Varíme s medveďom - Zapekaná balkánska trojkombinácia

Autor: Roman Daniel Baranek | 1.12.2013 o 12:00 | Karma článku: 12,15 | Prečítané:  10571x

Naše recepty vznikajú rôzne. Niekedy nájdeme recept v časopise, niekedy sa inšpirujeme pri rozhovore s priateľmi a známymi a niekedy ideme cielene na net vyhľadávať ingrediencie a recepty z nich. Takto začal aj ten dnešný recept. Na bulharskom serveri o varení. Najprv len fazuľa a kyslá kapusta (podobnú polievku sme už varili). Potom sme namiesto varenia premýšľali nad dusením a pridalo sa mäso. Potom sme to zmenili na pečenie a nakoniec sme to celé skombinovali do podoby dnešného receptu. Tieto tvorivé diskusie nad postupmi a receptami mám ja osobne veľmi rád a produkty, ktoré z toho vzniknú mám ešte radšej.

Pripravíme si pol kilogramu kyslej kapusty, štvrť kilogramu tmavej fazule, jednu cibuľu, pol hlavičky cesnaku, asi jeden kilogram bravčového stehna a jednu paradajkovú konzervu, či tri až päť račín, ktoré majú chuť, čo je v tomto období komlikované.

Na okorenenie sme použili zmes korenia dovezenú z Bulharska, ktorú tam používajú pri varení fazule a ktorá bola zmesou sušených vňatí a saturejky Túto ingredienciu u nás nezoženiete, ale môžete ju nahradiť vlastnou zmesou zelených či sušených byliniek (zeler, petržlen, kôpor a saturejka, alebo len samotné provensálske byliny....) K nej budeme ešte potrebovať červenú papriku, čierne korenie a soľ.

DSCN5113.JPG

Na sporák dáme variť fazuľu. Kým sa uvarí, nasekáme nadrobno cibuľu a cesnak. Mäso nakrájame na väčšie kocky.

DSCN5116.JPG

Ideálne je použiť hrniec, ktorý je možné použiť zároveň aj na zapekanie v rúre. Na oleji speníme cibuľu, pridáme cesnak a keď sa rozvonia tak zaprášime červenou paprikou. Prehrejeme odstavené od sporáka, aby sa paprika prehriala, ale nezhorela.

DSCN5122.JPG

Pridáme kapustu, mäso, paradajkovú konzervu, soľ a všetko korenie.

DSCN5123.JPG

Podlejeme vodou a pod pokrievkou privedieme k varu. Na miernom ohni varíme kým nie je mäso takmer mäkké. (trištvrte hodiny až hodinu)

DSCN5128.JPG

Mäso vyberieme a k podusenej rajčinovej kapuste pridáme uvarenú fazuľu. Premiešame a mäso vložíme späť.

DSCN5133.JPG

Rozložíme ho o povrchu, teraz sa jedlo bude odokryté zapekať v rúre.

DSCN5135.JPG

Zapekáme na stosedemdesiatich stupňoch, pokiaľ sa voda neodparí a mäso sa jemne nepripečie. Podľa množstva tekutiny to môže trvať tridsať až päťdesiat minút. Vôňa, ktorá sa z toho pri tom šíri, je priam vražedná.

DSCN5138.JPG

Podávame s chlebom, prípadne aj s prílohou, ktorú u nás doma voláme "tekvičky", čo je originálny skvelý bulharský recept na usmažene krúžky tekvíc či cukiet v smotanovom (jogurtovom) dresingu s kôprom. Recept nájdete tu.

DSCN5183.JPG

Dobrú chuť

DSCN5185.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?