Varíme s medveďom - Pivná sekaná so zeleninovou kašou

Autor: Roman Daniel Baranek | 17.11.2013 o 12:00 | Karma článku: 12,68 | Prečítané:  7633x

Pivná sekaná je skvelá ako súčasť studenej kuchyne. Výborne sa hodí napríklad k pivu s chlebom a kyslou zeleninou. My sme ju ale pripravili ako klasický nedeľný obed s nie celkom obvyklou prílohou. So zeleninovou kašou.

Najlepšie mäso na pivnú sekanú je zmes hovädzieho a bravčového v pomere jedna k jednej. Použijeme jeden kilogram mletého mäsa. K nemu budeme potrebovať dva poriadne krajce tmavého chleba, cibuľu, cesnak, dva olomoucké syrečky, dva decilitre tmavého piva, tri vajíčka, dve lyžice hladkej múky a dve lyžice strúhanky. Sekanú okoreníme soľou, čiernym korením, majoránkou a drvenou rascou.

Zeleninovú kašu pripravíme asi z kilogramu koreňovej zeleniny.  Petržlen a mrkvu doplníme o kúsok  masla a tri decilitre mlieka. Na ochutenie nám bude stačiť soľ , citrónová šťava a trochu mletého muškátového orieška.

001.JPG

Cibuľu nasekáme nadrobno, olomoucké syrečky nastrúhame, chlieb natrháme, namočíme do tmavého piva a roztlačíme.

002.JPG

Do misy dáme mäso, chlieb spolu s pivom, syrečky, cibuľu, roztlačený cesnak, dve vajcia, jedno bielko a všetky koreniny.

004.JPG

Poriadne všetko premiešame. Môžeme pridať aj trochu čierneho piva a všetko doplníme múkou a strúhankou tak, aby sekaná bola celkom vláčna, ale zároveň držala pevný tvar.

005.JPG

Niekoľko lyžíc piva vymiešame so žĺtkom. Túto zmes použijeme na potieranie sekanej.

006.JPG

Z mäsa vytvarujeme dve menšie, alebo jednu väčšiu šišku. Poriadne potrieme žĺtkom s pivom, podlejeme vodou a dáme piecť.

007.JPG

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov päťdesiat minút až hodinu. Počas pečenia potierame žĺtkom s pivom a ak je to potrebné, aj podlievame vodou..

008.JPG

Zeleninová kaša je v podstate veľmi jednoduchý recept, ktorý toto jedlo tak trochu posúva smerom k diétnejšiemu.

Zeleninu očistíme, nakrájame a v osolenej vode uvaríme celkom do mäkka. Zlejeme a pridáme maslo.

009.JPG

Ponorným mixérom rozmixujeme celkom dohladka.

010.JPG

Pridáme mlieko, šťavu z polovice citróna, soľ a muškátový oriešok. Všetko spolu premiešame a vynikajúca kaša je hotová.

011.JPG

Špecifická chuť sekanej, v ktorej veľmi výrazne dominuje pivo a syrečky sa skvele dopĺňa s plnou a jemnou chuťou zeleninovej kaše.

012.JPG

Dobrú chuť.

013.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

U. S. Steel odchádza, o košickú fabriku bojujú Třinecké železárny

U. S. Steel predáva košické železiarne, ponuku predložili Číňania a skupina slovenských miliardárov.

KOMENTÁRE

Úbohá stredná trieda, tá sa vo Ficovom vlaku nevezie zadarmo

Ak sa niektorí chcú mať závratne dobre, musia sa tí ostatní mať horšie.

KOMENTÁRE

Ako o tridsať rokov rozvrátim našu spoločnosť

Moderné demokracie sa premenia na vlády starých.


Už ste čítali?