Varíme s medveďom - Trochu celkom iná koložvárska

Autor: Roman Daniel Baranek | 22.9.2013 o 12:00 | Karma článku: 12,40 | Prečítané:  11140x

Často sa nám stáva, že máme veľkú chuť na niečo, čo sme už kedysi dávno uverejnili na blogu. Medzi jedlá na ktoré radi spomíname, patrí aj táto sarma. Ale niekedy jednoducho nie je dosť času na to, aby sme pripravili aj recept na blog a zároveň si pre radost a chuť aj zopakovali niečo, čo ste už na našom blogu čítali. Ale túto sarmu sme trochu okabátili a na počesť prvého jesenného dňa, sme ju totálne zjednodušili, aby ju mohli ochutnať aj tí, ktorým sa so zatáčaním sárm nechce babrať.

Tento recept už nemôžeme nazvať sarmami, ale aj názov Koložvárska kapusta prakticky nesedí. To preto, lebo okrem vajec, ryže, smotany či jogurtu a kyslej kapusty sa zvyšok ingrediencií dosť dramaticky mení. Potrebujeme ešte kuracie pečienky, trochu lesných húb či len šampiňónov, kuracie stehná, tých viac ako pečienok, cibuľu, trochu cesnaku a soľ. Ochutíme ešte čiernym mletým korením, nejakou bylinkou (napríklad tymian) a muškátovým orieškom.

001.JPG

A už čistíme, krájame, šampiňony na malé kúsky, kuracie mäso a pečienky na kúsky väčšie, dobré je trochu poprekrajovať aj kyslú kapustu, ak je nastrúhaná na dlhé kúsky, cibuľu a cesnak najemno...

002.JPG

Na trochu oleja dáme cibuľu, trochu neskôr pridáme prerestovať aj cesnak a keď sú do sklovita, pridáme  šampiňóny, pečienku a jemne okoreníme.

003.JPG

Prikryjeme a po 5-7 minútach dusenia, pridáme ryžu a ešte pohár vody. Posolíme s ohľadom na kyslú kapustu, ktorá je dosť slaná.

004.JPG

Po ďalších 5-7 minútach dusenia pod pokrievkou nám vznikne kompaktná hmota. Ryža nemusí byť uvarená domäkka. A pozor! S množstvom ryže nepreháňame, na taký veľký pekáč nám stačilo maximálne 250 g suchej ryže.

005.JPG

A ideme vrstviť. Prvá vrstva je ryža s pečienkou a hubami.

006.JPG

Na ňu poukladáme kuracie stehná pokrájané na väčšie kúsky, ktoré jemne okoreníme a posypeme tymianom. Už nesolíme.

007.JPG

Nasleduje vrstva kyslej kapusty.

008.JPG

Smotanu či jogurt rozmiešame s vajíčkami, pridáme nastrúhaný muškátový oriešok, prípadne jemne dosolíme. Rovnomerne nalejeme na vrch zmesi. Pekáč prikryjeme a necháme asi 40 minút dusiť pri teplote cca 170 stupňov.

009.JPG

Následne odokryjeme a zapekáme asi ešte 20 minút. Tak a tu je výsledok.

010.JPG

Fantastickú, šťavnatú a voňavú lahôdku podávame najlepšie s varenými zemiakmi.

011.JPG

Dobrú chuť.

012.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Kupujúci Japonec? Neexistuje, tvrdia stánkari z vianočných trhov

Strávili sme jeden deň so stánkarmi, aby sme zistili ako vidia návštevníkov spoza svojich pultov.

EKONOMIKA

Deti boháčov majú vlastnú sieť, stojí za ňou Slovák

Byť bohatým je nuda, keď vás nikto nevidí.


Už ste čítali?