Varíme s medveďom - Bravčové karé na mlieku

Autor: Roman Daniel Baranek | 26.1.2014 o 12:00 | Karma článku: 11,86 | Prečítané:  30319x

Z talianskej kuchyne u nás doma poznáme najmä jej letnú, takpovediac dovolenkovú verziu. Je plná skvelej, voňavej, na slnku dozretej zeleniny. Lenže talianske mamy varia taliansku kuchyňu aj vtedy, keď po ruke nie sú čerstvé paradajky a mňa táto "zimná" verzia zaujíma čím ďalej, tým viac. Bravčové karé na mlieku je typický taliansky recept, v ktorom nie je žiadna sezónna zelenina, ale chuť sa mi veľmi páči. Je to proste skvelá talianska kuchyňa.

Ingrediencií nie je veľa. Bravčové karé, cibuľa, cesnak, rozmarín, mlieko, citrónová kôra a olej.

Na dochutenie použijeme len soľ a čierne mleté korenie.

001.JPG

Mäso nasolíme a necháme asi hodinu odpočinúť. Potom ho zo všetkých strán opražíme na horúcom oleji.

002.JPG

Ale naozaj poriadne, aby bolo do hneda. Opražené mäso prepožičia chuť omáčke, ktorá je potom intenzívnejšia.

003.JPG

Do výpeku dáme nasekanú cibuľu, celé strúčiky cesnaku a vetvičky rozmarínu. Opražíme do svetlohneda.

004.JPG

Vložíme späť mäso.

005.JPG

Zalejeme mliekom tak, aby hladina bola do tretiny až do polovice mäsa a pridáme citrónovú kôru z polovice citróna. Prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry.

006.JPG

Mäso pečieme jeden a pol hodinu a každých dvadsať minút ho vyberieme z rúry a v mlieku ho otočíme. Zároveň varechou jemne premiešame vznikajúcu omáčku. Ak je príliš hustá a je jej málo, dolejeme horúce mlieko.

007.JPG

Citrón spôsobil, že sa mlieko zrazilo na hrudkovitý mäkký tvaroh. Z hrnca vyberieme mäso, citrónovú kôru a rozmarínové vetvičky.

Vzniknutú omáčku niekde nechajú tak a niekde ju rozmixujú ponorným mixérom. Mne sa ale viac páčilo použiť len šľahaciu metličku. Omáčka tak získala krásnu krémovitú konzistenciu a boli v nej aj malé mäkké kúsky zrazeného mlieka.

008.JPG

Karé vrátime späť do omáčky a jedlo je hotové.

009.JPG

Celkom mäkké až rozpadávajúce sa bravčové karé a krémová omáčka s výraznou chuťou citrónovej kôry sa môžu podávať teplé aj studené. Najčastejšie podávame s cestovinami, nakrájané na tenké plátky a preliate omáčkou. Priznám sa, že mne to najviac chutilo so zemiakovou kašou.

010.JPG

Dobrú chuť.

011.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?