Varíme s medveďom - Vegetariánska plnená paprika

Autor: Roman Daniel Baranek | 27.7.2014 o 12:00 | Karma článku: 11,16 | Prečítané:  9761x

Plnených paprík máme na našom blogu niekoľko. Ani neviem, či by sa mi podarilo nájsť všetky recepty. Veď môžete vyskúšať. Jedno majú ale všetky naše recepty spoločné. Papriky sú vždy naplnené mäsom. Veľmi sme chceli vyskúšať naše obľúbené jedlo v bezmäsitej verzii a zároveň použiť na naplnenie niečo iné ako sójovú drť (to robievame bežne). Tak vznikol tento odteraz už náš obľúbený recept, ktorý je samozrejme inšpirovaný balkánskou kuchyňou.

Okrem samotných paprík (najlepšie sa hodia kápie, použili sme osem skutočne veľkých kusov) si pripravíme asi tridsať dekagramov červených fazulí, cibuľu, balkánsky syr, petržlenovú vňať, biely jogurt a vajíčka.
jedlo okoreníme soľou, mletým čiernym korením a saturejkou, alebo čubricou.

Cez noc nabobtnalú fazuľu dáme do dostatočného množstva vody a uvaríme celkom do mäkka, vodu z varenia si odložíme. Predstavte si, že nám sa fazuľu uvariť nepodarilo. Ani po celodennom namočení a viac ako troj hodinovom varení nezmäkla. Preto sme nakoniec použili dve veľké konzervy červenej fazule a bolo to veľmi praktické. Použili sme aj nálev, ktorý sme zriedili vodou.

Z paprík vyrežeme stopku spolu s jadrincom, cibuľu a petržlenovú vňať nasekáme nadrobno a balkánsky syr nastrúhame na hrubo.

Uvarenú fazuľu roztlačíme roztláčadlom na zemiaky. Nemusíme z nej spraviť úplnú kašu. Je lepšie, ak sa v roztlačenej fazuli nachádzajú aj malé kúsky. Plnka bude mať príjemnú štruktúru.

Na panvici zohrejeme olej a opražíme na ňom nasekanú cibuľu. Pridáme fazuľu, čubricu (alebo saturejku), čierne mleté korenie a nasekanú petržlenovú vňať. Premiešame a prehrejeme.

Pridáme ešte nastrúhaný balkánsky syr, opäť poriadne premiešame. Len veľmi jemne osolíme, pretože balkánsky syr je dosť slaný a plnka do paprík je hotová.

Paprikové lusky naplníme.

Papriky rozložíme do veľkého plechu a zalejeme vodou s fazule. Prikryté pečieme v rúre rozohriatej na stosedemdesiat stupňov asi dvadsať minút.

Odokryjeme, prilejeme vodu, a odokryté pečieme ďalších dvadsať minút.

Vajíčka a biely jogurt vymiešame a mierne osolíme. Vylejeme na vrch na papriky.

Zapekáme ešte posledných dvadsať minút a je hotovo.

Podávame s lyžicou bieleho jogurtu a čerstvým chlebom. Hutné a pritom ľahké jedlo s podmanivou vôňou Balkánu sa výborne hodí na horúce dni. Môžeme podávať aj studené.

Dobrú chuť.

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Kto bude na Vianoce dokladať tovar? Firmy nevedia nájsť brigádnikov

Vo väčších mestách ponúkajú brigádnikom aj štyri eurá za hodinu, ale nikto nemá záujem.

SVET

Deň, ktorý navždy zostane dňom hanby USA

Od útoku na Pearl Harbor ubehlo 75 rokov.

PLUS

Anton Zajac: Šancou pre Slovensko je nová, slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu.


Už ste čítali?