Varíme s medveďom - Zapekaná balkánska trojkombinácia

Autor: Roman Daniel Baranek | 1.12.2013 o 12:00 | Karma článku: 12,15 | Prečítané:  10586x

Naše recepty vznikajú rôzne. Niekedy nájdeme recept v časopise, niekedy sa inšpirujeme pri rozhovore s priateľmi a známymi a niekedy ideme cielene na net vyhľadávať ingrediencie a recepty z nich. Takto začal aj ten dnešný recept. Na bulharskom serveri o varení. Najprv len fazuľa a kyslá kapusta (podobnú polievku sme už varili). Potom sme namiesto varenia premýšľali nad dusením a pridalo sa mäso. Potom sme to zmenili na pečenie a nakoniec sme to celé skombinovali do podoby dnešného receptu. Tieto tvorivé diskusie nad postupmi a receptami mám ja osobne veľmi rád a produkty, ktoré z toho vzniknú mám ešte radšej.

Pripravíme si pol kilogramu kyslej kapusty, štvrť kilogramu tmavej fazule, jednu cibuľu, pol hlavičky cesnaku, asi jeden kilogram bravčového stehna a jednu paradajkovú konzervu, či tri až päť račín, ktoré majú chuť, čo je v tomto období komlikované.

Na okorenenie sme použili zmes korenia dovezenú z Bulharska, ktorú tam používajú pri varení fazule a ktorá bola zmesou sušených vňatí a saturejky Túto ingredienciu u nás nezoženiete, ale môžete ju nahradiť vlastnou zmesou zelených či sušených byliniek (zeler, petržlen, kôpor a saturejka, alebo len samotné provensálske byliny....) K nej budeme ešte potrebovať červenú papriku, čierne korenie a soľ.

DSCN5113.JPG

Na sporák dáme variť fazuľu. Kým sa uvarí, nasekáme nadrobno cibuľu a cesnak. Mäso nakrájame na väčšie kocky.

DSCN5116.JPG

Ideálne je použiť hrniec, ktorý je možné použiť zároveň aj na zapekanie v rúre. Na oleji speníme cibuľu, pridáme cesnak a keď sa rozvonia tak zaprášime červenou paprikou. Prehrejeme odstavené od sporáka, aby sa paprika prehriala, ale nezhorela.

DSCN5122.JPG

Pridáme kapustu, mäso, paradajkovú konzervu, soľ a všetko korenie.

DSCN5123.JPG

Podlejeme vodou a pod pokrievkou privedieme k varu. Na miernom ohni varíme kým nie je mäso takmer mäkké. (trištvrte hodiny až hodinu)

DSCN5128.JPG

Mäso vyberieme a k podusenej rajčinovej kapuste pridáme uvarenú fazuľu. Premiešame a mäso vložíme späť.

DSCN5133.JPG

Rozložíme ho o povrchu, teraz sa jedlo bude odokryté zapekať v rúre.

DSCN5135.JPG

Zapekáme na stosedemdesiatich stupňoch, pokiaľ sa voda neodparí a mäso sa jemne nepripečie. Podľa množstva tekutiny to môže trvať tridsať až päťdesiat minút. Vôňa, ktorá sa z toho pri tom šíri, je priam vražedná.

DSCN5138.JPG

Podávame s chlebom, prípadne aj s prílohou, ktorú u nás doma voláme "tekvičky", čo je originálny skvelý bulharský recept na usmažene krúžky tekvíc či cukiet v smotanovom (jogurtovom) dresingu s kôprom. Recept nájdete tu.

DSCN5183.JPG

Dobrú chuť

DSCN5185.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

TECH

Falošné správy a fabriky na trolov: Ako funguje propaganda 2.0

Ako sociálne siete a falošné správy stvorili dnešných populistov.

TECH

Gene Cernan videl z Mesiaca svet bez hraníc

Posledný muž na Mesiaci priniesol späť na Zem československú vlajku.

SVET

Savčenková pre SME: Ukrajina nie sú skorumpovaní politici

Musím Ukrajincov prebudiť, hovorí poslankyňa.


Už ste čítali?