Varíme s medveďom - Vianočná večera, dokončenie

Autor: Roman Daniel Baranek | 15.12.2013 o 12:00 | Karma článku: 12,33 | Prečítané:  11579x

Slávnostná vianočná večera inšpirovaná francúzskou kuchyňou v zásade nie je vhodná na štedrý večer. Ten je koniec koncov ešte súčasťou pôstu. Podobné jedlá aké sme začali pripravovať v minulotýždňovom recepte, sa najmä v krajinách západnej Európy jedávali na prvý sviatok vianočný. Vyprážaný kapor so zemiakovým šalátom, tiež nie je až takou zásadnou tradíciou. Masovou záležitosťou sa u nás stal až v polovici minulého storočia. Tradičné slovenské vianočné menu môžete nájsť tu. A teraz sa už pustime do dokončenia našej večere.

Len pre úplnosť pripomínam, že sme začali minulý týždeň. Tu nájdete postupy ako pripraviť všetko tak, aby ste v deň konania slávnostnej večere neprišli o zdravie. Dôležité na čo som zabudol je, že všetky množstvá na obrázkoch sú na osem porcií.

Zopakujme si ešte v krátkosti čo sme spravili minulý týždeň.

Cibuľový džem vydrží v chladničke určite aj mesiac, a tak ho môžeme uvariť kedykoľvek keď budeme mať čas.

001.JPG

Týždeň až desať dní vopred konfitujeme kačacie stehná.

002.JPG

Deň pred večerou upečieme zemiakovú babu ochutenú na provensálsky spôsob.

003.JPG

Pripravíme si čokoládové tortičky, ktoré necháme zatuhnúť v chladničke.

004.JPG

V chladničke potrebuje poriadne stuhnúť aj králičia paštéta.

005.JPG

V deň konania slávnostnej večere môžeme začať napríklad prípravou vínnej redukcie. Potrebujeme pol litra červeného vína, deciliter červeného vínneho octu a lyžicu medu. Všetko dáme do hrnca a varíme tak dlho kým celá zmes nezíska konzistenciu medu.

006.JPG

Dokončíme čokoládové tortičky. Na vrch patrí poleva z rozpustenej horkej čokolády, ktorú by sme mali nejako ozdobiť. Môžeme použiť napríklad klasické vianočné zdobenia. U nás sme použili kúsky pravej zlatej fólie.

007.JPG

Nemusíte mať strach tá fľaštička na obrázku nestála ani dve eurá. Kúpiť sa dá v potrebách pre výtvarníkov, alebo na internete. Tortičky opäť odložíme do chladničky.

008.JPG

To je všetko čo treba pripraviť naozaj vopred. Teraz máme čas na zušľachtenie vianočnej tabule, alebo samých seba. S ďalšou prácou začneme až hodinu pred konaním večere.

Roztopíme konfitát, vyberieme z neho stehná a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Štyri jablká ošúpeme, zbavíme jadrincov a nakrájame na krížalky. Rozložíme ich po stehnách.

009.JPG

Haruľu nakrájame na jednotlivé porcie, rozložíme po plechu vystlanom papierom na pečenie a na každú nalejeme dve lyžice masti z konfitátu.

Stehná aj haruľa sa budú piecť v rúre rozohriatej na dvesto stupňov ešte pätnásť až dvadsať minút. Všetko by sme mali zapekať naraz a stehná by pri tom mali byť v rúre vyššie. Najlepšie načasovanie so začatím zapekania je, keď hostia začnú jesť predjedlo.

010.JPG

Na taniere naaranžujeme králičiu paštétu a cibuľový džem. Taniere s predjedlom už môžu byť pripravené na prestretom stole a čakať na hostí. Je lepšie keď paštéta získa izbovú teplotu.

Zemitá chuť paštéty a sladký výrazný cibuľový džem, v ktorom dominuje chuť vermútu. Podávame s kúskom bagety, jemne posypané čerstvo namletým čiernym korením

011.JPG

Počas jedenia paštéty zapekáme stehná s jablkami a haruľu. Na tanieri všetko polejeme vínnou redukciou. Konfitované stehná sú úplne mäkké, pri tom však úžasne šťavnaté a vôbec nepôsobia ťažkým mastným dojmom. Pečené jablká a haruľa sú prílohy, ktoré sú naozaj tradičné a toto jemné mäso skvele dopĺňajú.

012.JPG

Na dezert si dáme čas. Čokoládové tortičky sú výrazne čokoládové a skvele sa k nim hodí kvalitná čierna káva.

013.JPG

Tak a to je všetko. Dovoľte, aby sme vám prvý krát v tomto roku zaželali krásne a požehnané Vianoce. A samozrejme aj Dobrú chuť.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?