reklama

Varíme s medveďom - Šopský šalát podľa prababičky a sladká bodka

Šopský šalát nájdete na jedálnom lístku snáď v každej bulharskej reštaurácii. Na dovolenkách pri čiernom mori je to vždy moja najobľúbenejšia večera. V našej rodine sa ale robí trochu inak a môže za to naša prababička. Šopák podľa nej máme radi úplne všetci a jedával som ho aj u našej rozvetvenej bulharskej časti rodiny.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Rozdiel je v podstate veľmi jednoduchý. Babička vždy papriky na šopák upiekla. Ako sa pečú papriky nájdete na našom blogu veľa krát, ale len tak pre istotu.

Papriky sa najlepšie opekajú na liatinovej doske na plynovom sporáku, alebo na elektrickej varnej platničke. Pravdou je, že vrchná doska sporáku sa opekaním paprík dosť ničí a tak je lepšie si zadovážiť jednu elektrickú platničku a opekať na nej.

Papriky pripálime zo všetkých strán, aby koža na nich sčernala. Opečené hádžeme do hrnca, ktorý je prikrytý pokrievkou.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Necháme ich celkom vychladnúť, ošúpeme spálenú kožu a vynikajúce pečené papriky sú hotové.

Obrázok blogu

Na šopský šalát budeme okrem upečených paprík potrebovať aj paradajky, uhorku, cibuľu, slaný balkánsky syr (môžeme nahradiť feta syrom), soľ, kvalitný ocot (v tomto prípade nie balzamikový) a kvalitný olej (teraz máme doma pistáciový a je úžasný)

Obrázok blogu

Zeleninu pokrájame na kocky, cibuľu na tenké mesiačiky. Jemne posolíme, pridáme ocot, olej a všetko premiešame.

Obrázok blogu

Presypeme do vhodného taniera.

Obrázok blogu

Bohato zasypeme strúhaným balkánskym syrom a šopák je hotový. Je vynikajúci ako príloha ku grilovaným mäsám, alebo ako osviežujúci ľahký obed či večera.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu

Vlastne ešte tá sladká bodka. Na plnené sladké sendviče potrebujeme len tie sendviče, čerstvý smotanový syr, nutelu a soľ.

Keď ich budeme robiť nabudúce, použijeme namiesto sendviča radšej na tenko nakrájanú vianočku.

Obrázok blogu

Sendvič opečieme na grilovacej panvici z oboch strán do zlatova.

Obrázok blogu

Necháme vychladnúť. Jeden natrieme bohato čerstvým smotanovým syrom a osolíme ho. Druhý rovnako bohato nutelou a zlepíme natretými stranami k sebe.

Obrázok blogu

Uložíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Až tesne pred podávaním strčíme na jednu až dve minúty pod vyhriaty gril do rúry a potom okamžite horúce podávame.

Obrázok blogu

S kopčekom šľahačky, vanilkovej zmrzliny či s ovocným prelivom jednoduchý, chrumkavý múčnik. A pozor, tieto sladké sendviče sú naozaj veľmi sýte.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu