Varíme s medveďom - Hipsterský koláč

Autor: Roman Daniel Baranek | 29.12.2013 o 12:00 | Karma článku: 12,71 | Prečítané:  12105x

Tento recept som si skonštruoval na veľmi dôležitú udalosť. Predvianočné stretnutie foodblogerov. Uznajte, že na takúto akciu nemôžete prísť s hocičím. Vegánsky zákusok sa mi zdal zaujímavou možnosťou. Ešte tak vymyslieť dobrý názov. Koláč je pre komunitu, je vegánsky a mal som snahu čo najviac eliminovať chémiu... No veď to je také hipsterké. A názov bol na svete. A ešte sa mi to zdá také celkom vtipné, keď už za dva dni máme toho Silvestra.

Pripravíme si štyri zrelé banány. Naozaj musia byť zrelé, tie na obrázku sú perfektnou ukážkou. Jednu tristopäťdesiat gramovú konzervu kokosovej smotany. Keď konzervu vyprázdnime, vyčistíme a osušíme, bude slúžiť ako odmerka, ktorou si odmeriame štvrť odmerky rastlinného oleja, tretinu odmerky hnedého cukru a jeden a pol odmerky celozrnnej špaldovej múky. Do koláča patrí aj čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva. Keby som bol vedel, že táto ingrediencia je v bio kvalite tak ľahko dostupná v mnohých variantoch a za priaznivú cenu, mal by som ho doma už dávno.

Na koláč natrieme nátierku z dvesto gramov kešu orechov a dvesto gramov sušených datlí.

001.JPG

Poslednou dôležitou ingredienciou do tohto koláča je korenie. Jednu lyžičku škorice a zázvoru a pol lyžičky kurkumy, bieleho korenia, klinčekov a kardamonu. Všetky korenia mleté, alebo drvené.

002.JPG

Banány roztlačíme "mačkadlom" na zemiaky. Pridáme k nim kokosovú smotanu, olej a poriadne premiešame.

003.JPG

Múku, cukor(strážci línie môžu vynechať), korenie a kypriaci prášok premiešame v druhej mise.

004.JPG

Obe zmesi spojíme.

005.JPG

Tortovú formu jemne vytrieme olejom a spodok vystelieme aj papierom na pečenie. A teraz príde vychytávka, ktorú ma naučila diskutérka priamo tu na našom blogu. Pásy utierky namočíme do studenej vody a omotáme nimi boky tortovej formy. To zabezpečí spomalenie pečenia okrajov a celý koláč bude rovnomerne vysoký, bez kopca v strede.

006.JPG

Vylejeme cesto.

007.JPG

Pečieme v rúre rozohriatej na stopäťdesiat stupňov, približne štyridsaťpäť až päťdesiat minút. Špáradlový test v tomto prípade funguje perfektne. Koláč síce pukol ale všetko bez problémov schová plnka.

008.JPG

Sušené datle zalejeme na desať minút vriacou vodou, potom ich zlejeme a spolu s kešu orechami a desiatimi lyžicami čistej vody rozmixujeme na čo najhladšiu pastu.

009.JPG

Natrieme na vrch koláča a necháme najmenej pol dňa odpočívať.

010.JPG

Na vrch ešte hipsterskú vlnku vidličkou :)  a nejaký vintage podnos a koláč je hotový.

011.JPG

Foodblogerské stretnutie sa nakoniec nekonalo, takže koláč zjedla rodina na rodinnej večeri druhý sviatok vianočný. Na množstvo použitého cukru je to možno až trochu prisladký koláč. Jeho sladkosť je však príjemne doplnená pikantnosťou. Tieto dve chute spolu a tiež absencia akýchkoľvek živočíšnych ingrediencií navodzujú pocit, že je to recept z indickej krišnovskej kuchyne.

012.JPG

V novom roku 2014 vám milé naše čitateľky a čitatelia želáme, aby bol po všetkých stránkach dokonalý. Ďakujeme Vám za vašu priazeň, pripomienky, vaše recepty a rady, ktorými náš blog obohacujete.

Dobrú chuť.

013.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

U. S. Steel odchádza, o košickú fabriku bojujú Třinecké železárny

U. S. Steel predáva košické železiarne, ponuku predložili Číňania a skupina slovenských miliardárov.

KOMENTÁRE

Úbohá stredná trieda, tá sa vo Ficovom vlaku nevezie zadarmo

Ak sa niektorí chcú mať závratne dobre, musia sa tí ostatní mať horšie.

KOMENTÁRE

Ako o tridsať rokov rozvrátim našu spoločnosť

Moderné demokracie sa premenia na vlády starých.


Už ste čítali?