Varíme s medveďom - Kuracia paštéta s pomarančovým želé

Autor: Roman Daniel Baranek | 16.2.2014 o 12:00 | (upravené 16.2.2014 o 13:34) Karma článku: 13,54 | Prečítané:  8621x

Keď si robíme paštétu doma sami, je to obvykle veľmi jednoduchý recept. Ten najzákladnejší, ktorý používame najčastejšie nájdete tu na spodku receptu. Ale tento krát sme potrebovali niečo sofistikovanejšie, pretože šlo o darček a tak sme zase raz poprosili o radu pána Googla. Kombinácia paštéty s ovocím je vraj výmyslom francúzskej kuchyne a najčastejšie je to ovocie práve vo forme želé.

Budeme potrebovať pol kilogramu kuracích pečienok, päť až šesť šampiňónov, hrsť sušených hríbov namočených vo vode, dvestopäťdesiat gramov masla, jednu cibuľu, tri strúčiky cesnaku, asi deciliter sladkej smotany, tri kvalitne pomaranče a plátkovú želatínu.

Na okorenenie použijeme soľ, čierne korenie, muškátový orech a tymian.

001.JPG

Cibuľu a cesnak nasekáme, pečienky očistíme od žiliek, sušené hríby zlejeme z vody a šampiňóny nakrájame.

002.JPG

Do panvice dáme rozohriať polovicu masla a orestujeme na ňom cibuľu a cesnak do sklovita. Pridáme hríby, kôru z jedného poriadne umytého pomaranča a všetky koreniny okrem soli.

003.JPG

Dusíme pokiaľ hríby nezmäknú a pridáme pečienku.

004.JPG

Restujeme ešte maximálne desať minút, potom posolíme a necháme vychladnúť.

005.JPG

Zmes bude samozrejme chladnúť rýchlejšie, keď ju z panvice presypeme do misy. K vychladnutej zmesi pridáme zbytok masla a smotanu.

006.JPG

Všetko dôkladne rozmixujeme ponorným mixérom na čo najhladšiu hmotu. Podľa chute môžeme dosoliť.

007.JPG

Rozmixovanú hmotu preložíme do vhodnej nádoby a necháme zatuhnúť v chladničke, najlepšie cez noc. Na obrázku je dobre vidieť, že je paštéta celkom tuhá. Drobné ryhy pomôžu tomu, aby želé na povrchu držalo a "nezošmyklo sa".

008.JPG

Dva plátky želatíny namočíme do decilitra vody a necháme zmäknúť. Potom ho vo vode zohrejeme (nevaríme) až pokiaľ sa nerozpustí. Z pomarančov vytlačíme šťavu (asi jeden a pol až dva decilitre) a pridáme ju k roztopenej želatíne. Poriadne premiešame.

009.JPG

Povrch paštéty ozdobíme tenkými plátkami pomaranča a zalejeme želatínou. Opäť necháme v chladničke celkom stuhnúť.

010.JPG

Hotová paštéta odišla z domu a fotografie boli spravené mobilom v klasickej slovenskej kancelárii. Vraj bola výborná (paštéta, nie kanceária) a raňajky neprežila.

011.JPG

Dobrú chuť.

012.JPG

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

U. S. Steel odchádza, o košickú fabriku bojujú Třinecké železárny

U. S. Steel predáva košické železiarne, ponuku predložili Číňania a skupina slovenských miliardárov.

KOMENTÁRE

Úbohá stredná trieda, tá sa vo Ficovom vlaku nevezie zadarmo

Ak sa niektorí chcú mať závratne dobre, musia sa tí ostatní mať horšie.

KOMENTÁRE

Ako o tridsať rokov rozvrátim našu spoločnosť

Moderné demokracie sa premenia na vlády starých.


Už ste čítali?