Pripravíme si čo najzdravšiu, stredne veľkú hlavu kelu, ktorú naplníme klasickou obľúbenou plnkou. U nás sme teda použili pol kilogramu mletého mäsa, tridsať dekagramov ryže, vajíčko a cesnak.
Plnku okoreníme mletým čiernym korením, červenou paprikou, drvenou rascou a sušenou petržlenovou vňaťou.
Všetky ingrediencie na plnku do kelovej hlavy spracujeme...
... do čo najkompaktnejšej masy.
Celú hlavu kelu dáme do vody, privedieme k varu a varíme štyridsať minút.
Scedíme ju a necháme ju celkom vychladnúť.
Kelové listy postupne olúpeme z hlavy, ale nesmieme ich oddeliť. Vytvoríme tým takú akoby kvetinu. Stredový hlúb vyrežeme.
Z plnky vyrobíme guľku, ktorou nahradíme vyrezaný stred.
Obalíme ju krajnými listami kelu a tie opäť obalíme plnkou.
Znovu obalíme listami a znovu použijeme plnku. najlepšie to ide tak, že plnku medzi dlaňami roztlačíme na placku a tou potom obalíme listy.
Nakoniec použijeme posledné kelové listy. Pre istotu sme hlavu oviazali kuchynským špagátom, ale nakoniec sa ukázalo, že to nebolo nutné.
Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov asi štyridsať minút.
Takto pekne to vyzerá na reze.
Ako prílohu sme si pripravili polentové hranolky. Z pol litra mlieka a dvoch decilitrov kukuričnej krupice pripravíme hustú polentu. V miske ju necháme celkom vychladnúť a stuhnúť.
Z masy nakrájame hranolky.
V horúcom oleji ich vypražíme do zlatova.
Voňavý a šťavnatý kúsok plnenej kelovej hlavy a výborné zvonku chrumkavé, zvnútra krémové polentové hranolky.
Dobrú chuť.