Varíme s medveďom - Lusky na taliansky spôsob

Autor: Roman Daniel Baranek | 6.10.2013 o 12:00 | Karma článku: 12,81 | Prečítané:  10242x

Jesenný trh je asi najkrajší a najvoňavejší. Hoci je ráno už trochu chladno, vždy sa tam teším na nádhernú zeleninu. Ešte stále sa tam dajú kúpiť kvalitné dozreté paradajky, všade sú tekvice najrôznejších tvarov, veľkostí a farieb a nájdeme tam aj nenápadnú zeleninu, ktorú u nás máme veľmi radi. Fazuľové lusky. Dnešný vegánsky recept na ich úpravu je jednoduchý a pri tom naozaj vynikajúci.

Okrem fazuľových luskov budeme potrebovať ešte asi jeden kilogram paradajok, jednu cibuľu, cesnak, lyžicu oregana, olej a soľ.

Fazuľové lusky pred použitím najprv očistíme, odrežeme z nich oba konce a nalámeme ich (alebo narežeme) na menšie kúsky.

DSCN4834.JPG

Na oleji speníme cibuľu nakrájanú na menšie kocky, pridáme cesnak nakrájaný na plátky a keď sa rozvonia, zasypeme lyžicou oregana. Všetko ešte veľmi krátko popražíme, pridáme nasekané struky, premiešame a prehrejeme.

DSCN4835.JPG

Je čas na nakrájané paradajky a soľ. Premiešame a pomaly varíme. Paradajky najprv pustia kopu šťavy. Zmes varíme do vtedy, kým všetka tekutina nie je vyvarená. Ak za ten čas lusky nezmäkli, prilejeme trochu vriacej vody a varíme ďalej.

DSCN4839.JPG

Keď je všetko mäkké a tekutina vyvarená, roztlačíme do luskov ešte jeden strúčik cesnaku, premiešame prehrejeme a vypneme sporák.

DSCN4845.JPG

Vynikajúce voňavé jedlo je spojením spomienok na letnú dovolenku a bohatosti jesennej zeleniny. S prílohou podľa vlastnej chute skvelá vegánska pochúťka.

My sme sa ešte trochu pohrali, a ak ste vegetariáni alebo vegáni, môžete hádam radšej skončiť čítanie tu. :)

DSCN4850.JPG

Lusky sú výborné aj ako príloha ku grilovému mäsu. Do ružova ogrilované plátky osoleného a okoreneného bravčového karé sa hodia vynikajúco.

Aby sme dodržali ten taliansky ráz jedla, pripravili sme ešte jednoduché špagety. Budeme potrebovať špagety, olej, cesnak a parmezán.

Do veľkej misy dáme deciliter kvalitného oleja a roztlačíme dva až tri strúčiky cesnaku. Špagety uvaríme ako obvykle. Uvarené zlejeme a presypeme do misy s olejom a cesnakom, Zasypeme nastrúhaným parmezánom a vlejeme asi deciliter vody, v ktorej sa cestoviny varili. Všetko premiešame a okamžite podávame. Jedlo je plné chutí a vôní a u nás teda naozaj zabodovalo.

DSCN4853.JPG

Dobrú chuť.

DSCN4856.JPG

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?