Varíme s medveďom - Zimný eintopf

Autor: Roman Daniel Baranek | 9.2.2014 o 12:00 | Karma článku: 13,03 | Prečítané:  10992x

Pôvodný plán na dnešný recept bol vymyslieť, pripraviť a nafotiť valentínske menu, ktoré by zvládol aj niekto, kto pripáli aj čaj. Ale objektívne aj subjektívne dôvody tento náš plán celkom zrušili. Nasledujúce jedlo bolo ale tak vynikajúce, že sme ho jednoducho museli nafotiť, a tak je dnes tu. Recepty na eintopfy nájdete v každej národnej kuchyni. Jednoduché varenie eintopfov je založené na tom, že do jediného hrnca postupne pridávate ingrediencie a varíte až pokiaľ nie je všetko hotové. Nepoužijete žiadnu inú kuchynskú nádobu, len ten jeden obvykle dosť veľký hrniec. Klasickým príkladom eintopfu je napríklad guláš.

Ingrediencií do eintopfu nemusí byť veľa. Do pripraveného základu postupne prihodíme tak tri až päť zložiek. Len v juhoamerickej kuchyni som sa stretol s tým, že eintopf obsahoval viac ako sedem igerediencií.

Nasledujúci recept je na osem porcií. Pripravíme si kilogram mäsa. Použili sme morčacie stehno, ale pokojne to môže byť aj bravčové, alebo hovädzie. Jediné čo sa zmení, je potom čas dusenia, ktorý sa zásadne predĺži. Ďalej potrebujeme dve väčšie mrkvy, kilogram kyslej kapusty, šálku ryže, pol litra pasírovaných paradajok,  jednu cibuľu a cesnak.

Entopf okoreníme soľou, čiernym korením, mletou rascou, červenou paprikou a bobkovým listom.

DSCN5651.JPG

Mrkvu, mäso a kapustu nakrájame na stredne veľké kúsky. Cibuľu a cesnak nasekáme.

DSCN5653.JPG

Z oleja, cibule a cesnaku spravíme základ. Popražíme do sklovita a pridáme mrkvu.

DSCN5655.JPG

Desať minút zakryté podusíme, pridáme mäso a všetky koreniny okrem soli.

DSCN5657.JPG

Opäť podusíme, premiešame, zalejeme pasírovanými paradajkami a dvomi decilitrami vody. Prikryté privedieme k varu a varíme ďalších pätnásť minút.

DSCN5660.JPG

Pridáme nakrájanú kyslú kapustu.

DSCN5661.JPG

Premiešame, ochutnáme a až teraz podľa potreby posolíme. Všetko varíme asi 40 minút, aj viac. Mrkva aj mäso by mali byť celkom uvarené. Samozrejme, že napríklad bravčové mäso môžeme variť aj dlhšie ako hodinu.

Pridáme pohár ryže a dvojnásobný objem vody.

DSCN5664.JPG

Varíme ďalej asi desať minút. Občas premiešame, aby sa ryža nepripáliia. Tá vypije všetku tekutinu a uvarí sa celkom do mäkka.

DSCN5667.JPG

Naozaj vynikajúce, chuťovo výrazné a zároveň veľmi jednoduché zimné jedlo môžeme doplniť na tanieri lyžicou bieleho jogurtu alebo nadrobno nasekanou zelenou vňaťou.

DSCN5676-001.JPG

Dobrú chuť.

DSCN5680.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?