reklama

Varíme s medveďom - Ryžová musaka

Musaka je jednoducho naše obľúbené rodinné jedlo. Varievame bulharskú, grécku, chorvátsku a najrôznejšie vlastné kombinácie, ktoré voláme všezahrňujúcim názvom balkánska. Takže takúto balkánsku musaku s ryžou si pripravíme dnes. Je to veľa krájania a potom ukladania a potom pečenia a potom to príde.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Na dnešnú musaku si pripravíme ryžu, kuracie prsia, cibuľu, cesnak, mrkvu, cukinu, paradajky, biely jogurt, vajíčka, olej, petržlenovú vňať a tvrdý údený syr.

Jedlo okoreníme soľou, oregánom (saturejkou či čubricou) a čiernym korením. Môžete použiť akékoľvek obľúbené bylinky.

Obrázok blogu

Najprv si pripravíme jednotlivé ingrediencie. Cibuľu a cesnak nasekáme, mrkvu očistíme a nastrúhame, kuracie prsia nakrájame na kocky, cukinu na kolieska, paradajky na kúsky. Nadrobno nasekáme petržlenovú vňať a ryžu opláchneme vo vode.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Kuracie prsia posolíme, okoreníme a opražíme najlepšie na zmesi oleja a masla, vyberieme ich a odložíme.

Obrázok blogu

Do výpeku pridáme cibuľu, cesnak a opražíme do sklovita.

Obrázok blogu

Pridáme mrkvu a petržlenovú vňať. Premiešame a podusíme.

Obrázok blogu

Teraz máme pripravené všetky zložky musaky.

Obrázok blogu

Musaku môžeme vrstviť do bežného pekáča, alebo do hlinených nádob. V Bulharsku ich volajú džuvečetá, ale myslím, že obdobné niečo nájdete skoro v každej juhoeurópskej národnej kuchyni. My vlastníme len také malé na zapekanie jednej porcie, takže sme celú musaku rozdelili.

Naspodok patrí ryža. Nemusíme ju predvárať. Ryže by nemalo byť príliš veľa. Na ňu rozložíme podusenú mrkvu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Na rad príde kura a na neho opäť ryža.

Obrázok blogu

Kolieska cukiny je dobré tri minúty povariť v jemne osolenej vriacej vode a potom ich rozložíme do pekáča. Poračujeme nakrájanými rajčinami. Nezabúdame každú vrstvu jemne posoliť a pridať obľúbené bylinky či koreniny. Podlejeme dvomi - tromi decilitrami vody, alebo zeleninového vývaru. Posypeme strúhaným syrom a na vrch pridáme jogurt, v ktorom sme rozmiešali vajcia a jemne ho osolili.

Obrázok blogu

Všetko prikryjeme a päťdesiat minút až hodinu pečieme v rúre rozohriatej na stosedemdesiat stupňov. Ak máme pekáč príliš plný (ako my)a hrozí, že nám bude bublajúca tekutina počas zapekania pretekať, preventívne položíme na spodok trúby klasický plech na pečenie vystlatý papierom na pečenie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

A máme hotovo.

Obrázok blogu

Voňavé, šťavnaté, plné zeleninovej letnej chuti. Jednoducho naše obľúbené.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu