reklama

Varíme s medveďom - Mäsový nákyp s ľutenicou

Tento recept je v podstate taká bulharská rýchlovka. V Bulharsku nenájdete obchod s potravinami, v ktorom by nemali hotovú zaváranú ľutenicu, takže príprava jedla je naozaj rýchla. V Bratislave sa dá hotová kúpiť tu. V  lete, alebo na jeseň si ju môžete vyrobiť podľa tohoto receptu. Prípadne môžete jej zrýchlenú verziu pripraviť tesne počas varenia dnešného receptu, tak ako my. Je jasné, že výhoda chutnej rýchlovky sa potom stráca, ale podľa nás sa oplatí to skúsiť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Na mäsový nákyp budeme potrebovať jeden kilogram čo najjemnejšie pomletého mäsa. Obvykle by malo ísť o zmes bravčového hovädzieho a teľacieho, ale je to samozrejme na vás. K mäsu pridáme dve vajíčka, dve namočené a vyžmýkané pečivá, jednu cibuľu a dva až tri strúčiky cesnaku. Mäsový základ okoreníme soľou, čiernym mletým korením, oreganom a drvenou rascou.

Na rýchlu ľutenicu si pripravíme päť červených paprík, upečených a olúpaných s kože, jeden väčší baklažán, dve paradajkové konzervy (v zime je vždy lepšie kupovať paradajkové konzervy, pretože tie kvalitné sa v Taliansku vyrábajú z úplne zrelých paradajok), cesnak, soľ a petržlenovú vňať. V tomto recepte vynecháme niečo, čím by sme ľutenicu okyslili a práve naopak po ochutnaní paradajok možno budeme musieť pridať lyžičku cukru.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Najprv si pripravíme mäsový základ. Do hneda opražíme nasekanú cibuľu.

Obrázok blogu

Všetky ingrediencie na nákyp...

Obrázok blogu

... spolu poriadne premiešame. Zmes by mala byť čo najkompaktnejšia, preto je dôležité, aby mäso bolo zomleté čo najjemnejšie. Dôkladne vymiesenú zmes odložíme oddýchnuť do chladničky

Obrázok blogu

Zatiaľ si pripravíme ľutenicu. V rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov upečieme do mäkka baklažán.

Obrázok blogu

Zbavíme ho šupky a nasekáme nožom na drobno.

Obrázok blogu

Pridáme nasekané pečené papriky (o tom ako správne upiecť papriky sa nan našom blogu dočítate asi sto krát. Napríklad aj tu), petržlenovú vňať, roztlačný cesnak, upečený baklažán a soľ. (prípadne podľa chuti paradajkových konzerv cukor)

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Všetko premiešame a ľutenica je hotová.

Obrázok blogu

Zapekaciu misu vymažeme olejom a vysypeme hrubou múkou. Rozprestrieme do nej mäso.

Obrázok blogu

Vylejeme ľutenicu.

Obrázok blogu

Zapekáme odokryté, v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov približne hodinu.

Obrázok blogu

Podávali sme so zapekanou zemiakovou kašou. Recept nájdete napríklad tu.

Obrázok blogu

V minulosti sme už ľutenicu použili pri pečení kuracieho mäsa a je to naozaj skvelá ingrediencia na trochu iné dochutenie pokrmov. Mäsový nákyp pečený pod ľutenicou bol veľmi jemný a pri tom zostal krásne šťavnatý.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu