Varíme s medveďom - Studené polievky

Autor: Roman Daniel Baranek | 29.6.2014 o 12:00 | Karma článku: 11,30 | Prečítané:  6352x

Tri recepty na studené polievky sme uverejnili pred pár rokmi tu. Robievame ich pravidelne a gaspačo jeme v lete na večeru niekoľkokrát do týždňa. Ale predsa len to už chcelo nejakú zmenu, a tak sme sa popozerali po nových receptoch.  

Novým víťazom medzi studenými polievkami v našej kuchyni je španielska studená polievka Ajo blanko. Je to mandľovo cesnaková krémová polievka, ktorá je absolútne vynikajúca.

Budeme potrebovať asi dvadsať dekagramov olúpaných mandlí, jednu malú bagetu, tri strúčiky cesnaku, soľ a jeden deciliter oleja. V Španielsku samozrejme používajú olivový a ak máte taký naozaj kvalitný, ktorý pri mixovaní nezhorkne použite ho. My sme so všetkých olejov nakoniec pre túto polievku vybrali ryžový, ktorý je veľmi jemný a nemá vôbec žiadnu pachuť.

Deň vopred vezmeme mandle a bagetu a namočíme ich do studenej vody. Necháme cez noc odstáť v chladničke.

Na druhý deň vodu zlejeme, bagety ešte poriadne vyžmýkame a všetko vložíme do mixéra.

Pridáme cesnak, soľ a mixér zapneme. Postupne prilievame olej a stále mixujeme. Potrebujeme krásne krémovú hladkú hmotu.

Za stáleho mixovania do nej pridáme toľko studenej vody, aby sme dostali konzistenciu hustejšej krémovej polievky. najlepšie je vodu pridávať postupne, aby sme polievku príliš nezriedili.

Všetko prelejeme do uzatvárateľnej nádoby a odložíme do chladničky poriadne vychladnúť.

Niekde doporučujú polievku ešte prepasírovať, ale mne sa to zdalo naozaj zbytočné.

Ako vložku do tejto polievky pridávajú v Španielsku hrozno, alebo sušené hrozienka. Vynikajúca osviežujúca polievka.

Druhá polievka bude vlastne variácia na pomerne tradičnú slovenskú polievku. Pripravíme si studenú hríbovú polievku.

Potrebujeme jednu až dve hrste sušených hríbov, pol litra zeleninového vývaru (v tomto prípade nie bujón, ak nemáme vývar, použijeme radšej čistú vodu), jednu kyslú smotanu, dve lyžice múky (múku použite podľa vlastnej chute a potreby, my sme skúsili cícerovú a bolo to fajn), soľ a čierne korenie.

Sušené hríby nalámeme, alebo nasekáme na menšie kúsky. Dáme ich do vývaru, osolíme, okoreníme, privedieme k varu a na miernom ohni varíme dvadsaťpäť až tridsať minút. Hríby musia byť celkom mäkké.

Pridáme asi tri decilitre vody, opäť privedieme k varu a pridáme múku rozmiešanú v kyslej smotane. Všetko ešte raz privedieme k varu a varíme ešte päť minút.

Môžeme dochutiť octom a soľou. Nemixujeme.

Polievku naložíme do hrnčekov. Necháme ju celkom vychladnúť a potom ešte odložíme do chladničky, aby bola naozaj studená.

Podávame posypanú nasekanou pažítkou s nasucho opečenými toastami. Vynikajúca je napríklad ako predjedlo k letnej večeri. Nám chutila mimoriadne.

Dobrú chuť.

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?