Varíme s medveďom - Kura dusené na jablkách a špargli

Autor: Roman Daniel Baranek | 11.5.2014 o 12:00 | Karma článku: 12,80 | Prečítané:  5148x

Myslím, že všetky recepty so špargľou, ktoré sme na našom blogu uverejnili, boli bezmäsité. A asi by to aj tak zostalo, keby sa v našej kuchyni nestretlo naraz niekoľko kvalitných, čisto slovenských ingrediencii. Tou najdôležitejšou bolo asi kura z voľného domáceho chovu. V skutočnosti je chuť takéhoto kuracieho mäsa s "kuraťom z Tesca" neporovnateľná.

Okrem jedného kuraťa z voľného chovu sme pripravili ešte tri jabĺčka zo sadov v Dunajskej Lužnej, záhorácku bio špargľu, mladú cibuľu od pestovateľa z Nových zámkov a jedno jablčnô sajder. Všetky tieto ingrediencie môžeme samozrejme kúpiť aj niekde, kde sú všetky spolu na jednom mieste,  v chuti bude ale určite rozdiel.

Tieto ingrediencie sú doplnené jednou, ktorá so Slovenskom nemá spoločné vôbec nič, ale na celkové dotvorenie chuti bola veľmi dôležitá. Osem lyžíc kvalitnej slanej sójovej omáčky.

Z korenín sme použili len soľ a čierne korenie a oboma sme naozaj šetrili.

001.JPG

Kura naporciujeme. Priamo do receptu použijeme len prsia a stehná. Podrobnejší postup o porciovaní nájdete tu. Kuracie kúsky jemne posypeme mletým čiernym korením.

002.JPG

Zvyšok kuraťa samozrejme nevyhodíme. Pridáme k nemu zeleninu a pár zrniečok čierneho korenia a pripravíme vývar. Ak potrebujete, podrobnejší postup je tu v recepte nižšie. Kým sa nám vývar pripraví, očistíme špargľu, nakrájame ju na kúsky na vidličku, jablká nakrájame na štvrtiny, olúpeme ich a zbavíme ich jadrinca.

003.JPG

Mladú cibuľku nasekáme a na oleji ju zľahka opražíme. Pridáme len malé množstvo soli, pretože slanosť dodá hlavne sójová omáčka.

004.JPG

Porozkladáme kúsky kuraťa.

005.JPG

Na kura rozhádžeme očistenú špargľu.

006.JPG

Rozložíme jablká.

007.JPG

Zalejeme najprv sajderom a potom vývarom tak, aby hladina tekutiny dosahovala k jablkám. Pridáme sójovú omáčku, zakryjeme pokrievkou a vložíme do rúry rozohriatej na stodvadsať stupňov na jeden a pol až dve hodiny.

008.JPG

Jedlo počas prípravy nemiešame.

009.JPG

Skúšali sme niekoľko príloh. Z klasicky slovenských by sa najviac hodil asi len kúsok kvalitného chleba, ale vyskúšali sme aj veľmi jednoduchý kus kus a bola to výborná kombinácia.

Kus kus vysypeme do misky. Zalejeme horúcim kuracím vývarom tak, aby hladina bola asi prst nad kus kusom. osolíme, misku prikryjeme a necháme päť minút postáť. Na oleji opražíme mladú cibuľku, pridáme lyžicu červenej papriky, opražíme a vylejeme do kus kusu. Premiešame vidličkou.

Jedlo má vynikajúcu a jemnú chuť použitých surovín, kuracie mäso prípravou pri nízkej teplote zostalo šťavnaté a krehké.

010.JPG

Dobrú chuť.

011.JPG

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?