Varíme s medveďom - Vianočná večera, časť prvá

Autor: Roman Daniel Baranek | 8.12.2013 o 12:00 | Karma článku: 12,35 | Prečítané:  12443x

Tohoročné vianočné menu je inšpirované francúzskou kuchyňou. Ak sa pozrieme na slávnostnú vianočnú večeru v západnej Európe, najväčším rozdielom oproti slovenskej je, že sa koná až dvadsiateho piateho decembra. Práve to je ten deň, keď sa pri stole stretne celá rodina. Keďže príprava takejto večere je pomerne prácna, rozdelili sme celý recept na dve časti. V dnešnej prvej si ukážeme všetky prípravné práce, ktoré takejto slávnostnej večeri predchádzajú.

Menu tohtoročnej vianočnej večere inšpirovanej francúzskou kuchyňou pozostáva z týchto chodov:

Predjedlo - Králičia paštéta s cibuľovým džemom

Hlavné jedlo - Konfitované kačacie stehná so zemiakovou haruľou, pečenými jablkami a vínnou redukciou

Dezert - Čokoládové tortičky

Recety na jednotlivé chody sú zoradené podľa toho, koľko času pred konaním samotnej večere ich príprava vyžaduje. Začneme tým, ktorý si môžeme pripraviť kedykoľvek pred slávnostným dňom. Pokojne aj viac ako mesiac a pripravíme si:

Cibuľový džem

Potrebujeme kilogram cibule, polovicu šálky hnedého cukru, tymian, dva decilitre sladkého červeného vermutu, deciliter červeného vínneho octu, olej a soľ.

001.JPG

Do veľkej panvice nalejeme olej, rozohrejeme ho a vysypeme cibuľu nakrájanú na väčšie kúsky. Prikryjeme pokrievkou a za občasného miešania podusíme do mäkka. Cibuľa by ale nikdy nemala prihorieť a skaramelizovať.

002.JPG

Pridáme cukor, vermut, ocot a lyžicu tymiánu. Ďalej už varíme odokryté. Postupne odparujeme tekutinu až celá zmes získa "džemovitú" konzistenciu.

003.JPG

Horúce naplníme do uzatvárateľných pohárov a odložíme. Cibuľový džem vydrží v chladničke aj niekoľko mesiacov.

004.JPG

Týždeň až desať dní pred večerou si pripravíme:

Konfitované kačacie stehná

Na osobu potrebujeme jedno kačacie stehno. K tomu soľ a bravčovú masť.

Môžeme samozrejme použiť kačaciu masť, ale po vyskúšaní bravčovej musím konštatovať, že by to bol trochu zbytočný nadnáklad. My sme pri konfitovaní spotrebovali jeden a pol kilogramu masti na osem stehien.

005.JPG

Stehná nasolíme a odložíme do chladničky. Masť roztopíme.

Do vhodnej nádoby naukladáme stehná a zalejeme roztopenou masťou tak, aby boli celé ponorené.

006.JPG

Pečieme v rúre vyhriatej na sto stupňov. Doba pečenia je najmenej štyri hodiny. Po štyroch hodinách môžeme napríklad nožíkom vyskúšať či je stehno mäkké. A je to nutné, pečieme ešte ďalej.

007.JPG

Konfitácia má v zásade dve časti a pomalé pečenie je len prvou z nich. Upečené stehná by sme mali nechať odpočívať v masti, ktorá stuhne, najmenej sedem dní. Dbáme najmä o to, aby sa k upečeným stehnám nedostal vzduch. Ak po zatuhnutí masti nejaká časť mäsa prečnieva, jednoducho ju zatrieme ďalšou masťou.

008.JPG

Deň pred konaním večere budeme mať asi najviac práce. Pripravíme zemiakovú haruľu, králičiu paštétu a dezert.

Zemiaková haruľa s provensálskym nádychom

Potrebujeme tri kilogramy zemiakov, dve väčšie cibule, pol hlavičky cesnaku, tri vajíčka, tri kopcovité lyžice hladkej múky, masť, soľ, čierne korenie, veľkú lyžicu provensálskych byliniek a veľkú lyžicu nasekaného kôpru.

