Varíme s medveďom - Mexické kura

Autor: Roman Daniel Baranek | 13.4.2014 o 12:00 | Karma článku: 12,39 | Prečítané:  14130x

Receptov, ktoré by boli inšpirované mexickou kuchyňou u nás na blogu veľa nemáme. Občas niečo s fazuľou a paradajkami, ale fakt je toho málo. Toto mexické kura nás oslovilo pri prezeraní webu. Najviac sa nám páčilo použitie dvoch pre mexickú kuchyňu veľmi typických ingrediencií, a to horkej čokolády a chilli. A spojenie to je naozaj veľmi vydarené.

Okrem jedného kuraťa budeme potrebovať aj dve väčšie cibule, dve farebné papriky, päť strúčikov cesnaku, jednu paradajkovú konzervu, pasírované paradajkové pyré, päťdesiat gramov horkej čokolády, jedno malé maslo, olej a chilli podľa chuti, či už vo forme papričky, alebo hotovej omáčky.

Jedlo okoreníme lyžičkou kurkumy pre ešte krajšiu farbu, lyžičkou červenej papriky, rímskym kmínom, čerstvo mletým čiernym a bielym korením a soľou.

001.JPG

Kura naporciujeme (...ak chcete vidieť ako, pozrite si tu.)  cesnak, cibuľu a papriku nasekáme. Maslo si prepustíme. (...aj postup ako prepustiť maslo nájdete v rovnakom recepte.)

002.JPG

Naporciované kura osolíme a okoreníme čerstvo mletým korením.

004.JPG

Na prepustenom masle a oleji zo všetkých strán opražíme kúsky kuraťa. Odložíme ich na teplé miesto.

005.JPG

Do výpeku dáme nasekanú cibuľu a cesnak a speníme do sklovita.

006.JPG

Pridáme nasekané farebné papriky, kurkumu s rímskym kmínom, mletou paprikou a osolíme. Za stáleho miešania prehrejeme, aby sa všetky ingrediencie spojili.

007.JPG

Pridáme čokoládu (naozaj netuším načo sme ju strúhali, určite by sa perfektne rozpustila aj v kusoch :), chilli podľa chuti, paradajkovú konzervu aj pasírované paradajky.

009.JPG

Privedieme k varu.

010.JPG

Do omáčky vrátime kúsky kuraťa. Prikryjeme pokrievkou a dusíme buď na slabom plameni, alebo v rúre rozohriatej na stosedemdesiat stupňov približne štyridsaťpäť minút.

011.JPG

Kura na mexický spôsob je hotové.

012.JPG

Ako prílohu sme si k nemu pripravili zeleninovú ryžu. Potrebujeme hrnček ryže, pol hrnčeka kukuričky, pol hrnčeka nasekanej papriky, pol hrnčeka nahrubo nastrúhanej mrkvy, pol hrnčeka nasekanej petržlenovej vňate, olej a soľ.

013.JPG

Na oleji opražíme mrkvu.

014.JPG

K mrkve pridáme papriku a petržlenovú vňať. Premiešame a prehrejeme.

015.JPG

Pridáme ryžu a kukuričku.

016.JPG

Opäť premiešame a prehrejeme.

017.JPG

Zalejeme dvojnásobným množstvom vody k objemu ryže a posolíme. Prikryjeme a pomaly varíme, pokiaľ sa nevyvarí všetka voda a ryža sa neuvarí do mäkka. Hlavne na začiatku premiešame.

018.JPG

Aj hotovú chladnucu zeleninovú ryžu občas zľahka premiešame vidličkou, aby ostali zrnká oddelené.

019.JPG

Hutná pikantná omáčka s jemnou dochuťou čokolády, mäkké šťavnaté kura a ľahká ryžová príloha. Skvelá kombinácia, ktorá nás zaujala a zmizla naozaj veľmi rýchlo.

020.JPG

Dobrú chuť.

021.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?