Varíme s medveďom - Čerešne

Autor: Roman Daniel Baranek | 22.6.2014 o 12:00 | Karma článku: 11,06 | Prečítané:  7739x

Takú úžasnú úrodu čerešní, akú máme na Slovensku, sme nemali už roky. V sobotu som stál u kamošky v záhrade a rovno zo stromu som jedol obrovské, šťavnaté, karmínovo červené a sladké čerešne. A nemusel som sa ani natiahnuť. Boli jednoducho úžasné a ja som premýšľal, že by sa oplatilo nájsť nejaké recepty, v ktorých by som ich mohol použiť.

Nakoniec sme sa rozhodli uvariť dve jedlá s čerešňami. Hlavné jedlo a dezert. Jediný problém bol prestať ich jesť a doniesť niečo domov. Podarilo sa.

Panenka s čokoládovo čerešňovou omáčkou

Okrem bravčovej panenky budeme potrebovať ešte čerstvo mleté čierne korenie, chilli, soľ, olej, cibuľu, dva a pol decilitra vývaru, tridsať dekagramov kvalitnej horkej čokolády a hrsť vykôstkovaných čerešní.

Pracovnú dosku posypeme soľou a pridáme čierne korenie a chilli. V tejto suchej zmesi obalíme kusy panenky.

Takto ochutené panenky odložíme do chladničky.

Na oleji opražíme nadrobno nasekanú cibuľu. Musí skaramelizovať až do zlatohnedej farby. Pridáme vývar, soľ, korenie a poriadne chilli. Privedieme k varu a rozmixujeme dohladka. Vsypeme vykôstkované čerešne a všetko spolu varíme ešte asi päť minút.

Pridáme nalámanú čokoládu a hneď odstavíme z ohňa. Za stáleho miešania necháme čokoládu v horúcej omáčke rozpustiť a odložíme do tepla.

Na grilovacej panvici opražíme panenku minútu z každej strany.

Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov pečieme sedem až desať minút.

Vytiahneme z rúry a necháme prikryté alobalom ešte päť minút odpočívať. Potom panenku nakrájame na asi centimetrové kolieska. Panenka nesmie byť ani surová, ani prepečená. Mäso musí byť jemne ružové a šťavnaté.

Ako príloha sa hodí napríklad čerstvá bageta. My sme panenku podávali s krémovou polentou so syrom. Šťavnaté krehké mäso s horko-slano-pikantnou omáčkou, ktorú skvele doplňujú sladké čerešne.

Kokosovo arašidový koláč s čerešňami

Jednou z ingrediencií v tomto recepte je arašidové maslo. Samozrejme ho môžeme kúpiť hotové, alebo ho môžeme vyrobiť doma sami. Potrebujeme dvadsať dekagramov lúpaných nesolených arašidov, dve až štyri lyžice oleja, mixér a trochu trpezlivosti. Proste to všetko vymixujeme v mixéri na hladkú kašu.

Na prípravu koláča budeme potrebovať klasické koláčové cesto. Dvadsať dekagramov hladkej múky (my sme použili celozrnnú) desať dekagramov masla, jedno vajíčko a lyžicu vanilkovej esencie. Všetko spolu vymiesime a necháme v chladničke. Okrem cesta si pripravíme jednu väčšiu konzervu kokosového mlieka, tri kopcovité lyžice arašidového masla, dve vajíčka a hrsť vykôstkovaných čerešní.

Cesto roztlačíme do koláčovej formy a v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov pečieme asi sedem minút.

Zatiaľ pripravíme náplň. V mise zmiešame kokosové mlieko, arašidové maslo a vajíčka. Ak chcete koláč sladší môžete pridať cukor, ale naozaj to nebolo treba.

Náplň vylejeme na predpečené cesto. Rovnomerne povkladáme vykôstkované čerešne.

Vložíme do rúry vyhriatej na stosedemdesiat stupňov a pečieme trinásť až pätnásť minút. Nevadí ak sa náplň trochu "trasie". Stuhne ako bude chladnúť.

Po vychladnutí koláč vyberieme z formy a môžeme rovno krájať.

Voňavý, jemne sladký krémový koláč so šťavnatými čerešňami je výborný dezert bez pridaného cukru.

Dobrú chuť.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?