Zemiaky ošúpeme a nastrúhame na najhrubšom strúhadle. Cibuľu nasekáme nadrobno a na kopcovitej lyžici masti ju speníme do sklovita. Všetky ingrediencie vrátane soli, ale okrem múky dáme do veľkej misy.

009.JPG

Dobre premiešame. Počkáme kým zmes pustí šťavu, trvá to asi dvadsať minút. Potom podľa množstva tekutiny pridáme múku. Múky nedávame veľa. To že sme pridali osmaženú cibuľu a šetríme múkou zabezpečí, že haruľa bude mäkká, šťavnatá a nadýchaná a pritom na vrchu upečená do chrumkava.

010.JPG

Zmes prenesieme do pekáča vymasteného masťou.

011.JPG

Pečieme v rúre rozohriatej na stosedemdesiat stupňov asi hodinu. Upečené necháme vychladnúť a odložíme.

012.JPG

Čokoládové tortičky

Budeme robiť samostatne dve cestá. Na každé potrebujeme päť vajec, pol šálky hnedého cukru, pol šálky oleja a tri čokoládové pudingové prášky. Teda vo výsledku použijeme toto množstvo ingrediencií dvakrát.

Prvých päť vajec vyšľaháme s cukrom do peny. Celé to trvá asi sedem minút. Za stáleho šľahania pridáme olej a potom zľahka vmiešame jeden po druhov tri čokoládové pudingy.

Cesto rozotrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre rozohriatej na stosedemdesiat stupňov približne desať až dvanásť minút.

Celý tento postup zopakujeme ešte raz, teda máme dve upečené cestá.

013.JPG

Na krém budeme potrebovať štyri decilitre mlieka, dva čokoládové pudingy, jednu horkú čokoládu, pol šálky hnedého cukru a dvestopäťdesiat gramov masla.

Z mlieka, horkej čokolády a pudingových práškov uvaríme veľmi hustý puding. Počas chladnutia ho pravidelne premiešavame, aby sa na povrchu nevytvorila "koža".

Do vychladeného pudingu zašľaháme cukor a po kúskoch zmäknuté maslo. Odložíme.

014.JPG

Keď cesto celkom vychladne, vykrajovátkom vykrojíme jednotlivé tortičky

015.JPG

Na dokončenie tortičiek budeme okrem čokoládového krému potrebovať aj kvalitný višňový džem. Domáci by bol určite najlepší.

016.JPG

Jednu tortičku natrieme džemom a druhú čokoládovým krémom. Zlepíme ich, odložíme do chladničky, aby sa všetko spolu spojilo a stuhlo.

017.JPG

Stuhnuté tortičky ešte zboku poriadne ponatierame krémom a opäť necháme stuhnúť v chladničke.

018.JPG

Králičia paštéta

Tento jednoduchý recept pripravíme z kilogramu králičích pečienok (samozrejme môžete nahradiť kuracími, ale...), jednej cibule, jedného väčšieho jablka, soli, masla a zmes mletého korenia na divinu.

Na panvici rozohrejeme maslo a pridáme nadrobno nasekanú cibuľu. Keď je cibuľa mäkká, pridáme nakrájané ošúpané jablko a pečienku. Dusíme, pokiaľ sa z panvice nevydusí úplne všetka tekutina. Potom pridáme korenia a soľ, prehrejeme  a všetko poriadne dohladka rozmixujeme.

019.JPG

Paštétu vložíme do vhodnej misky a zalejeme vrstvou roztopenej masti. Odložime stuhnúť do chladničky. Povrch paštéty nám teda krásne zbelie.

020.JPG

Deň pred konaním slávnostnej večere sme si poriadne mákli, ale na druhý deň budeme mať o to menej práce a na večeri nebudeme vyzerať ako otrok lampy, ale krásne sviežo a môžeme zažiariť. :)

Pokračovanie nabudúce.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?