Varíme s medveďom - Broskyňové sladko

Autor: Roman Daniel Baranek | 25.8.2013 o 12:00 | Karma článku: 14,05 | Prečítané:  5648x

Receptov na zaváranie na našom blogu veľa nenájdete. Aj tento vznikol len preto, že sme dostali do daru košík broskýň. Boli presne také, aké sa hodia na správne sladko. Zrelé, voňavé a pritom tvrdé. Sladko je vlastne balkánska obdoba džemu a ako všetky balkánske sladkosti, je sladké naozaj poriadne. Bulhari pripravujú sladko skoro z každého ovocia, ale napríklad aj zo zelených mladých orechov, alebo ružových lupeňov.

Na tri kilogramy ovocia budeme potrebovať kilogram kryštálového cukru.

DSCN4509.JPG

Ovocie umyjeme, osušíme, zbavíme kôstok a pokrájame na menšie kúsky.

Zasypeme cukrom, premiešame a necháme do druhého dňa odstáť v chladničke.

DSCN4511.JPG

Ovocie pustí vlastnú šťavu.

DSCN4516.JPG

Všetko preložíme do vhodného hrnca. Na silnom plameni privedieme k varu a varíme približne päť minút. Ak je to potrebné, zbierame počas varu penu, ktorá sa tvorí na povrchu.

DSCN4524.JPG

Necháme vychladnúť a opäť odstáť do druhého dňa.

DSCN4531.JPG

Na ďalší deň varíme všetko na miernom ohni a občas opatrne premiešame. Všetko je hotové, keď je ovocie celkom mäkké a šťava zredukovaná do medovitej konzistencie. Nám to trvalo skoro štyridsať minút, ale všetko závisí od samotnej šťavnatosti ovocia.

Všetky recepty, ktoré som čítal, odporúčajú pridať teraz do sladka pol lyžice kyseliny citrónovej na stabilizáciu. Ja som si povedal, že takéto množstvo sa nám pokaziť nestihne, a tak som ju vynechal. V prípade dlhšieho skladovania je to však potrebné.

DSCN4533.JPG

Vriace sladko plníme do čistých pohárov, uzavrieme a necháme pomaly vychladnúť.

DSCN4536.JPG

Hodí sa všade tam, kde by sme použili džem. Na pečivo, do koláčov a tort, do palciniek..., alebo len tak vyjedať lyžičkou. Ja som videl, ako si Bulhari sladkom sladili ranný čaj. (a samozrejme som to hneď vyskúšal tiež)

DSCN4543.JPG

Dobrú chuť.

DSCN4546.JPG

Vlastne mám dnes ešte jednu maličkosť. Tohoročnú letnú dovolenku sme trávili na úžasnom mieste, kde bola terasa prírodne clonená takouto nádherou.

DSCN4407.JPG

Oberať sa vraj bude až na konci jesene, ale aj my máme kúsok z tejto úrody sľúbený. Takže niekedy okolo Vianoc budeme pripravovať sladko z kiwi. Celý recept už určite písať nebudeme, ale aspoň fotku ako to vyzerá, prinesieme.

Peknú nedeľu a aj ďalšie dni.

DSCN4410.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?