Varíme s medveďom - Perníková torta

Autor: Roman Daniel Baranek | 1.6.2014 o 12:00 | Karma článku: 11,61 | Prečítané:  5571x

Predstavte si, že musíte za jeden víkend navariť a napiecť na dve rodinné oslavy. Na každej je okolo desať hostí a všetko musí byť hotové v nedeľu na obed. Priznám sa, že len správne načasovať nákupy, aby bolo všetko čerstvé a ničomu neplánovane neskončila záruka, dalo celkom zabrať. Pochopili sme, že niektorých predstáv sa budeme musieť vzdať. Vtedy sme si spomenuli na tortu, ktorú sme u nás bežne robievali v začiatkoch nášho kuchárčenia a bolo to veru dávno pred naším blogom.

Spomenuli sme si na perníkovú tortu v prášku, ktorej príprava bola maximálne jednoduchá a vždy nám chutila. Tak a je to vonku. Presne tak polotovar, a ak sa cítite zhorzení a oklamaní, tak je nám to ľúto a ďalej hádam ani nečítajte.

Perník z prášku sme nepiekli v plechu, ako je v doporučenom recepte, ale v tortovej forme.

Na náplň použijeme čokoládovú krémovú náplň s maslom a slivkový lekvár.

Tortu polejeme čokoládou a ozdobíme ľadovou polevou s citrónovej štavy a práškového cukru.

Cesto pripravíme podľa návodu a v rúre rozohriatej na stosedemdesiat stupňov pečieme približne štyridsať minút (vlastne tiež podľa návodu)

Vychladnutú tortu rozkrojíme. Treba priznať, že v časoch, keď bol tento perník novinkou (teda takých 15, možno viac rokov dozadu...) tak sa pri upečení naozaj krásne zdvihol ako do výšky, tak aj v tomto prípade želateľný zdvih stredu do konusu bol zretelne vyšší a perník vyzeral ďaleko krajšie. Nuž ale, čo bolo, to bolo, ideme krájať.

Bežná mäkká piškóta sa najjednoduchšie krája niťou. Pri hutnom perníku, by to ale bolo nemožné. Takže pre tých čo to ešte nikdy neskúšali, krátky popis ako správne rozkrojiť tortu nožom.

Najprv špičkou noža narežeme dookola celú tortu. Potom do vzniknutej drážky zasunieme nôž, tortou otáčame a krájame smerom ku stredu zo všetkých strán. Drážka slúži ako vodítko pre celý nôž.

Tento postup zopakujeme ešte raz a tortu tak rozrežeme na tri tenké plátky.

Naozaj stačí trocha pozornosti a trpezlivosti a môžeme na plátky nakrájať aj skutočne veľmi tenké cestá. Ostatne, keď to dokázali Medvede...:)

Krémovú náplň pripravíme podľa návodu na obale a pridáme maslo. Perník potrebuje, aby krémová náplň čo najviac stuhla a bola pevná.

Prvú vrstvu perníku natrieme krémom.

Druhú natrieme pomerne na hrubo slivkovým lekvárom.

Prikryjeme treťou vrstvou a necháme v chladničke poriadne stuhnúť.

Celú tortu pooblievame čokoládou a opäť necháme stuhnúť v chladničke. Ako vidíte, nič hladké, vonkoncom nie rovné ani profesionálne. Nič s čím by sme sa museli hrať.

Zo šťavy z polovice citróna a niekoľkých lyžíc práčkového cukru vymiešame ľadovú polevu. Miešame pomerne dlho, aby sa poleva zavzdušnila a bola hutná a polotekutá. Musí takto krásne pomaly stekať ako na obrázku.

Lyžičkou naberáme menšie množstvá polevy, necháme ju pomaly stekať a kreslíme na stuhnutú čokoládu vzory podľa želania.

Hotovo. Teraz už len opäť odložiť do chladničky,

Je to naozaj veľmi jednoduchý recept, ktorý sme kedysi robili skoro každý víkend. Jednoducho nám táto perníková torta s krémom a lekvárom naozaj chutila. Dá sa aj z polotovarov vyčariť niečo zaujímavé.

Dobrú chuť.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?