reklama

Varíme s medveďom - Černicovo tvarohový koláč

Všetko to začalo tým, že sme dostali za krabicu úžasných černíc. Boli naozaj vynikajúce sladké a voňavé. Škoda by bolo z takéhoto ovocia robiť džem. Časť sme zjedli len tak, ale zostalo ich ešte veľa, a tak sme sa rozhodli, že musíme spraviť nejaký koláč.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Tak tu sú.

Obrázok blogu

Začneme cestom. Potrebujeme štyristo gramov hladkej múky, sedemdesiatpäť gramov masla, jedno vajce, dve až dve lyžice cukru, lyžicu vanilkovej esencie, pol kocky kvasníc a jeden a pol decilitra mlieka. Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu.

Mlieko zohrejeme na približne tridsať stupňov. Rozmiešame v ňom kvasnice, polovicu cukru a necháme vzísť kvások.

Obrázok blogu

Do veľkej misy preosejeme múku, pridáme na kocky nakrájané maslo, druhú polovicu cukru, vajce, vanilkovú esenciu, štipku soli a kvások.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Všetko spracujeme na hladké a pevné cesto. Na teplom mieste necháme vykysnúť. Keďže maslové cesto je ťažšie, necháme kysnúť jeden a pol až dve hodiny.

Obrázok blogu

Veľký pekáč vystelieme papierom na pečenie a na vrch roztiahneme vykysnuté cesto. Najlepšie to ide naolejovanými rukami. Snažíme sa aby vrstva cesta bola rovnomerná na celom plechu.

Obrázok blogu

Rozložíme černice. Teraz musí cesto opäť vykysnúť. Nechaje ho pod čistou utierkou, na teplom mieste najmenej pol hodinu až hodinu.

Obrázok blogu

Za ten čas si pripravíme náplň. Použijeme sedemstopäťdesiat gramov mäkkého tvarohu, tri vajcia, dve smotany na šľahanie, jeden čokoládový a jeden vanilkový pudingový prášok a práškový cukor. Podľa toho aký sladký chceme koláč, pridáme do náplne dve až šesť kopcovitých lyžíc práškového cukru.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Do veľkej misy dáme všetko okrem pudingových práškov. Vymiešame hladkú zmes, ktorú rozdelíme na dve polovice. Do jednej vmiešame čokoládový a do druhej vanilkový puding.

Obrázok blogu

Obe náplne striedavo porozlievame po koláči a pomocou nožíka spravíme na povrchu mramorovanie. Robí sa to tak, že špičku nožíka ponoríme do tvarohovej zmesi a rýchlo ním pohybujeme sem a tam.

Obrázok blogu

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stypňov asi sedemnásť až dvadsať minút. Tvarohová zmes vyzerá, že je ešte tekutá a povrch je rôzne nadvihnutý a nerovnomerný, ale všetko sa uloží, keď bude koláč chladnúť.

Obrázok blogu

Vychladnutý koláč nakrájame na rezy a môžeme podávať

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

len samotné posypané práškovým cukrom, alebo so šľahačkou. Hutné ale mäkké cesto, jemne kyslasté černice a sladká tvarohová plnka.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu