Varíme s medveďom - Cisársky trhanec

Autor: Roman Daniel Baranek | 27.10.2013 o 12:00 | Karma článku: 12,44 | Prečítané:  20555x

Cisársky trhanec je dezert, ktorý pochádza z rakúskej kuchyne. Jeho príprava je pomerne jednoduchá a výsledok veľmi chutný. Keď sme ho pripravili pre našu návštevu, kamarát s nadšením hodnotil: "Toto som už nejedol dlhé roky. Varievala nám to naša babička.", a stále si nevedel spomenúť ako to u babičky volali. Až keď som mu povedal, že je to z Rakúska a volá sa to Keiserschmarn, spomenul si: "Jaké Rakúsko. Toto sa varilo na Záhorí a volá sa to Šmorňa, né."

Takže si pripravíme Šmorňu né.

Ale začneme trochu okľukou. K Šmorni sa podáva obvykle, kompót, rozvar, alebo lekvár. My si k nemu pripravíme rýchly jablkový kompót. Potrebujeme jablká, citrón, lyžicu hnedého cukru, klinčeky a škoricu.

001.JPG

Jablká ošúpeme a nakrájame na osminky. Citrón ošúpeme a nakrájame na hrubšie kolieska. Všetko dáme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme cukor, škoricu a klinčeky a privedieme k varu.

002.JPG

Varíme asi dve až tri minúty a necháme vychladnúť.

003.JPG

A začneme s trhancom. Pripravíme si tri vajcia, šálku mlieka, pol šálky kryštálového cukru, dve lyžice práškového cukru, jeden a pol šálky hladkej múky, kúsok masla a lyžičku vanilkovej esencie.

004.JPG

Oddelíme bielka od žĺtkov a vyšľaháme tuhý sneh.

005.JPG

Žĺtka s cukrom a vanilkovou esenciou vyšľaháme do peny. Pridáme mlieko a ďalej šľaháme elektrickým mixérom do hladka. Pridáme múku a stále pokračujeme v šľahaní.

006.JPG

Do žĺtkovej zmesi pridáme bielkový sneh a jemne premiešame, aby sa všetko spojilo a pri tom zostalo nadýchané.

007.JPG

Na veľkú panvicu dáme kúsok masla a necháme ho roztopiť.

008.JPG

Vylejeme všetko cesto na Trhanec a zoslabíme plameň.

009.JPG

Keď je spodná polovica trhanca jemne opražená a zatiahnutá (trvá to približne päť minút) ideme obracať.

Dvomi drevenými varechami roztrháme celú placku na štvrtiny a každú štvrtinu otočíme zvlášť. Nebude to síce vyzerať dokonale, ako je vidieť, ale je to v poriadku. Veď aj tak sa to ešte natrhá na menšie kúsky a poprevracia.

Povrch trhanca posypeme práškovým cukrom.

010.JPG

Keď sa cesto zatiahne aj z druhej strany opäť ho natrháme drevenými varechami a popretáčame tak, aby sa kúsky pocukrovanou stranou otočili k panvici. Necháme cukor na povrchu skaramelizovať.

Všetko premiešame, ešte poriadne prehrejeme a môžeme podávať.

011.JPG

Trhanec je najlepší teplý. Mäkké nadýchané kúsky cesta s výraznou chuťou vajíčok a švieži jablkový kompót to je skvelý, jednoduchý a rýchly múčnik. Vedel ten cisár, alebo skôr jeho kuchár, čo je dobré.

012.JPG

Dobrú chuť.

013.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

U. S. Steel odchádza, o košickú fabriku bojujú Třinecké železárny

U. S. Steel predáva košické železiarne, ponuku predložili Číňania a skupina slovenských miliardárov.

KOMENTÁRE

Úbohá stredná trieda, tá sa vo Ficovom vlaku nevezie zadarmo

Ak sa niektorí chcú mať závratne dobre, musia sa tí ostatní mať horšie.

KOMENTÁRE

Ako o tridsať rokov rozvrátim našu spoločnosť

Moderné demokracie sa premenia na vlády starých.


Už ste čítali?