Varíme s medveďom - Pikantné tofu s cibuľovou omáčkou

Autor: Roman Daniel Baranek | 27.4.2014 o 12:00 | Karma článku: 12,98 | Prečítané:  10072x

Tofu u nás v kuchyni používame pomerne často. Receptov s ním, ako hlavnou ingredienciou, je však na našom blogu pomenej. Aj téme vegánskej kuchyne sme sa venovali len niekoľkokrát. Dnes sme pripravili niečo ako slávnostný vegánsky obed, v ktorom hlavnou ingredienciou je tofu. Jeho skalný odporcovia tu dnes nájdu aspoň recept na výbornú cibuľovú omáčku, ktorá sa hodí napríklad aj ku grilovaným, či pečeným mäsám.

Okrem kvalitného čistého bieleho tofu cca pol kilogramu, budeme potrebovať aj tri lyžice hladkej celozrnnej múky, dva krajce celozrnného tmavého chleba, mrkvu, petržlen, zemiaky, kokosový olej, slanú sójovú omáčku, horčicu, cibuľu a cesnak.

Na dochutenie dnešného receptu použijeme soľ, čierne mleté korenie, sušené mierne ostré chilli a citrónovú šťavu.

001.JPG

Tofu nakrájame na približne centimetrové plátky. Postupovat môžeme tak, že pátok prepolíme, potom obe polovice opäť prepolíme a opäť prepolíme...

002.JPG

Na pracovnú dosku uložíme papierovú kuchynskú utierku. Rozložíme na ňu plátky tofu, prikryjeme druhou utierkou a zaťažíme.

003.JPG

Necháme päť minút zaťažené. Tofu sa správa ako špongia. Týmto postupom (môžeme ho ešte raz zopakovať) z neho vymačkáme tekutinu a urobíme v ňom miesto na nasatie marinády.

004.JPG

Tú pripravíme z oleja, sójovej omáčky, cesnaku a citrónovej šťavy. Všetko spolu poriadne pomiešame. Ak nemáme slanú sójovú omáčku pridáme do marinády aj soľ.

006.JPG

Plátky tofu poriadne obalíme v marináde a necháme niekoľko minút odpočinúť.

007.JPG

Tmavý chlieb rozmixujeme v mixéri na čerstvú strúhanku. Pridáme k nej čierne korenie a chilli.

005.JPG

Ak nám zostala marináda, rozriedime ju vodou, pridáme múku a rozmiešame na riedku kašu. Namarinované tofu namočíme najprv do cestíčka...

008.JPG

a potom ho poriadne obalíme v ochutenej strúhanke.

009.JPG

Obalené poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie.

010.JPG

Pečieme v rúre rozohriatej na stosedemdesiat stupňov asi dvadsať minút.

011.JPG

Ako prílohu si pripravíme zeleninovú kašu. Mrkvu a petržlen ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a uvaríme. Na posledných päť minút pridáme aj nadrobno nakrájané zemiaky.

011a.JPG

Z uvarenej zeleniny scedíme vodu a tento vývar si odložíme na neskôr. K zelenine pridáme soľ, šťavu z polovice citróna a lyžicu kokosového oleja. Kokosový olej môžeme nahradiť iným, obyčajnejším, ale stratíme tak zaujímavú dochuť zeleninovej kaše.

012.JPG

Ponorným mixérom všetko spolu rozmixujeme celkom dohladka.

013.JPG

Nakoniec pripravíme ešte cibuľovú omáčku. Cibuľu nakrájame nadrobno a v troche oleja ju orestujeme do svetlo hneda.

014.JPG

Pridáme soľ, chilli, čierne mleté korenie, citrónovú šťavu a horčicu. Omáčku rozriedime vývarom, ktorý nám zostal z varenia zeleniny. Povaríme päť minút.

015.JPG

Rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. A máme hotové a môžeme podávať.

016.JPG

Jemne pikantné, chrumkavé kúsky tofu so sviežou zeleninovou kašou a hutnou pikantnou cibuľovou omáčkou,  to je výborný obed nie len pre vegánov.

017.JPG

Dobrú chuť.

018.JPG

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?