Varíme s medveďom - Šopský šalát podľa prababičky a sladká bodka

Autor: Roman Daniel Baranek | 1.9.2013 o 12:00 | Karma článku: 11,85 | Prečítané:  12265x

Šopský šalát nájdete na jedálnom lístku snáď v každej bulharskej reštaurácii. Na dovolenkách pri čiernom mori je to vždy moja najobľúbenejšia večera. V našej rodine sa ale robí trochu inak a môže za to naša prababička. Šopák podľa nej máme radi úplne všetci a jedával som ho aj u našej rozvetvenej bulharskej časti rodiny.

Rozdiel je v podstate veľmi jednoduchý. Babička vždy papriky na šopák upiekla. Ako sa pečú papriky nájdete na našom blogu veľa krát, ale len tak pre istotu.

Papriky sa najlepšie opekajú na liatinovej doske na plynovom sporáku, alebo na elektrickej varnej platničke. Pravdou je, že vrchná doska sporáku sa opekaním paprík dosť ničí a tak je lepšie si zadovážiť jednu elektrickú platničku a opekať na nej.

Papriky pripálime zo všetkých strán, aby koža na nich sčernala. Opečené hádžeme do hrnca, ktorý je prikrytý pokrievkou.

Necháme ich celkom vychladnúť, ošúpeme spálenú kožu a vynikajúce pečené papriky sú hotové.

DSCN4556.JPG

Na šopský šalát budeme okrem upečených paprík potrebovať aj paradajky, uhorku, cibuľu, slaný balkánsky syr (môžeme nahradiť feta syrom), soľ, kvalitný ocot (v tomto prípade nie balzamikový) a kvalitný olej (teraz máme doma pistáciový a je úžasný)

DSCN4573.JPG

Zeleninu pokrájame na kocky, cibuľu na tenké mesiačiky. Jemne posolíme, pridáme ocot, olej a všetko premiešame.

DSCN4575.JPG

Presypeme do vhodného taniera.

DSCN4579.JPG

Bohato zasypeme strúhaným balkánskym syrom a šopák je hotový. Je vynikajúci ako príloha ku grilovaným mäsám, alebo ako osviežujúci ľahký obed či večera.

DSCN4581.JPG

Dobrú chuť.

DSCN4584.JPG

Vlastne ešte tá sladká bodka. Na plnené sladké sendviče potrebujeme len tie sendviče, čerstvý smotanový syr, nutelu a soľ.

Keď ich budeme robiť nabudúce, použijeme namiesto sendviča radšej na tenko nakrájanú vianočku.

DSCN4629.JPG

Sendvič opečieme na grilovacej panvici z oboch strán do zlatova.

DSCN4632.JPG

Necháme vychladnúť. Jeden natrieme bohato čerstvým smotanovým syrom a osolíme ho. Druhý rovnako bohato nutelou a zlepíme natretými stranami k sebe.

DSCN4637.JPG

Uložíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Až tesne pred podávaním strčíme na jednu až dve minúty pod vyhriaty gril do rúry a potom okamžite horúce podávame.

DSCN4638.JPG

S kopčekom šľahačky, vanilkovej zmrzliny či s ovocným prelivom jednoduchý, chrumkavý múčnik. A pozor, tieto sladké sendviče sú naozaj veľmi sýte.

DSCN4643.JPG

Dobrú chuť.

DSCN4649.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?