Varíme s medveďom - Vianočné koláče bez cukru

Autor: Roman Daniel Baranek | 22.12.2013 o 12:00 | (upravené 27.12.2013 o 10:24) Karma článku: 12,07 | Prečítané:  12445x

Tento rok to našu rodinu prikvačilo. Stop cukru! Samozrejme, dá sa to vyriešiť aj tak, že sa na Vianoce žiadne pečivo nenapečie, ale mne by to veľmi chýbalo. A to nemám na mysli konzumáciu, ale práve samotnú prípravu receptov a pečenie. Takže sme sa pustili do hľadania náhradných riešení a myslím, že to dopadlo výborne.

Macko totiž objavil takéto sladidlo na báze stévie. Je to 75 gramov, ktoré má pritom rovnaký objem a rovnakú sladivosť ako trištvrte kilogramu cukru. Pieklo sa s tým veľmi ľahko a mne osobne trochu iná sladká chuť Stévie neprekáža.

001.JPG

Všetky cestá na vianočné pečivo sa robia veľmi podobne, potrebujeme obvykle hladkú múku, maslo, alebo Heru, alebo nejaký podobný tuk na pečenie, vajíčka a cukor. My sme cukor v ceste nahradili Stéviou.

Orechové kolieska

Recept mám z jednej staršej kuchárskej knihy a je to najobľúbenejšie pečivo našej mamy. Na cesto si navážime tristo gramov hladkej múky, dvesto gramov masla, desať gramov Stévie (alebo sto gramov práškového cukru), tri žĺtky, lyžicu citrónovej šťavy, lyžicu vanilkovej esencie a štipku soli.

Všetky ingrediencie spracujeme na hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme do chladničky. Najlepšie je, aby cesto tuhlo cez noc.

Na dokončenie budeme potrebovať dvesto gramov mletých orechov, sto gramov diabetického džemu, sto gramov diabetických sušienok, päť gramov Stévie, jeden bielok a polovice jadier vlašských orechov.

002.JPG

Sušienky pomelieme na mlynčeku na orechy a pridáme k orechom spolu s džemom Stéviou a bielkom.

003.JPG

Všetko spracujeme do kompaktnej hmoty.

004.JPG

Cesto vyvaľkáme na hrúbku približne troch milimetrov. Je trochu hrubšie, ako keď sa robia klasické lepené linecké kolieska. Z cesta povykrajujeme kolieska.

005.JPG

Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Každé koliesko pomocou štetca natrieme v strede bielkom. Z orechovej hmoty spravíme malé guľky a uložíme na kolieska. Zvrchu vtlačíme do hmoty polovicu vlašského orecha.

006.JPG

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov asi päť až sedem minút. Necháme vychladnúť a zabalíme do krabice.

007.JPG

Kakaovo orechové košíčky

Pôvodný recept sme spracovali z troch rôznych receptov už pred tridsiatimi rokmi s našou maminou a nájdete ho tu. Spôsob ako správne upiecť samotný korpus košíčku, je zase veľmi podrobne popísaný tu.

Košíčky upečieme z dvesto gramov hladkej múky, troch gramov Stévie, sto gramov masla, dvoch žĺtkov a jednej lyžice vanilkového extraktu.

Na naplnenie budeme potrebovať sto gramov mletých orechov, sto gramov mletých diabetických sušienok, pol decilitra mlieka, päťdesiat gramov masla, kopcovitú lyžicu kakaa, sto gramov Stévie, hrsť hrozienok namočených v rume a kvalitnú horkú čokoládu.

008.JPG

V malom hrnčeku zohrejeme mlieko a rozpustíme v ňom maslo, pridáme orechy , sušienky, Stéviu, kakao a hrozienka. Uvaríme hmotu na plnenie košíčkov.

009.JPG

Do každého košíčku dáme lyžičku džemu a naplníme ho zmesou. Najlepšie to ide tak, že veľkou lyžicou naberieme zmes, kydneme do košíčku a potom mokrými prstami hmotu roztlačíme a uhladíme.

010.JPG

Povrch polejeme ešte roztopenou horkou čokoládou. Všetko necháme poriadne vychladnúť a stuhnúť a môžeme zabaliť do krabíc.

011.JPG

Každý rok robíme aj nejaký nový druh koláča, ktorý sme doteraz nepiekli. Tento recept mi pôvodne ukázala kolegyňa ne nete a mne sa páčil, tak tu je v bezcukrovej verzii.

Lineckí ježkovia

Cesto je najlepšie pripraviť deň vopred a nechať ho stuhnúť v chladničke. Pripravíme ho z tristopäťdesiatich gramov hladkej múky, dvesto gramov masla, piatich gramov Stévie, jedného vajíčka a lžice vanilkovej esencie.

Na dokončenie budeme potrebovať niečo, čím naplníme ježkov, môže to byť kúsok čokolády, orech, sušené ovocie, alebo čokoľvek čo sa nám bude páčiť. My sme použili jumbo sušené hrozienka.

Na dokončenie ježkov budeme potrebovať sto gramov kvalitnej horkej čokolády, päťdesiat gramov masla a strúhaný kokos.

012.JPG

Z cesta vytvarujeme ježkov, ktorých naplníme hrozienkami. Postup je taký, že najprv z kúsku cesta vytvarujeme placku. Zabalíme do nej hrozienko a v rukách to celé poriadne ušúľame. Nakoniec vytvarujeme tvar ježka.

013.JPG

Všetko naukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na stopäťdesiat stupňov trinásť až pätnásť minút.

014.JPG

Upečené necháme celkom vychladnúť a môžeme dokončiť.

015.JPG

Roztopíme čokoládu s maslom a do polevy namáčame polovice ježkov. Potom ich obalíme v strúhanom kokose.

016.JPG

Necháme celkom stuhnúť.

017.JPG

Zápalku namočíme do roztopenej polevy a opatrne ňou nakreslíme oči a ňufák. Ježkovia musia potom opäť celkom stuhnúť a môžeme ich baliť do krabíc a odložiť.

018.JPG

Milí naši priatelia, čitatelia, fanúšikovia, známi aj neznámi, želáme vám krásne a požehnané Vianoce plné lásky a pokoja strávené s tými, ktorých milujete najviac na celom svete.

DSCN5348.JPG

A samozrejme dobrú chuť.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?