Varíme s medveďom - Plnená kelová hlava

Autor: Roman Daniel Baranek | 23.3.2014 o 12:00 | Karma článku: 14,30 | Prečítané:  8782x

Ani neviem, kedy ma tento recept napadol. Plnený kelový list máme naozaj veľmi radi a pripraviť ho v nejakej obmene, bola taká malá výzva. Potom, keď som na farmárskych trhoch videl tú veľmi peknú kelovú hlavu, tak sa mi to nejako celé pospájalo a vzniklo toto jedlo. Nenaplníme len jednotlivé listy, ale celú kelovú hlavu naraz.

Pripravíme si čo najzdravšiu, stredne veľkú hlavu kelu, ktorú naplníme klasickou obľúbenou plnkou. U nás sme teda použili pol kilogramu mletého mäsa, tridsať dekagramov ryže, vajíčko a cesnak.

Plnku okoreníme mletým čiernym korením, červenou paprikou, drvenou rascou a sušenou petržlenovou vňaťou.

DSCN6060.JPG

Všetky ingrediencie na plnku do kelovej hlavy spracujeme...

DSCN6068.JPG

... do čo najkompaktnejšej masy.

DSCN6073.JPG

Celú hlavu kelu dáme do vody, privedieme k varu a varíme štyridsať minút.

DSCN6066.JPG

Scedíme ju a necháme ju celkom vychladnúť.

DSCN6075.JPG

Kelové listy postupne olúpeme z hlavy, ale nesmieme ich oddeliť. Vytvoríme tým takú akoby kvetinu. Stredový hlúb vyrežeme.

DSCN6077.JPG

Z plnky vyrobíme guľku, ktorou nahradíme vyrezaný stred.

DSCN6081.JPG

Obalíme ju krajnými listami kelu a tie opäť obalíme plnkou.

DSCN6084.JPG

Znovu obalíme listami a znovu použijeme plnku. najlepšie to ide tak, že plnku medzi dlaňami roztlačíme na placku a tou potom obalíme listy.

DSCN6087.JPG

Nakoniec použijeme posledné kelové listy. Pre istotu sme hlavu oviazali kuchynským špagátom, ale nakoniec sa ukázalo, že to nebolo nutné.

DSCN6092.JPG

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov asi štyridsať minút.

DSCN6095.JPG

Takto pekne to vyzerá na reze.

DSCN6107.JPG

Ako prílohu sme si pripravili polentové hranolky. Z pol litra mlieka a dvoch decilitrov kukuričnej krupice pripravíme hustú polentu. V miske ju necháme celkom vychladnúť a stuhnúť.

Z masy nakrájame hranolky.

DSCN6097.JPG

V horúcom oleji ich vypražíme do zlatova.

DSCN6102.JPG

Voňavý a šťavnatý kúsok plnenej kelovej hlavy a výborné zvonku chrumkavé, zvnútra krémové polentové hranolky.

DSCN6109.JPG

Dobrú chuť.

DSCN6116.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?