Varíme s medveďom - Mäsový nákyp s ľutenicou

Autor: Roman Daniel Baranek | 2.3.2014 o 12:00 | Karma článku: 12,96 | Prečítané:  6275x

Tento recept je v podstate taká bulharská rýchlovka. V Bulharsku nenájdete obchod s potravinami, v ktorom by nemali hotovú zaváranú ľutenicu, takže príprava jedla je naozaj rýchla. V Bratislave sa dá hotová kúpiť tu. V  lete, alebo na jeseň si ju môžete vyrobiť podľa tohoto receptu. Prípadne môžete jej zrýchlenú verziu pripraviť tesne počas varenia dnešného receptu, tak ako my. Je jasné, že výhoda chutnej rýchlovky sa potom stráca, ale podľa nás sa oplatí to skúsiť.

Na mäsový nákyp budeme potrebovať jeden kilogram čo najjemnejšie pomletého mäsa. Obvykle by malo ísť o zmes bravčového hovädzieho a teľacieho, ale je to samozrejme na vás. K mäsu pridáme dve vajíčka, dve namočené a vyžmýkané pečivá, jednu cibuľu a dva až tri strúčiky cesnaku. Mäsový základ okoreníme soľou, čiernym mletým korením, oreganom a drvenou rascou.

Na rýchlu ľutenicu si pripravíme päť červených paprík, upečených a olúpaných s kože, jeden väčší baklažán, dve paradajkové konzervy (v zime je vždy lepšie kupovať paradajkové konzervy, pretože tie kvalitné sa v Taliansku vyrábajú z úplne zrelých paradajok), cesnak, soľ a petržlenovú vňať. V tomto recepte vynecháme niečo, čím by sme ľutenicu okyslili a práve naopak po ochutnaní paradajok možno budeme musieť pridať lyžičku cukru.

001.JPG

Najprv si pripravíme mäsový základ. Do hneda opražíme nasekanú cibuľu.

002.JPG

Všetky ingrediencie na nákyp...

003.JPG

... spolu poriadne premiešame. Zmes by mala byť čo najkompaktnejšia, preto je dôležité, aby mäso bolo zomleté čo najjemnejšie. Dôkladne vymiesenú zmes odložíme oddýchnuť do chladničky

004.JPG

Zatiaľ si pripravíme ľutenicu. V rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov upečieme do mäkka baklažán.

005.JPG

Zbavíme ho šupky a nasekáme nožom na drobno.

006.JPG

Pridáme nasekané pečené papriky (o tom ako správne upiecť papriky sa nan našom blogu dočítate asi sto krát. Napríklad aj tu), petržlenovú vňať, roztlačný cesnak, upečený baklažán a soľ. (prípadne podľa chuti paradajkových konzerv cukor)

007.JPG

Všetko premiešame a ľutenica je hotová.

008.JPG

Zapekaciu misu vymažeme olejom a vysypeme hrubou múkou. Rozprestrieme do nej mäso.

009.JPG

Vylejeme ľutenicu.

010.JPG

Zapekáme odokryté, v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov približne hodinu.

011.JPG

Podávali sme so zapekanou zemiakovou kašou. Recept nájdete napríklad tu.

012.JPG

V minulosti sme už ľutenicu použili pri pečení kuracieho mäsa a je to naozaj skvelá ingrediencia na trochu iné dochutenie pokrmov. Mäsový nákyp pečený pod ľutenicou bol veľmi jemný a pri tom zostal krásne šťavnatý.

013.JPG

Dobrú chuť.

014.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?