Varíme s medveďom - Francúzky zemiakový koláč so špargľou

Autor: Roman Daniel Baranek | 6.4.2014 o 12:00 | Karma článku: 12,63 | Prečítané:  8481x

Špargľa je ingrediencia, ktorú v našej kuchyni musíme privítať každý rok. S kamarátkou si potom píšeme, že už začal Spargelzeit a vlastne tak trochu súťažíme kto bude prvý. Dnešný recept je voľne inšpirovaný francúzskymi gratinovanými zemiakmi. Tam sa však používajú surové zemiaky. My sme to celé trochu viac poslovenčili.

Minuloročné špargľové recepty nájdete tu. Dnes sa trochu viac rozpíšeme o príprave tejto lahodnej zeleniny na ďalšie spracovanie.

DSCN6164.JPG

Bielu špargľu musíme pred použitím vždy dobre ošúpať. Šupka má podobnú štruktúru ako igelit a v jedle nepôsobí chutne.

Šúpať treba začať asi centimeter pod hlavičkou a ošúpať celú až do spodku.

DSCN6167.JPG

Špargľu uložíme do vhodnej misy tak, aby hlavičky boli zarovnané. Potom ostrým nožom zrežeme spodnú drevitú časť zo všetkých kusov naraz.

DSCN6173.JPG

Zviažeme kuchynskou niťou do úhľadného balíčka.

DSCN6184.JPG

Do vody pridáme soľ a lyžičku cukru. Môžeme pridať aj odrezky a niekto dáva vyvariť aj šupky. Špargľový vývar potom scedíme a môžeme použiť na prípravu krémovej polievky.

Špargľu varíme tak, že hlavičky necháme trčať nad vodu. Zostanú potom delikátne naskus a môžeme ich použiť napríklad do šalátov.

Špargľu varíme desať až dvanásť minút. Necháme len mierne prebublávať, pretože prudký var by balíček zhodil a varil by sa celý. Po uvarení špargľu rozviažeme, necháme vychladnúť a môžeme používať ďalej.

DSCN6185.JPG

Na zemiakový koláč si pripravíme asi kilogram zemiakov uvarených v šupke, uvarenú na kúsky nakrájanú špargľu, tristo gramov syru s bielou plesňou, kúsok masla, tri vajíčka, veľkú smotanu, pol kilogramu čerstvých špenátových listov, soľ olej a čierne korenie.

DSCN6192.JPG

Pekáč, alebo zapekaciu misu vymažeme maslom. Naukladáme vrstvu zemiakov nakrájaných na tenké kolieska. Posolíme, pokoreníme a potrieme olejom. Takto na seba naukladáme tri vrstvy zemiakov.

DSCN6200.JPG

V rúre vyhriatej na stoosemdesiat stupňov pečieme pätnásť až dvadsať minút.

DSCN6208.JPG

Na predpečené zemiaky naukladáme kúsky špargle, na kocky nakrájaný syr a nasekaný čerstvý špenát.

DSCN6212.JPG

Zalejeme smotanou, v ktorej sme rozhabarkovali vajcia s trochou soli.

DSCN6215.JPG

Pečieme ďalších dvadsať minút.

DSCN6217.JPG

Jemný a delikátny obed, v ktorom sa chuť špargle skvele spája s chuťou syra s bielou plesňou. Koláč je výborný aj za studena.

DSCN6221.JPG

Dobrú chuť.

DSCN6224.JPG

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

U. S. Steel odchádza, o košickú fabriku bojujú Třinecké železárny

U. S. Steel predáva košické železiarne, ponuku predložili Číňania a skupina slovenských miliardárov.

KOMENTÁRE

Úbohá stredná trieda, tá sa vo Ficovom vlaku nevezie zadarmo

Ak sa niektorí chcú mať závratne dobre, musia sa tí ostatní mať horšie.

KOMENTÁRE

Ako o tridsať rokov rozvrátim našu spoločnosť

Moderné demokracie sa premenia na vlády starých.


Už ste čítali?