Varíme s medveďom - Ribollita

Autor: Roman Daniel Baranek | 23.2.2014 o 12:00 | Karma článku: 13,16 | Prečítané:  15768x

Ribollita je klasická talianska polievka z oblasti Toskánska. No polievka, ono je to skôr taký hustý zeleninový guláš. Prvýkrát som sa s ňou stretol v televízii na TV Paprika, kde ju varil nejaký anglický šéfkuchár a mňa naozaj zaujala. Nasledovalo hľadanie, skúmanie a prezeranie receptov a nakoniec jasné rozhodnutie, že toto na našom blogu jednoducho musíme uvariť.

Ribollita je vlastne zmes fazule a najrôznejšej zeleniny koreňovej aj listovej. Ako mnoho iných tradičných receptov aj Ribollita sa varí v každej domácnosti trochu inak a každá tradičná toskánska reštaurácia má svoj zaručený recept. Náš je teda náš a nám naozaj chutil výnimočne.

Ribollita znamená dvakrát varená a vlastne je to pravda.

Prvé varenie začína už deň vopred, keď si namočíme bielu fazuľu.

001.JPG

Uvaríme ju v neosolenej vode, scedíme a vodu, v ktorej sa varila si odložíme.

002.JPG

Zo zeleniny sme použili pór, mrkvu, stopkatý zeler, mangold, špenát a zemiaky. Okrem toho budeme potrebovať ešte konzervu sekaných paradajok, cesnak a olej.

Polievku okoreníme soľou a zelenými bylinkami. Napríklad tymianom, oreganom a rozmarínom.

003.JPG

Z listov vyrežeme tvrdé časti. Potom ich umyjeme a nasekáme. Všetku ostatnú zeleninu očistíme, umyjeme a nasekáme na kúsky.

004.JPG

Do veľkého hrnca dáme olivový olej a podusíme na ňom pór.

005.JPG

Pridáme k nemu soľ, bylinky a všetku zeleninu. Premiešame a krátko popražíme.

006.JPG

Vlejeme paradajkovú konzervu a toľko vody, aby bolo všetko ponorené.

007.JPG

Varíme na miernom ohni, pokiaľ všetka zelenina nie je celkom uvarená. A presne teraz skončilo prvé varenie Ribollity.

008.JPG

K zeleninovej polievke vysypeme polovicu uvarenej fazule.

009.JPG

Druhú polovicu rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú kašu. Práve teraz sa nám zíde odložená voda z uvarenej fazule, kotrá nám uľahčí mixovanie.

010.JPG

Všetko spolu premiešame a necháme zovrieť, teda uvaríme polievku druhýkrát.

011.JPG

Čaká nás ešte tradičné dokončenie polievky. Potrebujeme k nemu chlieb (v Toskánsku používajú najmä biely, my sme použili náš vlastný, tmavý špaldový), cesnak, olej a parmezán.

012.JPG

Parmezán nastrúhame, alebo rozmixujeme v mixéri. Krajce chleba natrieme cesnakom a olejom a v rúre vyhriatej na dvesto stupňov pečieme päť až sedem minút.

013.JPG

No a konečne ideme servírovať. Do väčších misiek uložíme opečený cesnakový chlieb.

014.JPG

Zalejeme poriadne polievkou a vrch posypeme parmezánom a pokvapkáme olivovým olejom. Výdatná voňavá polievka, plná skvelej chuti je tiež dôkazom toho, že v Toskánsku proste vedia žiť.

015.JPG

Dobrú chuť.

016.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

U. S. Steel odchádza, o košickú fabriku bojujú Třinecké železárny

U. S. Steel predáva košické železiarne, ponuku predložili Číňania a skupina slovenských miliardárov.

KOMENTÁRE

Úbohá stredná trieda, tá sa vo Ficovom vlaku nevezie zadarmo

Ak sa niektorí chcú mať závratne dobre, musia sa tí ostatní mať horšie.

KOMENTÁRE

Ako o tridsať rokov rozvrátim našu spoločnosť

Moderné demokracie sa premenia na vlády starých.


Už ste čítali?