPG

Teraz máme pripravené všetky zložky musaky.

006.JPG

Musaku môžeme vrstviť do bežného pekáča, alebo do hlinených nádob. V Bulharsku ich volajú džuvečetá, ale myslím, že obdobné niečo nájdete skoro v každej juhoeurópskej národnej kuchyni. My vlastníme len také malé na zapekanie jednej porcie, takže sme celú musaku rozdelili.

Naspodok patrí ryža. Nemusíme ju predvárať. Ryže by nemalo byť príliš veľa. Na ňu rozložíme podusenú mrkvu.

007.JPG

Na rad príde kura a na neho opäť ryža.

008.JPG

Kolieska cukiny je dobré tri minúty povariť v jemne osolenej vriacej vode a potom ich rozložíme do pekáča. Poračujeme nakrájanými rajčinami. Nezabúdame každú vrstvu jemne posoliť a pridať obľúbené bylinky či koreniny. Podlejeme dvomi - tromi decilitrami vody, alebo zeleninového vývaru. Posypeme strúhaným syrom a na vrch pridáme jogurt, v ktorom sme rozmiešali vajcia a jemne ho osolili.

009.JPG

Všetko prikryjeme a päťdesiat minút až hodinu pečieme v rúre rozohriatej na stosedemdesiat stupňov. Ak máme pekáč príliš plný (ako my)a hrozí, že nám bude bublajúca tekutina počas zapekania pretekať, preventívne položíme na spodok trúby klasický plech na pečenie vystlatý papierom na pečenie.

010.JPG

A máme hotovo.

011.JPG

Voňavé, šťavnaté, plné zeleninovej letnej chuti. Jednoducho naše obľúbené.

012.JPG

Dobrú chuť.

013.JPG

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?